ΓΝΩΜΕΣ: 18 κρίσιμα ερωτήματα για την επιχειρηματικότητα

Επιβάλλεται η ανάγκη να θέσω κάποια ερωτήματα, που θεωρώ κρίσιμα, ιδιαίτερα σήμερα, σε μια περίοδο που επισκιάζεται απειλητικά από την κρίση, που όπως έχει συζητηθεί κατά κόρον, είναι βαθειά, πολυεπίπεδη και πολυσήμαντη, αλλά έχει έντονο, κάθε φορά, το αιφνιδιαστικό στοιχείο και όπως υπογραμμίζει ο Θουκυδίδης: «το αιφνίδιο και το απροσδόκητο και κάθε πράγμα που επέρχεται, πέρα από κάθε υπολογισμό, καταβάλλει το φρόνημα». Τα ερωτήματα λοιπόν αυτά που αφορούν στην όλη επιχείρηση ή στον οργανισμό, είναι τα παρακάτω: 


1. Που θα καταλήξει ή που θα φθάσει η επιχείρησή σου εάν, εδώ και τώρα, δεν θέσεις και δεν μετρήσεις, με κάθε λεπτομέρεια, τα βήματα της δράσης και της πράξης σου; Δηλαδή προέχει και προπορεύεται το εμπεριστατωμένο και βαθειά μελετημένο και σχεδιασμένο χρονοπρόγραμμα και χρονοδιάγραμμα σου. Αυτό που επιβάλλεται εκ των πραγμάτων είναι να βάλεις, με πολλή σπουδή, φρόνηση, εμπειρία και με αίσθημα υψηλής ευθύνης, τις κινήσεις και τα βήματα, ώστε συγκροτημένα να οδηγήσεις την επιχείρηση σου με αποφασιστικότητα, προοπτική και μέλλον. Όταν αναφερόμαστε, σε χρονοπρόγραμμα και χρονοδιάγραμμα, δεν εννοούμε απλά μια ημερολογιακή καταγραφή, αλλά ένα συγκροτημένο, ελεγμένο, με όλα τα συγκρίσιμα μεγέθη, σχέδιο δράσης, με πρωτοβουλίες και ενέργειες μετρήσιμες, με τις σύγχρονες μεθόδους της επιστήμης και της πράξης. 

2. Πως κατανοείς τη σκέψη να ξαναδείς, για άλλη μια φορά, τους στόχους σου, τους σκοπούς σου, το όραμά σου, τις αξίες σου, τη φιλοσοφία σου και την αποστολή σου; Δηλαδή με λίγα λόγια να ξαναδείς, σε βάθος και όχι επιδερμικά, τις ζωτικές συναρθρώσεις της επιχείρησης σου. Να ξαναδείς τα θεμέλια και τις δομές της επιχείρησης σου. Αυτοί οι πέντε παράγοντες-άξονες είναι ο θεμέλιος λίθος και οι θεμελιακοί σκοποί, για τη λειτουργία, την επιβίωση και την ανάπτυξή της επιχείρησής σου. Πρέπει να κατανοηθεί ότι χωρίς αυτές τις βάσεις δεν νοείται οικοδόμημα επιχείρησης. 

