Οι τέσσερις τάσεις που θα κυριαρχήσουν στα Logistics το 2019

Τα κέντρα συσκευασίας και ολοκληρωμένης παροχής υπηρεσιών (FULFILMENT CENTERS) έρχονται να καλύψουν τις ανάγκες της αυξανόμενης αστικοποίησης ενώ το κόστος παράδοσης του προϊόντος για το τελευταίο χιλιόμετρο ξεπερνά το 30% της τιμής του προϊόντος σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση του ULI η οποία περιγράφει τις τέσσερις τάσεις που θα κυριαρχήσουν στα Logistics το 2019

Στο παρελθόν η ζήτηση για χώρους αποθηκών ήταν απόλυτα συνδυασμένη με την οικονομική ανάπτυξη. Ωστόσο οι προβλέψεις για το άμεσο μέλλον είναι αρκετά αισιόδοξες, καθώς:

1. Το ηλεκτρονικό εμπόριο οδηγεί τη ζήτηση

Δεν αποτελεί έκπληξη το ότι οι καιροί έχουν πλέον αλλάξει. Τα εμπορικά κέντρα μετατρέπονται σε πόλεις φαντάσματα, τα παραδοσιακά μεγάλα πολυκαταστήματα κλείνουν και τα σημεία παράδοσης προϊόντων γίνονται όλο και λιγότερα. Το ηλεκτρονικό εμπόριο έφερε μια καταιγίδα στην αγορά η οποία δε φαίνεται να κοπάζει σύντομα. Η αυξανόμενη ανάγκη για στιγμιαία ικανοποίηση με ταχύτατες παραδόσεις οδηγεί στην ανάγκη για αποθηκευτικά κέντρα διανομής. Εκτιμάται ότι περισσότερα από ένα εκατ. τμ. χώρων διανομής θα χρειαστούν τα επόμενα χρόνια προκειμένου να εξυπηρετηθεί η ανάγκη των νέων εταιρειών.

2. Οι αποδόσεις θα παραμείνουν υψηλά

Με το ηλεκτρονικό εμπόριο να οδηγεί την αγορά αποθηκών στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών οι αποδόσεις για τον κλάδο βιομηχανικών ακινήτων εκτιμάται ότι θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα. Σύμφωνα με το ULI προβλέπεται ότι θα κινηθούν γύρω στο 11%, απόδοση διπλάσια από αυτή των χώρων γραφείων. Παρόλο ότι εκτιμάται πως θα αρχίσουν να σταθεροποιούνται περίπου το 2020 ο κλάδος αποθηκών προβλέπεται να συνεχίσει να είναι ο κλάδος της αγοράς ακινήτων με τις μεγαλύτερες αποδόσεις.

3. Η αγορά επεκτείνεται σε μια πληθώρα τοποθεσιών

Η αύξηση της ζήτησης αποθηκών σε συνδυασμό με τον ανταγωνισμό των ενοικιαστών δημιουργεί ευκαιρίες. Κάποτε μια αποθήκη ερχόταν μαζί με μια μεγάλη περιβάλλουσα έκταση γης έξω από της μεγάλες πόλεις. Στα χρόνια που έρχονται θα δούμε την ανάγκη για μικρότερου μεγέθους αποθήκες που βρίσκονται κοντά στα πυκνοκατοικημένα αστικά κέντρα να κυριαρχεί.

4. Η ζήτηση υπερβαίνει την προσφορά στην αγορά ψυχρής αποθήκευσης

Ενώ οι αγορές τροφίμων μέσω διαδικτύου δεν έχουν εξαπλωθεί ευρέως γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς. Οι Amazon, Instacart, Postmates και άλλες ψηφιακές φίρμες δημιούργησαν μια ζήτηση για ανάπτυξη μοντέρνων χώρων ψυχρών αποθηκών. Οι χώροι διανομής τροφίμων που είναι ενεργειακά αποδοτικοί αναμένεται να είναι ένα περιουσιακό στοιχείο πολύ «καυτό» το 2019. Και παρά το ότι η ψυχρή αποθήκευση θα χρειαστεί ακόμη χρόνο για να πάρει τα πάνω της είναι ασφαλές να πούμε ότι οι προοπτικές του κλάδου αποθηκών παραμένουν θετικές.


ered.gr

Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!