Πρώτοι στον κόσμο και σε πωλήσεις πλοίων οι Έλληνες εφοπλιστές

Πρωτιές σε δύο ταμπλό έχουν οι Έλληνες πλοιοκτήτες στον τομέα των αγοραπωλησιών πλοίων. Καταρχήν έχουν δώσει 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια το 6μηνο του 2019 για την αγορά 108 πλοίων και να είναι μακράν από τους δεύτερους Κινέζους. Όμως έχουν και άλλη πρωτιά.

Πιο συγκεκριμένα οι Έλληνες είναι πρώτοι και σε πωλήσεις πλοίων. Κυρίως γιατί αγοράζουν νεότερης ηλικίας ανανεώνοντας τον στόλο τους όποτε ξεφορτώνονται τα παλαιότερα ώστε να καλύπτουν τις απαιτήσεις των ναυλωτών τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Allied Shipping Research, έχουν πουλήσει από την 1η Ιανουαρίου του 2019 έως και το τέλος Ιουνίου 2019 συνολικά 73 πλοία. Έχουν εισπράξει 897 εκατομμύρια δολάρια αποδεικνύοντας ότι η ελληνόκτητη ναυτιλία είναι εκείνη που κινεί την παγκόσμια αγορά.

Από αυτά τα 73 πλοία που έχουν πουλήσει οι ελληνικών συμφερόντων ναυτιλιακές εταιρείες τα 37 είναι φορτηγά, έναντι 329,2 εκατ. δολ., τα 31 είναι δεξαμενόπλοια έναντι 414,5 εκατομμυρίων, τέσσερα είναι πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων από τα οποία εισέπραξαν 50,4 εκατομμύρια και ένα είναι υγραεριοφόρο, το οποίο πουλήθηκε για 10,5 εκατομμύρια δολάρια.

Από τα 8,3 δισεκατομμύρια που είναι ο τζίρος των αγοραπωλησιών το 6μηνο του 2019, οι Έλληνες ως πωλητές έχουν το 12% επί του συνόλου.

newmoney.gr

Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!