Έχει αυξηθεί σημαντικά το ενδιαφέρον των ισραηλινών επιχειρηματιών για επενδύσεις στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα αιτήματα που έχουν κατατεθεί στο γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της πρεσβείας μας στο Ισραήλ.
Αυτό αναφέρεται στην ετήσια έκθεση για την οικονομικά του Ισραήλ και τις διμερείς οικονομικές σχέσεις 2017-2018, του γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της πρεσβείας μας στο Ισραήλ.
Το 2017, σύμφωνα με προσωρινά ετήσια στοιχεία, το διμερές εμπόριο εμφανίζει τα εξής χαρακτηριστικά:
1. Εξαγωγές: 442,42 εκ. ευρώ, έναντι 270,43 εκ. ευρώ το 2016 (+63,59% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2016).
2. Εισαγωγές: 535,54 εκ. ευρώ, έναντι 317,44 εκ. ευρώ, το 2016 (+68,70%, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2016).
3. Εμπορικό Ισοζύγιο: -93,12 εκ. ευρώ, έναντι -47,00 εκ. ευρώ, το 2016 (+98,11%, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2016)
4. Όγκος Διμερούς Εμπορίου: 977,96 εκ. ευρώ, έναντι 587,87 εκ. ευρώ, το 2016,
(+66,35%, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2016)
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, από τα στοιχεία διαφαίνεται μία σχεδόν ισοδύναμη αύξηση, τόσο των εξαγωγών, όσο και των εισαγωγών μας, παρά τη διεύρυνση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου εις βάρος της χώρας μας, οφειλόμενη, κυρίως στον υπερδιπλασιασμό (+109,76%), των εισαγωγών μας σε πετρελαιοειδή (363,83 εκ. ευρώ, το 2017, έναντι 173,45 εκ. ευρώ, το 2016).
Παράλληλα, σημειώθηκε σημαντική αύξηση των εξαγωγών μας, τόσο με πετρελαιοειδή, κατά +102,44%, (172,58 εκ. ευρώ, το 2017, έναντι 85,6 εκ. ευρώ, το 2016), όσο και χωρίς πετρελαιοειδή, κατά +45,56% (269,84 εκ. ευρώ, έναντι 185,37 εκ. ευρώ, το 2016).
Οι εισαγωγές μας επικεντρώνονται στον τομέα των ορυκτών καυσίμων, των χημικών προϊόντων, των πλαστικών, του μηχανολογικού εξοπλισμού και προϊόντων χάλυβα και στα λιπάσματα, ενώ οι εξαγωγές μας επικεντρώνονται στα ορυκτά καύσιμα, δομικά υλικά (τσιμέντο), στα τεχνουργήματα από αργίλιο, στα πλαστικά προϊόντα, στα προϊόντα σιδήρου και χάλυβα, στις μηχανές, στους λέβητες, στα παρασκευάσματα λαχανικών και φρούτων, στα τεχνουργήματα από χυτοσίδηρο ή χάλυβα, στα χαρτικά, στα καπνά, στα παιχνίδια και στα είδη αθλητισμού, στα τεχνουργήματα από κοινά μέταλλα, στα έπιπλα, στα απορρυπαντικά, στα καλλυντικά, στα χαρτικά, στα φαρμακευτικά και στα προϊόντα χημικών βιομηχανιών.
Όπως σημειώνεται στην ετήσια έκθεση, τα αιτήματα ισραηλινών επιχειρήσεων για εισαγωγές προϊόντων από την Ελλάδα αλλά και για συνεργασία με ελληνικές επιχειρήσεις, αποτυπώνουν ενδιαφέρον ιδιαίτερα για τους τομείς του real estate, των τροφίμων, των δομικών υλικών και των πρώτων υλών, ενώ ανοδικά κινήθηκε και η τουριστική συνεργασία καθώς οι αφίξεις, το 2017 ξεπέρασαν τις 503.047 (στοιχεία ΕΟΤ) σε σύγκριση με το 2016, (445.572), εμφανίζοντας αύξηση +12,9%.
Οι ελληνικές εξαγωγές στη χώρα, χαρακτηρίζονται κυρίως από προϊόντα για βιομηχανική χρήση (ενδιάμεσα αγαθά, πρώτες ύλες, μεταφορικό εξοπλισμό) και δευτερευόντως από καταναλωτικά προϊόντα και τρόφιμα(νωπά και τυποποιημένα τρόφιμα, προϊόντα περιποίησης, προϊόντα καθαρισμού) και σύμφωνα με την άποψη του γραφείου ΟΕΥ, το «χαρτοφυλάκιο» των ελληνικών εξαγωγών θα πρέπει να διευρυνθεί με προϊόντα υψηλότερης προστιθέμενης αξίας αλλά και υπηρεσίες στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας.
