Η Βρετανία επιχειρεί ένα μεγάλο, γενναίο βήμα στην τεχνητή νοημοσύνη

Της Parmy Olson

Η Βρετανία θέλει να γνωρίζετε ότι ακόμα και όταν σκοντάφτει λόγω Brexit, πρωταγωνιστεί σε μία από τις σημαντικότερες τεχνολογικές καινοτομίες της εποχής μας - την τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ).

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε ότι σύναψε μια συμφωνία στον κλάδο της τεχνητής νοημοσύνης αξίας άνω του 1 δισεκατομμυρίου λιρών που περιλαμβάνει δημόσια και ιδιωτική χρηματοδότηση.

Τα χρήματα θα διοχετευτούν σε έρευνες και επιχορηγήσεις, με περίπου 145 εκατ. στερλίνες από δύο ξένες εταιρείες επιχειρηματικών κεφαλαίων να κατευθύνονται προς βρετανικά startups αναδυόμενων τεχνολογιών. Η συμφωνία έρχεται μερικές εβδομάδες μετά την αντίστοιχη ανακοίνωση της Γαλλίας για τη δέσμευσή της στην τεχνητή νοημοσύνη.

Οι αξιωματούχοι της βρετανικής κυβέρνησης ήλπιζαν να συμπεριλάβουν ένα μεγάλο όνομα στη συμφωνία τους όπως η Google, σύμφωνα με μία ανώτερη πηγή, αλλά η συγκεκριμένα εταιρεία ήταν αισθητά απούσα από το μεγάλο βήμα. Ωστόσο, η IBM και η Microsoft βοήθησαν την κυβέρνηση να καταρτίσει μια ανεξάρτητη έκθεση αξιολόγησης της βιομηχανίας της τεχνητής νοημοσύνης.

Συγκεκριμένα στοιχεία σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα δαπανώνται τα χρήματα είναι ακόμα ασαφείς και οι πηγές με τις οποίες επικοινώνησε το Forbes δεν μπόρεσαν να παράσχουν λεπτομερή ανάλυση.

Όμως, οι τα startups και οι ερευνητές που εργάζονται στην τεχνητή νοημοσύνη σε καμία περίπτωση δεν χρειάζονται απεγνωσμένα χρήματα – αυτά ήδη ρέουν από ιδιωτικές πηγές. Η venture χρηματοδότηση της τεχνητής νοημοσύνης και της μηχανικής μάθησης διπλασιάστηκε στα 12 δισεκατομμύρια δολάρια το 2017, σύμφωνα με την KPMG.

Από πολλές απόψεις, αυτό έχει να κάνει με το φαίνεσθαι. Η κυβέρνηση υπό την Theresa May λέει ότι δεν θα αποφύγει μια τεχνολογία που πολλοί φοβούνται ότι θα δημιουργήσει μια τρύπα στην αγορά εργασίας, αλλά αντίθετα θα ηγηθεί.

Ενώ οι κυβερνήσεις δυσκολεύονται παραδοσιακά για να συμβαδίσουν με τις νέες εξελίξεις στην τεχνολογία, οι ειδικοί στην AI λένε ότι πρόκειται για μια θετική κίνηση.

Ανώτερο στέλεχος βρετανικού startup τεχνητής νοημοσύνης εξηγεί ότι κινήσεις όπως αυτή για την προώθηση της συνεργασίας μεταξύ της κυβέρνησης και του ιδιωτικού τομέα θα ωφελήσει τη βιομηχανία.

Στην πράξη, η λεγόμενη συμφωνία τομέα είναι το αποτέλεσμα κυβερνητικών αξιωματούχων που ζητούν από τα επενδυτικά funds και τον ακαδημαϊκό κόσμο να βοηθήσουν στην ανάπτυξη της AI στο Ηνωμένο Βασίλειο με χρήματα ή περιουσιακά στοιχεία.

Οι αξιωματούχοι πέτυχαν να πείσουν το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, για παράδειγμα, να ανοίξει ένα υπερυπολογιστή αξίας 15 εκατομμυρίων δολαρίων και να τον θέσει στη διάθεση των επιχειρήσεων.

