Ετοιμάζουν 3.000 τουριστικές κατοικίες τα ξενοδοχεία

Η αγορά εξοχικών κατοικιών ήταν ο «άσσος στο μανίκι» της ελληνικής αγοράς ακινήτων για τα χρόνια της κρίσης και παραμένει ένας από τους πιο ελπιδοφόρους τομείς της ελληνικής οικονομίας μαζί με τον τουρισμό.


Τα παραπάνω αναφέρει σε έκθεσή της για τον κλάδο των ακινήτων αλλά και τις επιμέρους αγορές στον τουρισμό, στα ξενοδοχεία, αλλά και στην εξοχική κατοικία κατά το 2016 και το 1ο εξάμηνο του 2017, η Algean Property, η διεθνής εταιρεία παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών ακινήτων.

Όπως λένε οι αναλυτές της εταιρείας, ο κλάδος των ακινήτων παρουσίασε σημάδια σταθεροποίησης το 2016 αν και με μικρό όγκο συναλλαγών. Δεν σημειώθηκαν σημαντικές εξελίξεις στον τομέα του γραφείου και του λιανικού εμπορίου λόγω της μειωμένης ζήτησης και της χαμηλής ρευστότητας ως αποτέλεσμα της περιορισμένης ζήτησης και πρόσβασης στα τραπεζικά δάνεια. Επίσης, σε μια προσπάθεια να μειωθεί το λειτουργικό κόστος, πολλές εταιρείες προσπάθησαν να επαναδιαπραγματευτούν τα υφιστάμενα μισθωτήρια συμβόλαια ή να αναζητήσουν ένα νέο χώρο, επιτυγχάνοντας ένα συνδυασμό μεγέθους και θέσης, το οποίο είχε σαν αποτέλεσμα να αυξήσει το απόθεμα σε εμπορικά ακίνητα (κυρίως γραφεία και παλαιά κτίρια). 
 
 
«Καλπάζει» τουρισμός και εξοχική κατοικία

Ωστόσο, κάτι που σίγουρα ξεχώρισε στο ελληνικό real estate ήταν η αγορά εξοχικής κατοικίας που σημείωσε αύξηση τα τελευταία χρόνια. Το 2016 ήταν χρονιά ορόσημο για την ελληνική αγορά καθώς τα σημάδια ανάκαμψης ήταν σαφώς θετικά τόσο από πλευράς συναλλαγών όσο και από πλευράς νέων αναπτύξεων. Με τη θετική δυναμική που έχει δημιουργήσει η σταθερή οικονομία και ο συνεχώς αυξανόμενος τουρισμός, η αγορά εξοχικής κατοικίας αναμένεται να συνεχίσει να πρωταγωνιστεί και τα επόμενα χρόνια. Όπως αναφέρει η έκθεση το ελληνικό εξοχικό σπίτι παραμένει πιστό στο στυλ και τη μορφή που υπάρχει σε κάθε περιοχή, παραμένοντας ανταγωνιστικό σε σχέση με τις εξοχικές κατοικίες σε γειτονικές περιοχές όσον αφορά στις τιμές και την ποιότητα κατασκευής. Η πλειονότητα των εξοχικών κατοικιών στην Ελλάδα είναι ιδιωτικές κατοικίες, καθώς τα σπίτια σε συγκροτήματα κατοικιών είναι ένας τομέας που έχει αναπτυχθεί σχετικά πρόσφατα στην χώρα.

Ωστόσο, εξαιτίας της αναπτυξιακής έκρηξης του τουρισμού τα τελευταία χρόνια, ένας μεγάλος αριθμός σύνθετων έργων τουριστικών θέρετρων που βρίσκονται στο στάδιο της κατασκευής θα περιλαμβάνει την κατασκευή εξοχικών κατοικιών εντός των εγκαταστάσεών τους, την αύξηση και ανανέωση του υπάρχοντος αποθέματος σε τουριστικά θέρετρα με πάνω από 3.000 ακίνητα τα επόμενα 5 χρόνια. Ήδη, πολυτελή ξενοδοχειακά θέρετρα παρέχουν τη δυνατότητα αγοράς εξοχικών κατοικιών εντός των εγκαταστάσεών τους, συμβάλλοντας στη βελτίωση του αποθέματος των εξοχικών κατοικιών.

Ποιοι αγοράζουν «ήλιο και θάλασσα»

Εκτός από τους επενδυτές που προσελκύει παραδοσιακά η Ελλάδα (Βρετανοί, Ιταλοί, Γάλλοι, Γερμανοί και Σκανδιναβοί) των οποίων οι προτιμήσεις κυριαρχούν κυρίως στις Κυκλάδες, το Ιόνιο Πέλαγος και την Κρήτη, πρόσφατα καταγράφηκε έντονο ενδιαφέρον από επενδυτές προερχόμενους από τη Μέση Ανατολή και την Τουρκία. Λόγω της έντασης που επικρατεί στη Μέση Ανατολή, οι αγοραστές από αυτές τις χώρες είδαν την ευκαιρία περαιτέρω διαφοροποίησης του επενδυτικού τους χαρτοφυλακίου εκμεταλλευόμενοι τις υψηλές αποδόσεις του ελληνικού τομέα διακοπών, παρουσιάζοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Αθηναϊκή Ριβιέρα καθώς και για την υψηλή τελικούς τουριστικούς προορισμούς.

Και, βέβαια, όπως λέει η έκθεση, δεν θα μπορούσε να λείπει το ενδιαφέρον από την κινεζική αγορά με τους Κινέζους επενδυτές να ενδιαφέρονται κυρίως για την απόκτηση χρυσής βίζας και σαφή προτίμηση για την Αθήνα. Από συνολικά 2.014 άδειες διαμονής που εκδόθηκαν έως τα τέλη Σεπτεμβρίου 2017, οι 850 ήταν από Κινέζους υπηκόους. Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι, από την αρχή της εφαρμογής της «χρυσής βίζας» στα μέσα του 2013, συνολικά € 1,1 δισ. έχει επενδύσει στον ελληνικό τομέα των ακινήτων.
ered.gr

 

 

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα