Αφιέρωμα: Τα 7 θαύματα του κόσμου


Τα “Επτά Θαύματα του Αρχαίου Κόσμου” είναι η πρώτη γνωστή λίστα με τις πιο αξιοσημείωτες ανθρώπινες κατασκευές της κλασικής αρχαιότητας που βασίστηκε σε λίστες που βρέθηκαν στην Ελλάδα και περιλαμβάνει έργα που βρίσκονται γύρω από τη Μεσόγειο και στη Μεσοποταμία. 

Ο ιστορικός Ηρόδοτος (484 - 425 π.Χ.) και ο μελετητής Καλλιμάχος της Κυρήνης (περίπου 305-240 π.Χ.), στο Μουσείο της Αλεξάνδρειας, έκαναν τον πρώτο κατάλογο των επτά θαυμάτων. Τα κείμενά τους δεν έχουν διασωθεί, παρά μόνο ως αναφορές σε άλλα κείμενα.

Τα κλασικά επτά θαύματα ήταν:
  1. Η Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας (Ελ Γκίζα, Αίγυπτος). Είναι η μόνη που εξακολουθεί να υπάρχει από τα επτά της λίστας
  2. Ο Κολοσσός της Ρόδου (Ρόδος, Ελλάδα)
  3. Οι Κρεμαστοί κήποι της Βαβυλώνας (Βαβυλώνα, κοντά στη σημερινή Χίλα στην επαρχία Βαμπίλ, Ιράκ)
  4. Ο Φάρος της Αλεξάνδρειας (Αλεξάνδρεια, Αίγυπτος)
  5. Το Μαυσωλείο της Αλικαρνασσού (Αυτοκρατορία Achaemenid, σύγχρονη Τουρκία)
  6. Το Άγαλμα του Δία (Ολυμπία, Ελλάδα)
  7. Ο Ναός της Άρτεμις (Έφεσος, κοντά στη σύγχρονη πόλη Selçuk της Τουρκίας)
Ο αριθμός επτά επιλέχθηκε από τους Έλληνες επειδή πίστευαν ότι αντιπροσωπεύει την τελειότητα και την αφθονία, και επειδή ήταν ο αριθμός των γνωστών στην αρχαιότητα πλανητών.


Τα νέα 7 θαύματα του κόσμου

Υπάρχουν διάφορες σχετικές λίστες που αφορούν κυρίως ανθρώπινες κατασκευές που προκαλούν δέος και θαυμασμό για το μέγεθος, τη δυσκολία, την τεχνολογία ή και την αισθητική τους.

Το New7Wonders of the World ήταν η μεγαλύτερη σχετική εκστρατεία, που ξεκίνησε το 2000 για να επιλέξει τα θαύματα του κόσμου μέσα από 200 μνημεία που διασώζονται μέχρι σήμερα. Η ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά και διοργανώθηκε από το Ίδρυμα New7Wonders (N7W) με έδρα τη Ζυρίχη της Ελβετίας, με τους νικητές να ανακοινώνονται στις 7 Ιουλίου 2007 στη Λισαβόνα, στο Estádio da Luz.

Η ψηφοφορία θεωρήθηκε εν μέρει μη επιστημονική καθώς ο καθένας είχε τη δυνατότητα να ψηφίζει απεριόριστες φορές. Σύμφωνα με τον John Zogby, ιδρυτή του οργανισμού ψηφοφορίαςZogby International που εδρεύει στη Νέα Υόρκη, το New7Wonders Foundation πραγματοποίησε τη μεγαλύτερη δημοσκόπηση που έχει καταγραφεί ποτέ.

Το πρόγραμμα προκάλεσε ευρύ φάσμα επίσημων αντιδράσεων. Ορισμένες χώρες προσπάθησαν να εξασφαλίσουν περισσότερες ψήφους για τα μνημεία τους, ενώ άλλες υποτιμούσαν ή επέκριναν το διαγωνισμό. 

Η UNESCO, αν και υποστήριξε το Ίδρυμα New7Wonders στην αρχή της εκστρατείας παρέχοντας συμβουλές σχετικά με την επιλογή των υποψήφιων μνημείων, τελικά απομακρύνθηκε από την εκστρατεία.

Αρχικά από 200 υποψήφια μνημεία προκρίθηκαν τα 77, στη συνέχεια τα 21 και τελικά το 2007 ανακοινώθηκαν τα επτά νέα θαύματα του κόσμου σύμφωνα με την ψηφοφορία του Ιδρύματος New7Wonders και είναι τα εξής:
  1. Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζα (2560 π.Χ – Νεκρόπολη της Γκίζα, Αίγυπτος). Το μνημείο αυτό δεν επιλέχθηκε από την ψηφοφορία, αλλά τοποθετήθηκε τιμητικά στην κορυφή της λίστας.
  2. Σινικό Τοίχος (700 π.Χ. – Κίνα)
  3. Πέτρα (312 π.Χ. – Μάαν, Ιορδανία)
  4. Κολωσαίο (80 μ.Χ. – Ρώμη, Ιταλία)
  5. Τσιτσέν Ιτζά (600 μ.Χ. – Γιουκατάν, Μεξικό)
  6. Μάτσου Πίτσου (1450 μ.Χ. – Περού)
  7. Ταζ Μαχάλ, (1643 μ.Χ. – Ινδία)
  8. Άγαλμα του Χριστού Λυτρωτή (1931 μ.Χ. – Ρίο Ντε Τζανέιρο, Βραζιλία)



Το Ίδρυμα N7W μετά το 2007 διοργάνωσε ακόμη δύο προγράμματα: το New7Wonders of Nature που ολοκληρώθηκε το 2011 και το New7Wonders Cities που ολοκληρώθηκε το 2014.

Πηγές: ergonblog.gr με πληροφορίες από το wikipedia.org