Η ιδιωτική κατανάλωση κινείται, σε υψηλά επίπεδα (ανοδικά κινούνται οι δείκτες των λιανικών πωλήσεων και των πωλήσεων πολυκαταστημάτων) τροφοδοτώντας την ανάπτυξη, ενώ καταγράφεται και έντονη κατασκευαστική δραστηριότητα, λόγω αύξησης του πληθυσμού και μετανάστευσης από το εξωτερικό. Συνεπώς εκτιμάται ότι οι δυνατότητες για τις ελληνικές εξαγωγές παρουσιάζονται στις παρακάτω κατηγορίες:
* τροφίμων (ειδικότερα γαλακτοκομικών και ζαχαρωδών προϊόντων), οργανικά τρόφιμα
* φαρμακευτικών και παραφαρμακευτικών προϊόντων/ συμπληρωμάτων διατροφής, προϊόντα υγείας
* τεχνολογιών επικοινωνιών/ πληροφορικής (υπηρεσίες σχεδιασμού/ κατασκευή προϊόντων μικροηλεκτρονικής), διαστημική τεχνολογία και εφαρμογές
* έρευνα και ανάπτυξη/ συμπαραγωγή στον τομέα των επιστημών ζωής (βιοφαρμακευτικά, ιατρικός εξοπλισμός)
* έτοιμου ενδύματος
* δομικών υλικών για κατασκευές κατοικιών, υποδομών μεταφοράς, φυσικού αερίου και του τομέα της ενέργειας.
Επενδύσεις
Το επενδυτικό ενδιαφέρον των ισραηλινών εταιρειών για τη χώρα μας, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα. Το ύψος των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων από το Ισραήλ (stock - απόθεμα άμεσων επενδύσεων μη κατοίκων από το Ισραήλ στην Ελλάδα), το 2017 ανήλθε σε 32 εκ. ευρώ, έναντι 26,7 εκ. ευρώ, το 2016 (προσωρινά στοιχεία Τραπέζης της Ελλάδος για απόθεμα ΑΞΕ προέλευσης Ισραήλ κατά την 31/12/2016).
«Παρά τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, το 2017 φαίνεται ότι το ενδιαφέρον των ισραηλινών για επενδύσεις στην Ελλάδα αυξήθηκε σημαντικά (αύξηση αιτημάτων για συνάντηση με το Γραφείο ΟΕΥ προκειμένου να ενημερωθούν για τις επενδυτικές ευκαιρίες στη χώρα μας)» όπως σημειώνεται.
Οι κυριότερες ισραηλινές επενδύσεις στην χώρα μας καταγράφονται στους τομείς της ψυχαγωγίας (καζίνο, ξενοδοχεία), των ασφαλιστικών υπηρεσιών και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
«Το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων προσελκύει το ενδιαφέρον Ισραηλινών επενδυτών» όπως αναφέρεται σχετικά ενώ σημειώνεται ότι με βάση τα αιτήματα Ισραηλινών εταιρειών στο Γραφείο ΟΕΥ, τομείς ενδιαφέροντος για επενδύσεις είναι: ο περιβαλλοντικός τομέας (διαχείριση και επεξεργασία υγρών και στερεών αποβλήτων), ο τομέας της ενέργειας, ο τουρισμός (κατασκευή ή εξαγορά τουριστικών μονάδων, τομέας εστίασης/ψυχαγωγίας), η αγορά ακινήτων, ο τομέας πληροφορικής και υψηλής τεχνολογίας, διαστημικής καθώς και αμυντικής βιομηχανίας.
Εκτιμάται ότι υπάρχουν αξιόλογα περιθώρια για προσέλκυση Ισραηλινών επενδύσεων στην Ελλάδα όπως:
* Στη διαδικασία αποκρατικοποιήσεων: συμφωνίες σύμπραξης ιδιωτικού-δημόσιου τομέα (ΣΔΙΤ) για ανάπτυξη υποδομών, αξιοποίηση ακινήτων του δημοσίου, συμμετοχή στην ιδιωτικοποίηση εταιρειών.
* Σε τομείς οι οποίοι άπτονται της «πράσινης» ανάπτυξης. Ειδικότερα στη δημιουργία μονάδων αφαλάτωσης (ιδίως στα νησιά) και τις τεχνολογίες "CleanTech" (επεξεργασία βιομηχανικών λυμάτων, καθαρισμός ύδατος, διαχείριση στερεών αποβλήτων, ανακύκλωση).