3. Μήπως πρώτα από όλα θέλεις να δώσεις μια ευκαιρία στον εαυτό σου, για να κάνεις βαθειά και αντικειμενική αυτοκριτική και αυτοεκτίμηση; Είναι ευκαιρία να δοκιμάσεις την αυτοκριτική εγρήγορσή σου, τη δυνατότητα να δεις τον εαυτό σου. Να δεις τι έκανες, τι δεν έκανες, τι έπρεπε να κάνεις και δεν έκανες. Να διεισδύσεις βαθειά μέσα σου και να κρίνεις τον εαυτό σου και όχι τους άλλους. Άφησε τους άλλους, εσύ να δεις που ευθύνεσαι, από εκεί και μετά θα παρουσιαστούν τα άλλα. Πρέπει να κατανοήσουμε, ότι ο χειρότερος εχθρός μας είναι ο κακός εαυτός μας. Ο Περικλής ήδη το είχε συλλάβει με την οξύτητα του νου του, αλλά και την μεγάλη ψυχογραφική του ικανότητα. «Μᾶλλον γάρ πεφόβημαι τάς οἰκείας ἡμῶν ἁμαρτίας ἤ τάς τῶν ἐναντίων διανοίας». Όσο χρονικό διάστημα δεν κάνεις την αυτοκριτική σου, το πρόβλημα θα μεγαλώνει και θα διευρύνεται και η λύση θα παραμένει δυσεύρετη. Το ίδιο πρέπει να κάνουν όλοι και μέσα και έξω από την επιχείρηση σου. Στη χώρα μας η έλλειψη αυτοκριτικής εκτίμησης έχει πάρει τις διαστάσεις επιδημίας. Δεν υπάρχει η γρηγορούσα συνείδηση και ενισχύεται αυτή η αδυναμία και από την άποψη που έχουμε, ότι τα γνωρίζουμε όλα και τα αντιμετωπίζουμε όλα σε μηδέν χρόνο. Φέρνω στη μνήμη μου, τώρα , πολλούς ανθρώπους που έλεγαν «όλα τα ξέρω, όλα τα καταλαβαίνω και όλα μπορώ να τα φέρω εις πέρας» και τα αποτελέσματά τους δυστυχώς ήταν πολύ δυσάρεστα. 

4. Μήπως πρέπει να εστιάσεις σωστά και να αποφασίσεις τι είναι αυτό που θέλεις να κάνεις; Όταν δεν ξέρεις ακριβώς τι θέλεις και τι θα κάνεις σίγουρα δεν θα είσαι χρήσιμος «πηδαλιούχος». Η εστίαση και μετά η απόφαση θέλει συγκροτημένους και συγκεκριμένους χειρισμούς και βαθειά κριτική ανάλυση. Πάνω από όλα κυρίως είναι να ξέρεις τι θέλεις να κάνεις, ερευνώντας και διαβλέποντας τις δυνάμεις σου για δράση. 

5. Μήπως επιβάλλεται και είναι πλέον καιρός να «πολεμήσεις τον εχθρό», όσο ακόμα μπορείς; 

Μήπως η αποφασιστικότητα σου και η διορατικότητα σου είναι «τα όπλα» που θα σε οδηγήσουν στα καλύτερα αποτελέσματα και θα είναι σωστικά, για σένα και για την επιχείρηση σου. Μήπως το πρόβλημα πρέπει να σταματήσει, εδώ και τώρα, τη διαβρωτική του φορά και τάση; Μήπως αύριο θα είναι πλέον αργά; Μήπως η αναβλητικότητα σου είναι σύμμαχος με το πρόβλημα σου και έτσι παρατείνεται η έκρυθμη κατάσταση και η αβεβαιότητα. Ας μη ξεχνάμε το θυμόσοφο που έλεγε, ότι «το φίδι δεν σκοτώνεται από την ουρά». 

6. Πως καταλαβαίνεις το γεγονός να δεις εκ νέου τις δομές, τις λειτουργίες, τις πολιτικές και τις διαδικασίες της επιχείρησής σου; 

Δηλαδή να επανεξετάσεις δομές, λειτουργίες, πολιτικές, διαδικασίες. Δηλαδή το πώς δένει η όλη επιχείρηση σου με το αποτέλεσμα. Πως επιτελείται και παράγει «το δέσιμο» των λειτουργιών, των πολιτικών και διαδικασιών, για ένα ολοκληρωμένο και συνολικό αποτέλεσμα. Όλοι στην επιχείρηση είναι ταγμένοι για το αποτέλεσμα και για να προσθέσουν αξία. Χωρίς αυτά, τα πράγματα είναι απροσδιόριστα και ανερμάτιστα. Χωρίς αυτά δεν έχουμε παραγωγή έργου. 

