Ο «Πύργος του Βασιλείου» (Kingdom Tower) στην Τζέντα θα έχει ύψος ένα χιλιόμετρο, κάνοντας το μέχρι τώρα ψηλότερο κτήριο του πλανήτη - το Burj Khalifa στο Ντουμπάι - να δείχνει "μικρό".
Ένα ιδιαίτερα μεγαλεπήβολο σχέδιο ξεκινά στην Σαουδική Αραβία, σύμφωνα με ρεπορτάζ της The Saudi Gazette, το οποίο αναπαραγάγει η βρετανική Telegraph. Πρόκειται για την κατασκευή ενός ουρανοξύστη, που όταν ολοκληρωθεί θα κρατά τα σκήπτρα του ψηλότερου στον πλανήτη.
Με προβλεπόμενο ύψος το ένα χιλιόμετρο, θα ξεπεράσει κατά 173 μέτρα το Burj Khalifa των 827 μέτρων - το μέχρι στιγμής ψηλότερο κτήριο στην Γη, που φέρει και το σχετικό Ρεκόρ Γκίνες.
Ο «Πύργος του Βασιλείου» (όπως θα είναι το όνομα του) θα ανεγερθεί στην παραθαλάσσια πόλη της Τζέντα και το κόστος του έχει υπολογιστεί στα 1,23 δισεκατομμύρια δολάρια. Για την κατασκευή του θα απαιτηθούν περί τα 5,7 εκατομμύρια τετραγωνικά πόδια σκυροδέματος και 80.000 τόνοι χάλυβα. Το γιγαντιαίων διαστάσεων κτήριο θα έχει 200 ορόφους και η αποπεράτωση του υπολογίζεται ότι θα χρειαστεί πέντε χρόνια.
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ο Πύργος θα φιλοξενήσει ένα ξενοδοχείο της αλυσίδας Four Seasons, διαμερίσματα, γραφεία εταιριών, ενώ θα διαθέτει ένα εντυπωσιακό μπαλκόνι που θα εκτελεί... χρέη παρατηρητήριου, για όποιον θα θέλει να απολαύσει την θέα από ψηλά. Όμως το έργο λόγο του χαρακτήρα του έχει να αντιμετωπίσει αρκετές προκλήσεις. Μια από τις κυριότερες είναι η αποτροπή της διάβρωσης της δομής του κτηρίου από την θάλασσα που θα βρίσκεται σε κοντινή απόσταση. Για αυτό τον λόγο η τεχνική εταιρία που θα αναλάβει το έργο, θα δοκιμάσει διαφορετικά σκυροδέματα για να τεστάρει την αντοχή τους σε αυτές τις συνθήκες, πριν καταλήξει σε αυτό που θα χρησιμοποιηθεί στην θεμελίωση του κτηρίου.
Σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές τα θεμέλια του πύργου θα φτάσουν σε βάθος 60 μέτρων. Ένα δεύτερο ζήτημα, είναι οι άνεμοι οι οποίοι θα μπορούσαν να δημιουργήσουν προβλήματα στην κατασκευή. Βέβαια οι Adrian Smith και Gordon Gill, του ομώνυμου αρχιτεκτονικού γραφείου που έχει αναλάβει την σχεδίαση του «Πύργου», σε συνέντευξη τους στο περιοδικό Construction Weekly, δήλωσαν ότι ο τρόπος της ανέγερσης θα είναι τέτοιος που θα ελαχιστοποιεί το πρόβλημα. Ένα τρίτο θέμα που έχει τεθεί στα υπόψη είναι αυτό της μεταφοράς του τσιμέντου στους υψηλότερους ορόφους του κτηρίου. Στην περίπτωση του το Burj Khalifa στο Ντουμπάι, το τσιμέντο αντλήθηκε προς τα επάνω, μόνο τις νυχτερινές ώρες όπου οι θερμοκρασίες ήταν χαμηλότερες, έτσι ώστε να μην πήξει στην διαδρομή. Η ίδια τακτική αναμένεται να ακολουθηθεί και στην περίπτωση του Kingdom Tower, καθώς οι ημερήσιες θερμοκρασίες στην Τζέντα είναι πολύ υψηλές. Παρότι για τους περισσότερους η κατασκευή ενός κτηρίου αναλόγου ύψους φαντάζει σχεδόν απίστευτη, για τον Sang Dae Kim, τον επικεφαλής του Συμβουλίου Υψηλών Κτηρίων (Council of Tall Buildings), το εγχείρημα είναι πέρα για πέρα εφικτό. Σε συνέντευξή του στο Construction Weekly δήλωσε ότι «αυτή την στιγμή μπορούμε να κτίσουμε ένα πύργο ύψους ενός ή ακόμα και δύο χιλιομέτρων. Όμως για να πάμε ψηλότερα από αυτό, έχουμε να μελετήσουμε πολλά πράγματα».
Η κατάταξη των υψηλότερων κτιρίων στον κόσμο (κλικ για μεγέθυνση)