Σε υψηλές πτήσεις και το 2016 το αεροδρόμιο «Μακεδονία»

Κατά 7,5% αυξήθηκε η επιβατική κίνηση στο αερολιμένα «Μακεδονία», στο επτάμηνο του 2016, αύξηση που σε απόλυτα νούμερα μεταφράζεται στη διακίνηση επιπλέον 200.000 επιβατών σε σχέση με εκείνους που αφίχθηκαν το αντίστοιχο περυσινό διάστημα στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης.

Με βάση τα στοιχεία αυτά ο αναπληρωτής αερολιμενάρχης κ. Γιάννης Βογιατζής προβλέπει ότι στο σύνολο του έτους θα διακινηθούν μέσω του «Μακεδονία» πάνω από 6 εκατομμύρια επιβάτες, ενώ επισημαίνει ότι για την εξυπηρέτηση αυτού του μεγάλου αριθμού ταξιδιωτών καταβάλλονται καθημερινά ιδιαίτερα φιλότιμες προσπάθειες από το σύνολο των εργαζομένων.

Σε αυτό το επτάμηνο διαπιστώνεται ότι οι Γερμανοί είναι η μεγαλύτερη σε αριθμούς ομάδα αλλοδαπών επιβατών, κυρίως τουριστών, παρά τη συγκριτικά μικρότερη ποσοστιαία αύξηση σε σύγκριση με επιβάτες άλλων χωρών. Έτσι, οι επιβάτες απο τη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 6%, αλλά σε απόλυτους αριθμούς έφθασαν τις 330.000 άτομα, νούμερο που τους δίνει την πρώτη θέση και αποδεικνύει το πόσο σημαντική αγορά παραμένει η γερμανική για τον ελληνικό τουρισμό. Βεβαίως θα πρέπει να σημειωθεί ότι ειδικά από την Γερμανία, έχουμε και πολλές αφίξεις Ελλήνων μεταναστών.

Η Κύπρος, για μία ακόμη φορά, αποδεικνύεται πόσο σημαντική αγορά είναι για τον τουρισμό της Θεσσαλονίκης και της βόρειας Ελλάδας. Στο εξεταζόμενο διάστημα οι αφίξεις από την Κύπρο κατέγραψαν αύξηση 12%, με 103.000 άτομα.

Οι αφίξεις από τη Βρετανία, με 100.000 άτομα, κατέγραψαν επίσης αύξηση με ποσοστό 6,4%, ενώ η έκπληξη ήρθε από τη Ρωσία, καθώς παρά την αριθμητική υστέρηση στους πρώτους μήνες της χρονιάς, στο 7μηνο είχαμε αύξηση 2% και αφίξεις 83.000 ταξιδιωτών.

Ωστόσο, υπήρξαν και μειώσεις στις αφίξεις από κάποιες αγορές, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί η μείωση στις αφίξεις από την τουρκική αγορά κατά 3,5%, για την οποία όμως θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και η επίπτωση από την απόπειρα πραξικοπήματος ( στις 15 Ιουλίου). Μείωση της τάξης του 7% καταγράφηκε στις αφίξεις από Ιταλία.

Αναλυτικότερα, στις διψήφιες ποσοστιαίες αυξήσεις έχουμε την εξής εικόνα: Σλοβακία + 43%, Γεωργία +38%, Πολωνία +33%, Ισραήλ + 28%, Ελβετία +24%, Ολλανδία +22,5%, Τσεχία +15%, Ισπανία +10,7%.

Στη συνέχεια με τα παρακάτων ποσοστά, ακολουθούν οι αγορές: Δανία 8,7%, Βέλγιο +8%, Bρετανία +6,4%, Γερμανία +6%, Σουηδία +4%, Λετονία +5%, Γαλλία + 2,5%, Ρωσία +2%.

voria.gr