Και όταν η Ιαπωνία είδε την ευκαιρία για την εταιρεία venture capital Global Brain να επενδύσει σε βρετανικά startups τεχνητής νοημοσύνης, οι εμπορικοί απεσταλμένοι του Ην. Βασιλείου στην Ιαπωνία έριξαν την ιδέα, λέει ο Antony Philipson, βρετανός Επίτροπος Εμπορίου για τη Βόρεια Αμερική.

"Προσπαθούν να βάλουν όλα αυτά τα κινούμενα κομμάτια σε ένα μέρος", είπε στο Forbes. "Εκεί βρισκόμαστε τώρα και εκεί είναι πού θα πάμε τα επόμενα πέντε χρόνια". Η Βρετανία, σύμφωνα με δελτίο Τύπου της κυβέρνησης, χτίζει το "στάτους της ως ερευνητικό hotspot της τεχνητής νοημοσύνης".

Συνοπτικά, η συμφωνία περιλαμβάνει χρηματοδότηση ύψους 950 εκατομμυρίων στερλίνων για τον νεφελώδη τομέα της τεχνολογικής αγοράς που περιλαμβάνει την τεχνητή νοημοσύνη, την ανάλυση δεδομένων και τη ρομποτική.

Περίπου 600 εκατομμύρια στερλίνες αυτής της φρέσκιας χρηματοδότησης προέρχονται από δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με κυβερνητικό εκπρόσωπο, ενώ 340 εκατομμύρια λίρες προέρχονται από υφιστάμενες δεσμεύσεις, όπως τα 9 εκατομμύρια στερλίνες που υποσχέθηκε η Βρετανία τον περασμένο Νοέμβριο για να δαπανήσει στο Κέντρο για τη Δεοντολογία Δεδομένων και Καινοτομία.

Ανάμεσα στα κυριότερα σημεία της συμφωνίας:

- Η κυβέρνηση λέει ότι θα εκπαιδεύσει 8.000 ειδικούς καθηγητές επιστήμης των υπολογιστών.
- Θα χρηματοδοτήσει 1.000 διδακτορικά στην τεχνητή νοημοσύνη μέχρι το 2025.
- Η ιαπωνική εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων Global Brain θα δαπανήσει 35 εκατομμύρια δολάρια σε βρετανικά startups τεχνολογίας αιχμής
- Η καναδική εταιρία Chrysalix ιδρύει επίσης το ευρωπαϊκό γραφείο της στο Ηνωμένο Βασίλειο και δαπανά 110 εκατομμύρια δολάρια σε AI και ρομποτική στη χώρα.
- Το Tech-City UK με έδρα το Λονδίνο, ένα οιονεί κρατικός εμπορικός φορέας που αντιπροσωπεύει τον τομέα τεχνολογίας στη χώρα, θα μετονομαστεί σε Tech Nation και θα ανοίξει ένα δίκτυο περιφερειακών φυτωρίων σε ολόκληρη τη χώρα.
- Η Rolls-Royce ηγηθεί ενός ερευνητικού προγράμματος στην επιστήμη των δεδομένων και στην AI στο Ινστιτούτο Alan Turing.

Η ανακοίνωση της Βρετανίας είναι μέρος μιας κουστωδίας κυβερνήσεων που επιθυμούν να είναι να βρεθούν στην πρώτη γραμμή της εξέλιξης της τεχνητής νοημοσύνης.

Μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμμάνουελ Μακρόν, ανακοίνωσε τη δική του εκδοχή μιας συμφωνίας για τον τομέα της ΑΙ: μια επένδυση ύψους 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για επιστημονικά εργαστήρια, ερευνητικά έργα και χρηματοδότηση για νεοσύστατες επιχειρήσεις και εταιρείες στη Γαλλία που ασχολούνται με την ΑΙ.

Πρόσφατα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεσμεύθηκε επίσης να επενδύσει 20 δισ. ευρώ στην τεχνητή νοημοσύνη μέχρι τα τέλη του 2020.

capital.gr/forbes

 

 

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα