Ένα δισ. για την ανέγερση 800 σχολικών κτιρίων - Έργα 250 εκατ. σε φάση κατασκευής ή δημοπράτησης

Σχέδιο για την κατασκευή 800 νέων νηπιαγωγείων, δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων σε όλη τη χώρα, στο πλαίσιο ενός προγράμματος με συνολικό προϋπολογισμό ένα δισ. ευρώ εκπονεί η Κτιριακές Υποδομές Α.Ε. (ΚΤΥΠ).

Το σχέδιο, αναφέρει η εταιρεία, θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και θα βοηθήσει δεκάδες οικονομικούς κλάδους που έχουν πληγεί τα προηγούμενα χρόνια. Παράλληλα και λόγω των πρόσθετων αναγκών που δημιουργεί η επέκταση της προσχολικής υποχρεωτικής εκπαίδευσης, θα καλυφθούν προσωρινά οι ανάγκες περισσοτέρων των 15.000 νηπίων σε ολόκληρη τη χώρα.

Αναλυτικά, το σχέδιο προβλέπει:

Α) Την προετοιμασία και ωρίμανση των μελετών για πάνω από 120, έως τώρα, έργων σχολικής στέγης σε όλη την Ελλάδα, προεκτιμώμενης αξίας άνω των 600 εκατ. ευρώ, προκειμένου να είναι έτοιμα, ώστε να κατασκευαστούν στο πλαίσιο του επόμενου χρηματοδοτικού προγράμματος 2021-2027.

Πρόκειται για μελέτες αξίας άνω των 50 εκατ. ευρώ, οι οποίες ανατέθηκαν στην ΚΤΥΠ ΑΕ από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη και το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης και αφορούν σε διάφορους δήμους της χώρας, οι οποίοι φρόντισαν να διαθέτουν τα κατάλληλα ακίνητα. Συνεχώς ο προγραμματισμός επεκτείνεται, καθώς η ΚΤΥΠ εκμεταλλεύεται τα αδιάθετα ποσά από τις εκπτώσεις των διαγωνιστικών διαδικασιών, ώστε να εντάξει ακόμα περισσότερα έργα.

Β) Την άμεση και προσωρινή κάλυψη αναγκών, που προκύπτουν στο πλαίσιο της προσχολικής υποχρεωτικής εκπαίδευσης, με την τοποθέτηση σε όλη την χώρα, συνολικά 680 Αιθουσών Νηπιαγωγείων ελαφριάς προκατασκευής, που πληρούν όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές. Ο προϋπολογισμός του έργου ξεπερνά τα 80 εκατομμύρια ευρώ και χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Σε πρώτη φάση, θα τοποθετηθούν 200 αίθουσες και έπειτα θα ακολουθήσουν άλλες 480 αίθουσες, με συνολική δυναμικότητα 15.000 μαθητών. Οι αίθουσες αυτές, σύμφωνα με τον Νόμο, θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για σχολική χρήση αυστηρά μόνο έως τέσσερα χρόνια, με δυνατότητα παράτασης δύο ετών.

Μετά το πέρας αυτής της περιόδου, οι μαθητές πρέπει να στεγαστούν σε μόνιμες κτιριακές υποδομές και η ευθύνη για αυτό ανήκει στους δήμους, οι οποίοι πρέπει είτε να υλοποιήσουν οι ίδιοι τα έργα που απαιτούνται είτε να τα αναθέσουν στην ΚΤΥΠ ΑΕ, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν φροντίσει να διαθέτουν τα απαραίτητα, κατάλληλα και «καθαρά» ακίνητα.

Ο προεκτιμώμενος προϋπολογισμός των έργων που πρέπει να γίνουν για την μόνιμη στέγαση των Νηπιαγωγείων, ξεπερνά τα 500 εκατομμύρια ευρώ. Η ΚΤΥΠ ΑΕ δύναται να αναλάβει σε συνεργασία με τους δήμους, την προετοιμασία αυτών των έργων, ώστε να είναι έτοιμα για υλοποίηση στο επόμενο χρηματοδοτικό πρόγραμμα 2021-2027.

kerdos.gr


Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!