7. Μήπως επιβάλλεται από την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί να δεις το πως πρέπει να λειτουργούν και να « ρολάρουν» οι τρείς αξονικές λειτουργίες της πραγμάτωσης και υλοποίησης των πλάνων και των σχεδίων της επιχείρησης σου; δηλαδή τη λειτουργία των Ανθρωπίνων Πόρων, η οποία κατά τη γνώμη μου αποτελεί τη βασικότερη και σημαντικότερη λειτουργία της οποιασδήποτε επιχείρησης και επίσης τη σύνδεσή της και τη συσχέτιση της με τη στρατηγική και τις επιχειρησιακές λειτουργίες; Όλα μέσα στην επιχείρηση σου πρέπει να έχουν την αρραγή ενότητα τους. Να συλλειτουργούν και να συνυπάρχουν ενωτικά. Τίποτα δεν πρέπει να είναι χωρισμένο. Το χωρισμένο πάντα λειτουργεί αντιθετικά και διαβρωτικά. Αυτό που παράγει είναι αυτό που ενώνει και μη ξεχνάμε, ότι τα αποτελέσματα έρχονται και επιτυγχάνονται με ενότητα ενεργειών και πράξεων. 

8. Γνωρίζεις καλά και με επάρκεια, ότι η πραγμάτωση των πλάνων και των σχεδίων, σε μια επιχείρηση, αποτελεί μια πολύ ιδιαίτερη και σημαντική δέσμη, στάσεων και συμπεριφορών, ενεργειών, πρακτικών και τεχνικών, που οι υπεύθυνοι πρέπει να γνωρίζουν και να κατέχουν με πληρότητα, για να έχουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα; Και στις μεγάλες και στις μικρές εταιρίες το γεγονός αυτό αποτελεί sine qua non όρο για την επιτυχία. 

9. Πως σκέφτεσαι να αντιμετωπίσεις την αναγκαία και επιβεβλημένη επαναξιολόγηση της απόδοσης και της αποτελεσματικότητας των εργαζομένων; Τι απάντηση δίνεις στο ερώτημα: Προσθέτουν αξία στη δουλειά σου; Εργάζονται δηλαδή με γνώση, με εμπειρία, με επικέντρωση, αυταπάρνηση και είναι ευθυγραμμισμένοι με το όραμα, τις προσδοκίες, τις ανάγκες και τις απαιτήσεις της επιχειρησιακής θέσης της εταιρίας σου; 

Όλοι εργάζονται και είναι μέσα στην επιχείρηση, για να προσδώσουν αξία και αποτέλεσμα, διαφορετικά δεν υπάρχει δικαιολογητικός λόγος υπηρεσίας στην επιχείρηση. Ουδείς καταλαμβάνει θέση εάν δεν υπάρχει δικαιολογητικός λόγος. Ο δικαιολογητικός λόγος είναι να προσθέσω αξία στην επιχείρηση μου και να δώσω το αποτέλεσμα, τηρώντας πιστά τους κανόνες και τις αλλαγές, στις οποίες δεσμεύονται όλοι. 

10. Πως βλέπεις και πως θεωρείς τους στόχους και τις ενέργειες, που αναφέρω παρακάτω, αναφορικά με τη συμβολή τους στην αξιολόγηση της απόδοσης των εργαζομένων; 

Δηλαδή, 
  • τη βελτίωση της ατομικής απόδοσης, 
  • την αύξηση της παραγωγικότητας, 
  • την αύξηση της παρακίνησης, υποκίνησης ή παρώθησης, 
  • τη διαδικασία και διεργασία επιλογής Προσωπικού, 
  • τη διαδικασία προγραμματισμού και ανάπτυξης, 
  • τον καθορισμό ατομικών και επιχειρησιακών αναγκών για εκπαίδευση, 
  • τις προαγωγές, τις αποχωρήσεις, τη διαμόρφωση μισθών, τη διοικητική άρθρωση και αναφορά. 
11. Τι κάνεις, τι σχεδιάζεις και πως κινείσαι, όταν είσαι μπροστά σε οικονομικές πιέσεις και οικονομικές κρίσεις και όλα τα παρόμοια; 

Είναι γεγονός και ας μου επιτραπεί να πω, ότι στη χώρα μας, πολλές φορές, αντιμετωπίζουμε τα πράγματα, χωρίς τη συμβουλή και συμβολή ανθρώπων καταξιωμένων και εξειδικευμένων, σε θέματα τουλάχιστον, δύσκολα και αποφασιστικής σημασίας, για την επιχείρηση μας. Είναι μια αντίληψη που βλάπτει και δημιουργεί περισσότερα προβλήματα και δυσλειτουργίες. Οι οικονομικές πιέσεις και οι οικονομικές κρίσεις χρειάζονται κινήσεις άμεσες και κυρίως εμπεριστατωμένες και προπάντων τη βαθύτατη κατανόηση τους, με ευρύτητα, γνώση και ανοικτοσύνη. 

