ΕΦΚΑ: Παράταση στην καταβολή των εισφορών του Μαρτίου

Της Μαίρης Λαμπαδίτη

Παράταση αναμένεται να δώσει ο ΕΦΚΑ για την καταβολή των εισφορών μηνός Μαρτίου για μη μισθωτούς προκειμένου οι ασφαλισμένοι να λάβουν διπλά ειδοποιητήρια που θα εμπεριέχουν και τον συμψηφισμό των εισφορών με βάση τα εκκαθαρισμένα εισοδήματα του 2016.

Όπως ανακοίνωσε ο φορέας οι εφαρμογές που υποστηρίζουν την εισφοροδότηση Μη Μισθωτών θα υπολειτουργούν από την Τρίτη 24/04/2018 έως την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης.

Δεδομένου ότι η εκκαθάριση συνδέεται τεχνικά με την έκδοση εισφοράς Μαρτίου 2018 (η οποία καθυστερεί) θα δοθεί νέα ημερομηνία εμπρόθεσμης καταβολής της εισφοράς, για την οποία θα υπάρξει νεότερη ενημέρωση. ( Η προθεσμία εξέπνεε τη Δευτέρα 30 Απριλίου).

Συνεπώς μέχρι το τέλος του μήνα οι ελεύθεροι επαγγελματίες αυτοαπασχολούμενοι, επιστήμονες και αγρότες θα λάβουν δυο ειδοποιητήρια :

- το ειδοποιητήριο για τις εισφορές Μαρτίου 2018
- το πρώτο ειδοποιητήριο για τις τελικές καταβλητέες εισφορές του 2017. Πρόκειται για το ποσό της 1ης δόσης του μεγάλου συμψηφισμού, για όσους δήλωσαν το 2016 υψηλότερα εισοδήματα από το 2015. Αυτή η 1η δόση αναμένεται να είναι πληρωτέα έως τα τέλη Μαίου.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με πρόσφατη εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας, όσοι μη μισθωτοί δήλωσαν το 2016 επιπλέον εισόδημα από το 2015 πρέπει να πληρώσουν το επιπλέον ποσό που τους αναλογεί σε εισφορές σε 5 δόσεις. Το πλήθος των δόσεων είναι κλειστό, ξεκινά τον Μάιο και ολοκληρώνεται τον Σεπτέμβριο (πληρώνονται οι εισφορές Αυγούστου). Η τελευταία δόση είναι πληρωτέα μέχρι 30/9/2018.

Αντίθετα όσοι έχουν δηλώσει το 2016 μικρότερο εισόδημα από το 2015 και λόγω αυτού έχουν πιστωτικό υπόλοιπο, θα λάβουν εφάπαξ επιστροφή χρημάτων από τον ΕΦΚΑ στον τραπεζικό τους λογαριασμό εντός 2μήνου από την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης, εκτός εάν υποβάλλουν αίτημα ώστε το ποσό να παραμείνει ως πιστωτικό υπόλοιπο στον ΕΦΚΑ.
newmoney.grΕγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα