Την ιατρική τεχνολογία αφορούν οι περισσότερες αιτήσεις για πατέντες

Εξαιρετικά παραγωγικό αποδεικνύεται το επιχειρηματικό δυναμικό της Ευρώπης στον τομέα της καινοτομίας, ιδίως της ψηφιακής καινοτομίας, με τις ευρωπαϊκές εταιρείες να υποβάλλουν το 2018 αυξημένο αριθμό αιτήσεων για διπλώματα ευρεσιτεχνίας.

Για την ακρίβεια, ο αριθμός των αιτήσεων, που κατατέθηκαν στο Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας, αυξήθηκε κατά 4,6% πέρυσι, φθάνοντας στον αριθμό ρεκόρ των 174.317 αιτήσεων (2017: 166.594).

Τα στοιχεία του European Patent Office δείχνουν αύξηση των αιτήσεων διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας απ’ όλες τις μεγάλες περιοχές του κόσμου, ωστόσο, οι ευρωπαϊκές εταιρείες είχαν το προβάδισμα με μερίδιο 47%. Οι ασιατικές εταιρείες είχαν επίσης μια καλή επίδοση, ειδικά η Κίνα, η Ιαπωνία και η Κορέα, ενώ οι ΗΠΑ αντιπροσώπευαν το 25% των συνολικών αιτήσεων, ακολουθούμενες από τη Γερμανία, την Ιαπωνία, τη Γαλλία και την Κίνα. Πάντως, οι αιτήσεις από την Κίνα αυξήθηκαν το 2018 με κατά 8,8% – το χαμηλότερο ποσοστό τα τελευταία πέντε χρόνια.

Στο μεταξύ, οι αμερικανικές και ιαπωνικές εταιρείες αύξησαν κατά 2,7% και 3,9%, αντίστοιχα, τις αιτήσεις για διπλώματα ευρεσιτεχνίας. Συνολικά, το Ευρωπαϊκό Γραφείο δημοσίευσε 127.625 χορηγούμενα ευρωπαϊκά διπλώματα ευρεσιτεχνίας (+ 21%) το 2018. “Τα νέα είναι καλά για την ευρωπαϊκή οικονομία. Η ζήτηση για προστασία των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας συνεχίζει να αυξάνεται, πράγμα που σημαίνει ότι εφευρέτες και επιχειρήσεις βλέπουν την Ευρώπη ως μια ελκυστική αγορά για τεχνολογική καινοτομία”, δήλωσε ο Πρόεδρος του European Patent Office, κ. António Campinos.



Ιατρική τεχνολογία

Η ιατρική τεχνολογία παραμένει ο τομέας στον οποίο υποβάλλονται οι περισσότερες αιτήσεις για διπλώματα ευρεσιτεχνίας (αύξηση κατά 5% το 2018), ενώ ακολουθεί η ψηφιακή επικοινωνία και την τεχνολογία των υπολογιστών. Η ισχυρότερη ανάπτυξη μεταξύ των πρώτων δέκα τομέων καταγράφηκε στις βιοεπιστήμες, ενώ τα φαρμακευτικά προϊόντα και η βιοτεχνολογία αυξήθηκαν συνολικά κατά 13%.

Οι επιδόσεις της Ευρώπης

Συνολικά, οι αιτήσεις από τη Γερμανία, που είναι η κορυφαία ευρωπαϊκή χώρα, αυξήθηκαν κατά 4,7%, καταγράφοντας την ταχύτερη ανάπτυξη από το 2010. Μεταξύ των χωρών με τη μεγαλύτερη αύξηση των αιτήσεων για διπλώματα ευρεσιτεχνίας περιλαμβάνεται η Ελβετία (+ 7,8%), η Μεγάλη Βρετανία (+ 7,8%) και η Σουηδία (+ 7,1%). Οι μόνες χώρες στην Ευρώπη, όπου υπήρξε υποχώρηση της σχετικής δραστηριότητας, ήταν η Γαλλία (-2,8%) και η Φινλανδία (-3,8%).



Σε επίπεδο εταιρειών, η Siemens ήταν ο ηγέτης σε αιτήσεις για δικαιώματα ευρεσιτεχνίας (πατέντες) στην Ευρώπη, υποβάλλοντας περισσότερες αιτήσεις από οποιαδήποτε άλλη στην Ευρώπη το 2018. Με 2.493 αιτήσεις για πατέντες, η Siemens άφησε τον περσινό ηγέτη, τη Huawei, στη δεύτερη θέση για φέτος, ακολουθούμενη από τη Samsung και την LG. Πάνω από το 25% των πατεντών ανήκουν στους τομείς του Industry 4.0 και ψηφιοποίησης. Η εταιρεία ανέφερε σημαντική αύξηση στους τομείς της τεχνητής νοημοσύνης και της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο.

startupper.gr
Το παρόν άρθρο δημοσιεύθηκε πρώτη φορά στο Sepe.gr


Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!