12. Πως εκτιμάς, πως βλέπεις και πως αξιολογείς, ότι «Πρέπει να γνωρίζουμε πάντα, ότι το όποιο σχέδιο μιας επιχείρησης χρειάζεται να απαντά στα ερωτήματα: 

α. Ποια είναι η φύση και ο σκοπός της διεργασίας με την οποία ασχολούμαστε; 
β. Που οδηγείται και που κατευθύνεται; 
γ. Πως θα «βγάλουμε» το αποτέλεσμα; 

(Αυτά είναι οι βάσεις της επιχειρηματικής σκέψης, αλλά όπως γνωρίζουμε, από την καθημερινή πρακτική, σπάνια τα θέτουμε και σπάνια τα απαντούμε. Η τοποθέτηση και η απάντηση αυτών των ερωτημάτων, απαιτεί ρεαλισμό, που είναι μεγίστη αρετή). 

13. Κινείται και λειτουργεί η επιχείρησή σου αρκετά γρήγορα, στο να διαπιστώνεις και να μπορείς να εκμεταλλεύεσαι τις ευκαιρίες ανάπτυξης, που απορρέουν από αυτές τις αλλαγές και από αυτή την κρίση; Έχεις τη δύναμη να εκμεταλλεύεσαι τις ευκαιρίες και να τις κάνεις πράξη, για την επιχείρηση σου. Το πνεύμα και ο τρόπος της αλλαγής σου δίνουν τη δύναμη να τροφοδοτείσαι και να εμπνέεσαι από τις ευκαιρίες. 

14. Μήπως πρέπει να μάθεις από τα λάθη σου και από τα λάθη του ανταγωνιστή σου; Αυτό είναι συνδεδεμένο με την αυτοκριτική εγρήγορση. Πάντα μαθαίνουμε από τα λάθη μας και σίγουρα γινόμαστε καλύτεροι και αποδοτικότεροι. 

15. Έχεις δει ποιες είναι οι ανάγκες και οι απαιτήσεις της επιχείρησης σου, τώρα που τα πράγματα θέλουν ψάξιμο; Έχεις τη νοοτροπία του ανθρώπου που ψάχνει; 

16. Πως μπορεί να γίνει καλύτερο το προϊόν ή η υπηρεσία σου; 

17.Μήπως πρέπει να εκμεταλλευτείς σωστά τη βοήθεια που σου παρέχεται ή που πρέπει να την προκαλέσεις; 

18. Μπορείς να απαντήσεις στον εαυτό σου, με καθαρότητα, ρεαλισμό και ειλικρίνεια, στα ερωτήματα αυτά που τέθηκαν παραπάνω; 

Τελειώνοντας επιθυμώ να υπογραμμίσω τα εξής: 

1.Η σωστή κατεύθυνση είναι βασικές αρχές του Μάνατζμεντ και «Τρόπος και πρόσθεση αξίας με συνεχείς αλλαγές». 

2.«Το επιχειρηματικό δαιμόνιο και η άσβεστη δίψα για μάθηση, συμπεριλαμβανομένης της θέλησης, για αναζήτηση διαφορετικών απόψεων, νέων ιδεών, νέων πρακτικών και νέων προσεγγίσεων. 

3.Όσοι κάνουν τη σκέψη: «Μα μέσα σε τόσο δύσκολες συνθήκες, με την έλλειψη ρευστότητας και τόσα οικονομικά προβλήματα, τι μπορώ να κάνω;» η ταπεινή μου απάντηση είναι : 

«Να κατανοήσεις καλά τον εαυτό σου και τα προβλήματα. Η Κατανόηση είναι πιο πάνω από την ευφυΐα και μετά όλα αυτά που ανέφερες να τα θεωρήσεις ως ευκαιρία και ως πρόκληση και να προχωρήσεις, στο καινούργιο σου ταξίδι, αταλάντευτα και επικεντρωμένα, απελευθερωμένος από το παλιό και το παρωχημένο, στην πραγμάτωση του στόχου σου». 

Να ξέρεις ότι αυτά δεν είναι θεωρητικές κατασκευές, αλλά η εμπειρία και η πράξη της δημιουργίας και της ζωής.