Η σημασία της μείωσης των αποβλήτων και της σωστής ανακύκλωσης

Τα απορρίμματα στον αναπτυγμένο κόσμο στον οποίο ανήκει και η Ελλάδα, αυξάνονται διαρκώς ανάλογα και με το βιοτικό επίπεδο και τις καταναλωτικές συνήθειες των κατοίκων.

Τα τελευταία χρόνια, τόσο σε Ευρωπαϊκό, όσο και σε διεθνές αλλά και σε εθνικό επίπεδο γίνονται προσπάθειες έτσι ώστε τα απορρίμματα από πρόβλημα να μετατραπούν σε ευκαιρία, τόσο για το περιβάλλον, όσο και για την οικονομία.

Ο καθένας μας «παράγει» 524 κιλά απόβλητα το χρόνο.

Σχεδόν το 78% αυτών των αποβλήτων οδηγείται σε χώρους υγειονομικής ταφής αποβλήτων και μόνο το 21% οδηγείται στην ανακύκλωση.

Ο δήμος Πεντέλης την χρονική περίοδο 2019-2023 ήταν πρωτοπόρος στην ορθολογική διαχείριση αποβλήτων με βάση τις αρχές τις κυκλικής οικονομίας. Μέσω του προγράμματος χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων αλλά και της ενίσχυσης μέσω ενημερωτικών δράσεων σε  νοικοκυριά, στα σχολεία, εκδηλώσεις κλπ. αλλά και της προμήθειας απαραίτητου εξοπλισμού της ανακύκλωσης όχι μόνο στο μπλε κάδο αλλά και σε επιμέρους ρεύματα ΑΗΗΕ, μπαταρίας, ηλεκτρικών συσκευών κλπ., μειώθηκαν τααπόβληταπου διατίθενται για ταφή, εξοικονομώντας χιλιάδες ευρώ για τους πολίτες του Δήμου, ενώ παράλληλα παρήχθησαν νέα προϊόντα όπως το ΚΟΜΠΟΣΤ που μοιράστηκε δωρεάν στους δημότες και χρησιμοποιήθηκε για τις ανάγκες του πρασίνου του Δήμου.

Με τους καφέ κάδους γίνεται η περισυλλογή των οργανικών αποβλήτων, δηλαδή τα « σκουπίδια» της κουζίνας του κάθε νοικοκυριού αλλά και των επιχειρηματιών . 

Η χωριστή διαλογή των βιοαποβλήτων στους καφέ κάδους επιτρέπει την παραγωγή κομπόστ, οργανικού λιπάσματος, που μπορεί να καλύψει την υψηλή ζήτηση σε χημικά λιπάσματα και να χρησιμοποιηθεί σε πάρκ
α και κοινόχρηστους χώρους από τον εκάστοτε Δήμο. Ταυτόχρονα  περιορίζεται η ρύπανση του εδάφους, προστατεύεται το περιβάλλον,  ευνοείται η συμμόρφωση με τους κανόνες της Ε.Ε.

Με γνώμονα την ενίσχυση της περιβαλλοντικής του ταυτότητας το κάθε νοικοκυριό προμηθεύτηκε έναν μικρό κάδο 10L για την κουζίνα, μαζί με βιοδιασπώμενες σακούλες για την  συλλογή  μόνο των υπολειμμάτων τροφών όπως φρούτα, λαχανικά, κρέας, ψάρια, ζυμαρικά κλπ. καθώς και ένα φυλλάδιο οδηγιών για τη χωριστή συλλογή υπολειμμάτων .

Η αποκομιδή του περιεχομένου των καφέ κάδων της κάθε γειτονιάς  γίνονταν μέρα παρά μέρα   στις τρεις τοπικές κοινότητες( Μελίσσια, Νέα Πεντέλη, Πεντέλη)  ενώ στα κεντρικά σημεία καθημερινά.

Οι καφέ κάδοι συνήθως τοποθετούνται  δίπλα στους πράσινους για σύμμεικτα απορρίμματα ,και τους μπλε για ανακύκλωση.

Στους ΚΑΦΕ κάδους  πετάμε:

·    Δημητριακά, ρύζι, άλευρα, υπολείμματα μαγειρεμένων τροφών, υπολείμματα από φίλτρα καφέ και φακελάκι τσάι, λαχανικά, φρούτα, φλούδες, γαλακτοκομικά, ξηρούς καρπούς, τσόφλι αυγού, μικρές ποσότητες υπολειμμάτων κήπου (γκαζόν, φύλλα, μικρά κλαδιά, κ.λπ.).

ΔΕΝ πετάμε:

·   Οικοδομικά υλικά, ξύλινα αντικείμενα, ηλεκτρικές συσκευές, πάνες, μπαταρίες, τροφές και περιττώματα κατοικίδιων, λάδια, μαργαρίνες, βούτυρο, λίπη, αποτσίγαρα.

  • Πλαστικό, γυαλί, χάρτινες συσκευασίες, μέταλλο – τα πετάμε στους μπλε κάδους.

 Αξίζει να σημειωθεί ότι με  επιτυχία διανεμήθηκε κατά την χρονική περίοδο 2019-2023 στους δημότες  Πεντέλης εντελώς δωρεάν καικάδοι κομποστοποίησης οικιακών απορριμμάτων, με στόχο τη μείωση του όγκου των οικιακών αποβλήτων και την παραγωγή λιπάσματος.

Οι κάδοι  χωρητικότητας 310lt, είναι κατάλληλοι για την ανακύκλωση οργανικών απορριμμάτων, όπως φλούδες από φρούτα και λαχανικά, κομμένα κλαδιά, φυτά, χόρτα, κουρεμένο γρασίδι, φύλλα, κλπ., τα οποία ακολούθως  μετατρέπονται σε ένα είδος εδαφοβελτιωτικού (κόμποστ) που χρησιμεύει ως λίπασμα.

Ο συγκεκριμένος κάδος πρέπει να τοποθετηθεί σε κήπο, πάνω στο χώμα, όχι πάνω σε μπετόν, άσφαλτο ή πέτρα. Η παράδοση του κάδου  γίνονταν  από υπαλλήλους του δήμου Πεντέλης, στην οικία των ενδιαφερομένων και είχαν  παροχή τεχνικής υποστήριξης για οποιαδήποτε περίπτωση χρειαστούν βοήθεια σχετικά με τη διαχείριση του κομποστοποιητή.

Η προμήθεια του εξοπλισμού έχει πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της συγχρηματοδοτούμενης πράξης (κωδικός ΟΠΣ 5051036) του ΕΣΠΑ, ύψους 2εκ. με δικαιούχο τον Δήμο Πεντέλης

Η μετάβαση σε μια καθαρή και πράσινη κυκλική οικονομία διαχείρισης αποβλήτων είναι ευθύνη όλων μας.


της Ελένης Σκιαδά

Οικονομολόγου ΜΒΑ, Μεταπτυχιακή εξειδίκευση στη Διαχείριση Αποβλήτων

Υπεύθυνη Διαχείρισης και Επικοινωνίας Βιοαποβλήτων – Δήμος Πεντέλης 2019-2023

Μην χάνετε σημαντικές εξελίξεις
Κάντε εγγραφή στο Newsletter της ERGON με ένα κλικ
είναι δωρεάν, χωρίς χρήση cookies, χωρίς κουραστικές διαφημίσεις