ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Τα τρία ισχυρά χαρτιά που φέρνουν ρευστότητα

Του Δημήτρη Δελεβέγκου

Αυξημένη ρευστότητα στον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και στους μετόχους του αναμένεται να φέρουν τρεις τομείς δραστηριότητας, σύμφωνα με όσα αναφέρει η έκθεση που συνοδεύει την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του εννεάμηνου του 2017.

Αναλυτικά, ο τομέας των παραχωρήσεων, ύστερα από την πρόσφατη αύξηση του ποσοστού της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, στις εταιρείες Νέα Οδός και Κεντρική Οδός και την ολοκλήρωση των κατασκευαστικών εργασιών στην Ολυμπία Οδό (όπου συμμετέχει με 17%), αναδεικνύεται σε "πρωταθλητή" θετικών χρηματοροών.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, οι παραχωρήσεις, πλέον, δημιουργούν σταθερά και μακροπρόθεσμα έσοδα για την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, με το αεροδρόμιο στο Καστέλι Ηρακλείου Κρήτης, προϋπολογισμού 480 εκατ. ευρώ, να αναμένεται ότι θα ενισχύσει σημαντικά το χαρτοφυλάκιο (παραχωρήσεων) της εταιρείας. 

Το εννεάμηνο η λειτουργική κερδοφορία από παραχωρήσεις ανήλθε σε 1,5 εκατ. ευρώ, ενώ ο κύκλος εργασιών εκτοξεύθηκε σε 47,7 εκατ. ευρώ από 2 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2016.

Η κατασκευαστική δραστηριότητα, όπως σημειώνεται, εμφάνισε ισχυρή κερδοφορία το εννεάμηνο (+36,9%) στα 125,2 εκατ. ευρώ, με το ανεκτέλεστο να ανέρχεται σε 1,78 δισ. ευρώ. Η εισηγμένη εκτιμά ότι το cash flow του κλάδου των κατασκευών, που εμφανίζει θετικές προοπτικές τα επόμενα χρόνια, θα υποστηρίξει του επενδυτικό πρόγραμμά της.

Στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τον τρίτο κλάδο με την μεγαλύτερη συμβολή στα μεγέθη της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, τα 941 MW που είναι πλήρως εγκατεστημένα, θα αυξήσουν, όπως αναφέρεται στην έκθεση, τη ρευστότητα για τους μετόχους. Στις ΑΠΕ η λειτουργική κερδοφορία διαμορφώθηκε σε 91,9 εκατ. ευρώ το 2017 από 76,2 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2016. Η εταιρεία διαθέτει υπό κατασκευή 208MW, τα οποία όταν προστεθούν η δυναμικότητα θα αγγίξει τα 1149MW.

Ακίνητα και μεταλλευτική δραστηριότητα

Στους υπόλοιπους κλάδους, στα ακίνητα η εταιρεία έχει assets συνολικού ύψους 153 εκατ. ευρώ από τα οποία 80 εκατ. βρίσκονται στη Βουλγαρία. 

Στην μεταλλευτική δραστηριότητα, απαιτούνται περίπου 20 εκατ. ευρώ για να ολοκληρωθεί η επένδυση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στον λευκόλιθο και την Μαγνησία στην Εύβοια, μέσω της ΤΕΡΝΑ Λευκόλιθοι. Το συγκεκριμένο έργο, σύμφωνα με όσα αναφέρει η έκθεση, διαφοροποιεί περαιτέρω τον κίνδυνο για την εισηγμένη. 



capital.gr

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα