Περικοπές επενδυτικών δαπανών και αδύναμες εξαγωγές "πλήγωσαν" την ανάπτυξη

Το "άνοιγμα" που αποτυπώθηκε στις εξωτερικές επιδόσεις της Ελλάδας (με αδύναμες εξαγωγές και μεγάλη εισαγωγική διείσδυση), αλλά και η υπερσυγκράτηση δαπανών, ειδικά των επενδυτικών, δεν είναι τα μόνα "βαρίδια" στην ανάπτυξη. Απλά, οι δύο παραπάνω παράγοντες είναι αυτοί που φάνηκαν έντονα το προηγούμενο διάστημα, ασκώντας πρόσθετες πιέσεις στις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας.

Η επικύρωση ήρθε χθες από τα στοιχεία της Κομισιόν τα οποία περιλαμβάνονται στις ενδιάμεσες θερινές εκτιμήσεις της για τις οικονομίες της Ε.Ε., αλλά και από τον ΙΟΒΕ ο οποίος επιδείνωσε (μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα) εκ νέου τις προβλέψεις του για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας: καθώς επαναπροσδιόρισε τον ρυθμό ανάπτυξης φέτος στο 1,8% (από 1,9% προηγουμένως).

Η Κομισιόν από την πλευρά της, πιστεύει ότι με βάση την εικόνα που διαμορφώνουν οι δείκτες του α' εξαμήνου, η ελληνική οικονομία φέτος μπορεί να αναπτυχθεί κατά 2,1% (έναντι 2,2% προηγούμενης πρόβλεψης τον Μάιο). Η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά ότι (σ.σ. με βάση τα σημερινά πάντα δεδομένα) ο ρυθμός ανάπτυξης κινείται έως το 1,9%.

Στο εξωτερικό ισοζύγιο, τα "καμπανάκια" άρχισαν να ηχούν το προηγούμενο διάστημα από τα στοιχεία που δημοσίευσε η ΕΛΣΤΑΤ (και επιβεβαίωσε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων) περί μεγάλης εισαγωγικής διείσδυσης το πρώτο 5μηνο η οποία υπερκαλύπτει τις εξαγωγικές επιδόσεις της χώρας και διευρύνει το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου (κατά 25% μόνο τον Μάιο χωρίς τα πετρελαιοειδή).

Τα στοιχεία είναι ιδιαιτέρως αρνητικά. Η Eurostat καταγράφει στην Ελλάδα το α' τρίμηνο του 2019 έλλειμμα ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών στα 3,7 δισ ευρώ. Είναι σε αξία το 3ο μεγαλύτερο ανά την ΕΕ μετά τη Γαλλία και την Ισπανία (σ.σ. δύο κράτη με πολύ μεγαλύτερες οικονομίες και μεγέθη) και εξηγεί γιατί η Ελλάδα έλαβε την προηγούμενη Τρίτη από το Ecofin τόσο αυστηρές συστάσεις για τη διόρθωση των "υπερβολικών μακροοικονομικών ανισορροπιών" της.

Το εξωτερικό έλλειμμα, όπως εξηγούν αρμόδια στελέχη, δεν προκαλεί μόνο κινδύνους για την ευστάθεια της οικονομίας. Ασκεί και πιέσεις στον ρυθμό ανάπτυξης. Και τούτο καθώς η οικονομία της χώρας αδυνατούσε όλο το προηγούμενο διάστημα να βρει άλλο ισχυρό στήριγμα (σ.σ. λόγω των περιορισμένων επενδυτικών επιδόσεων, αλλά και της αρνητικής δημόσιας κατανάλωσης που προκάλεσε η άτυπη στάση πληρωμών).

Διπλάσιο ΑΕΠ

Ο στόχος της νέας κυβέρνησης είναι ο διπλασιασμός του ρυθμού ανάπτυξης από το 2% στο 4%. Κάτι που έχει απόλυτη ανάγκη η ελληνική οικονομία ούτως ώστε να επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα. Αυτό άλλωστε το έχουν διαμηνύσει εδώ και καιρό και οι θεσμοί.

Επιπρόσθετα, ο διπλασιασμός της ανάπτυξης θεωρείται η αναγκαία συνθήκη ώστε να υπάρξει ο δημοσιονομικός χώρος εφαρμογής του σχεδίου αλλαγής μίγματος πολιτικής εφαρμογής, μέρος του οποίου προωθείται και με το φορολογικό νομοσχέδιο. Θεωρείται αναγκαίος και για τη τόνωση της επενδυτικής εμπιστοσύνης και της αξιοπιστίας της χώρας και για τη διαπραγμάτευση που ξεκινά για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Το νέο πρόγραμμα ξεδιπλώθηκε χθες μέσα από τις κυβερνητικές ανακοινώσεις, όχι μόνο στο πεδίο των τραπεζών, των εσόδων και του "νοικοκυρέματος" των δημόσιων δαπανών (που θα εφαρμόσει το Υπουργείο Οικονομικών), αλλά και στο σκέλος των επενδύσεων και των εξαγωγών για το οποίο κύριο ρόλο διαδραματίζει το Υπουργείο Ανάπτυξης.

Ωστόσο, καίριο ρόλο θα αναλάβει και το υπουργείο Εξωτερικών (στο πεδίο της οικονομικής διπλωματίας και της εποπτείας του Enterprise Greece). Αλλά και τα υπόλοιπα παραγωγικά υπουργεία αναλαμβάνουν άμεση δράση, ώστε να αναστρέψουν τις καθυστερήσεις σε κομβικές μεταρρυθμίσεις που θα τονώσουν καίριους τομείς της ενέργειας, των υποδομών, του τουρισμού των μεταφορών της αγροτικής ανάπτυξης και όχι μόνο.

capital.gr

Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!