Γιατί οι μεγάλοι developers επενδύουν σε πράσινα κτίρια




Μονόδρομο και όχι απλή τάση χαρακτήρισαν την εφαρμογή κανόνων βιωσιμότητας στα κτίρια οι συμμετέχοντες στο 10 Real Estate Conference που διοργάνωσαν το Capital.gr και το Forbes Greece, καθώς όσα ακίνητα στο άμεσο μέλλον δεν πληρούν τα κριτήρια ESG δεν θα μπορούν ούτε να ενοικιαστούν, ούτε να μισθωθούν.

O κ. Γιώργος Βιτούλας, Partner της Arbitrage Real Estate τόνισε ότι είναι μονόδρομος το ESG και αναφέρθηκε σε μεγάλους developers που έχουν αποφασίσει στρατηγικά να αναπτύξουν ακίνητα που είτε πιστοποιούνται είτε ακολουθούν τις αρχές του ESG. Εξήγησε πως ο λόγος που το κάνουν αυτό οι επενδυτές είναι ότι θέλουν να διασφαλίσουν την αξία των κτιρίων τους, να πετύχουν υψηλότερες αποδόσεις, να μειώσουν ή και να μηδενίσουν τα διαστήματα στα οποία μένουν κενά και τελικώς να μειώσουν τα ασφάλιστρά τους με αφορμή την κλιματική αλλαγή. Από την πλευρά των χρηστών των κτιρίων αυτών, οι χρήστες εισπράττουν ένα ποιοτικό κτίριο που προσαρμόζεται στις ανάγκες τους, προμοτάροντας μεταξύ άλλων και την εταιρική τους ταυτότητα.

Ο κ. Βιτούλας αναφέρθηκε και στα πράσινα έργα που έχει διαχειριστεί η Arbitrage, όπως είναι το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος που ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 2012, το κτίριο γραφείων Element στο Μαρούσι για λογαριασμό της Prodea, το οποίο μισθώθηκε πριν καν ολοκληρωθεί (σε Elpendison και Google), το Wave στη Συγγρού, το οποίο μισθώθηκε στην KPMG, και τώρα ξεκινά μία μεγάλη επένδυση logistics στον Ασπρόπυργο. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό που παρατηρείται είναι ότι η τάση εκτείνεται πέρα από τον τομέα των γραφείων και στον κλάδο αυτό, όπου επίσης υπάρχει ενδιαφέρον για πράσινη πιστοποίηση.

O Άγγελος Έντμοντς, Senior Sustainability Manager της Dimand, αναφέρθηκε από την πλευρά του και εκείνος στα μεγάλα project της εταιρείας, όπως στη Softex στον Βοτανικό σε έκταση 50 στρεμμάτων, στον Πύργο του Πειραιά, για τον οποίο ανέφερε ότι με βάση έρευνα που έγινε στην περίπτωση που γινόταν κατεδάφιση και όχι ανακατασκευή η ενέργεια που θα καταναλωνόταν θα ήταν τόσο μεγάλη που θα προεξοφλούσε 15 χρόνια λειτουργίας.

Tέλος, η Στέλλα Πιερή, Partner στο γραφείο Pieris.Architects, αναφέρθηκε στον σχεδιασμό του πρώτου κτιρίου κατοικιών στην Ελλάδα με διεθνή πιστοποίηση αειφορείας που σχεδιάστηκε από το γραφείο, το “Οxygen”.

Όπως ανέφερε “το έργο έχει λάβει ήδη πιστοποίηση BREEAM στο στάδιο του σχεδιασμού, ενώ με την ολοκλήρωση του έργου θα ελεγχθεί και θα πιστοποιηθεί σε “Post Construction Stage”. Ο έλεγχος από τον ανεξάρτητο βρετανικό φορέα BREEAM, ο οποίος έχει στον ενεργητικό του πιστοποιημένα έργα σε 89 χώρες, εξασφαλίζει μετρήσιμα αποτελέσματα όχι μόνο κατά τη διάρκεια της μελέτης και της κατασκευής αλλά και κατά τη διάρκεια λειτουργίας του κτηρίου. Απαραίτητη προϋπόθεση και καινοτόμα προσέγγιση για τα ελληνικά δεδομένα αποτέλεσε η πολύ στενή συνεργασία μεταξύ του αρχιτεκτονικού γραφείου, των μηχανικών, της εταιρείας ανάπτυξης αλλά και ενός μεγαλύτερου συνόλου ανθρώπων που συμπεριλαμβάνει περιβαλλοντολογικούς συμβούλους, την τοπική κοινωνία, τον Δήμο και τους ιδίους τους ενοίκους”.

Της Ελένης Μπότα

capital.gr


Μην χάνετε σημαντικές εξελίξεις
Κάντε εγγραφή στο Newsletter της ERGON με ένα κλικ
είναι δωρεάν, χωρίς χρήση cookies, χωρίς κουραστικές διαφημίσεις