* Στη μεταφορά μεσαίας δυναμικότητας μεταποιητικών μονάδων του Ισραήλ σε υπάρχουσες βιομηχανικές περιοχές (ζώνες) στην Ελλάδα, λόγω μειωμένου κόστους εργασίας. υψηλού επιπέδου εργατικού δυναμικού και δυνατοτήτων διεύρυνσης αγορών, μέσω της εγκατάστασής τους σε χώρα της ΕΕ.
* Στον τομέα των τουριστικών υποδομών (μαρίνες, ξενοδοχεία, ιατρικός τουρισμός).
Επιπλέον, το ενδιαφέρον των ελληνικών επιχειρήσεων για αναζήτηση εξαγωγικών ευκαιριών καθώς και ισραηλινών συνεργατών παραμένει σημαντικό, τόσο για προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων στην Ελλάδα, όσο και για υλοποίηση συνεργειών (joint ventures). Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η αναζήτηση συνεργασίας στον τομέα έρευνας και καινοτομίας, του real estate, των τουριστικών υποδομών και παραγωγής αγροτικών και βιομηχανικών προϊόντων στην Ελλάδα.
Προβλήματα Ελληνικών εξαγωγών στο Ισραήλ
Ως σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εξαγωγείς καταγράφονται τα παρακάτω:
* Ινστιτούτο Προδιαγραφών του Ισραήλ (Standards Institute of Israel). Οι διαδικασίες έγκρισης υποχρεωτικών προδιαγραφών των εισαγομένων προϊόντων είναι αργές και χρονοβόρες. Επιπλέον, δεν αναγνωρίζονται τα πιστοποιητικά που συνοδεύουν τα προϊόντα και ενδεχομένως έχουν εκδοθεί από
αντίστοιχα ευρωπαϊκά ινστιτούτα.
* Οι ενώσεις παραγωγών μελιού και γαλακτοκομικών προϊόντων προκειμένου να προστατεύσουν την εγχώρια παραγωγή έχουν επιτύχει την επιβολή υψηλών φόρων και δασμών στα εισαγόμενα προϊόντα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα που συχνά αναφέρεται από στελέχη της ΕΕ στο Ισραήλ είναι της τιμής/κιλό του ολλανδικού τυριού γκούντα που στη χώρα παραγωγής στοιχίζει 5,14 δολ./κιλό και στο Ισραήλ 17,13 δολ./κιλό. Επιπλέον, το εμπόριο και η παραγωγή των εν λόγω προϊόντων ελέγχεται από 3 μεγάλες εταιρείες οι οποίες λειτουργούν με μονοπωλιακά χαρακτηριστικά (Τuva, Strauss και Τara)
* Η ύπαρξη μικρού αριθμού αδειών και ποσοστώσεων στις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων, φρέσκων φρούτων και λαχανικών και μεταποιημένων τροφίμων, προστατεύει τους εγχώριους παραγωγούς και περιορίζει τις εισαγωγές.
* Η έκδοση του πιστοποιητικού Κοsher που απαιτείται για την εισαγωγή νωπού κρέατος, πουλερικών, μεταποιημένων τροφίμων, κρασιών κ.ά, λειτουργεί επίσης αποτρεπτικά, τόσο, λόγω της διαδικασίας (δεν είναι αποδεκτοί από τις ισρ/αρχές όλοι οι ραβίνοι), όσο και του περιορισμένου χρονικού διαστήματος για το οποίο ισχύει.
* Αναφορικά με την εισαγωγή non-kosher νωπού κρέατος το Ισραήλ απαγορεύει τις εισαγωγές (με εξαίρεση την εισαγωγή 1.200 τόνων non-kosher ετησίως), ενώ επιτρέπει εγχώρια παραγωγή και εμπορία non-kosher κρέατος και προϊόντων του. Όλα τα εισαγόμενα κρέατα υποχρεωτικά πρέπει να πιστοποιούνται από την Αρχιραββινεία Ισραήλ. Η ΕΕ ζήτησε από την Αρχιραββινεία την αναγνώριση των πιστοποιητικών Kosher που εκδίδονται από τους Ραβίνους των χωρών της ΕΕ, με σκοπό την μείωση του κόστους πιστοποίησης, αίτημα στο οποίο δεν φάνηκε διατεθειμένη η πολιτική ηγεσία να επιλύσει, λόγω ενδεχόμενης διατάραξης εσωτερικών ισορροπιών.
ΑΠΕ-ΜΠΕ