Ενισχύεται το ενδιαφέρον για αγορά πολυτελών κατοικιών στην Ελλάδα



Ζήτηση που άγγιξε τα 10,4 δισ. ευρώ για την απόκτηση πολυτελών κατοικιών σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας κατέγραψε κατά τη διάρκεια του 2022 η Greece Sotheby’s International Realty. Πρόκειται για μια εντυπωσιακή αύξηση σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, γεγονός που έχει δημιουργήσει έκδηλη αισιοδοξία για περαιτέρω ανάπτυξη της αγοράς πολυτελών κατοικιών τόσο φέτος όσο και τα επόμενα χρόνια.


Μην χάνετε σημαντικές εξελίξεις
Κάντε εγγραφή στο Newsletter της ERGON με ένα κλικ
είναι δωρεάν, χωρίς χρήση cookies, χωρίς κουραστικές διαφημίσεις




Σύμφωνα με τον επικεφαλής του γραφείου στην Ελλάδα κ. Σάββα Σαββαΐδη, «αν το 2020 και το 2021 υπήρξαν χρονιές-ορόσημο για την ελληνική αγορά πολυτελούς κατοικίας στη βάση των αυξημένων πωλήσεων, το 2022 και το 2023 αποτελούν χρονιές-κριτήριο για τη μακροπρόθεσμη τοποθέτηση της χώρας στον διεθνή χάρτη της αγοράς πολυτελών ακινήτων. Τα ρεκόρ συνεχίστηκαν και κατά το προηγούμενο έτος, με το γραφείο μας στην Αθήνα να αριθμεί πλέον 22 ιστορικά ρεκόρ πωλήσεων, μεταξύ των οποίων και αυτό των 23 εκατομμυρίων ευρώ για ένα μεμονωμένο σπίτι στη Μύκονο». Σύμφωνα με τον κ. Σαββαΐδη, η Μύκονος παραδοσιακά διατηρεί την πρώτη θέση, με την Κέρκυρα, την Πάρο και την Αθηναϊκή Ριβιέρα να ακολουθούν στενά, ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι την εμφάνισή τους κάνουν και εναλλακτικοί προορισμοί όπως η Λευκάδα, η Σύρος ή η Μήλος».

Οπως σημειώνει ο επικεφαλής της Greece Sotheby’s International Realty, η ελληνική αγορά εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τις ίδιες προκλήσεις με το 2022. Αυτές είναι η αύξηση των επιτοκίων, η διαχείριση του ενεργειακού εφοδιασμού και η γεωπολιτική ατζέντα που επικρατεί. «Σε αυτό το πλαίσιο, ωστόσο, η ελληνική αγορά πολυτελών κατοικιών καταγράφει μια θετική πορεία, επιβεβαιώνοντας έμπρακτα το γεγονός ότι η Ελλάδα αποκτά ολοένα και μεγαλύτερο προβάδισμα στις επιλογές δεύτερης ή ακόμα και πρώτης κατοικίας μεταξύ των ιδιωτών πολύ υψηλών εισοδημάτων». Μετά την πανδημία οι τελευταίοι στρέφουν τις προτεραιότητές τους σε θέματα ποιότητας ζωής, που η ελληνική αγορά είναι σε θέση να προσφέρει, έχοντας μάλιστα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα συγκριτικά με άλλες χώρες της Μεσογείου, όπου υπάρχει κορεσμός αναπτύξεων.

Οπως επισημαίνεται στην έκθεση της Sotheby’s, τα επιτόκια, όσο κι αν δεν έχουν μεγάλη και άμεση συσχέτιση με τις πωλήσεις πολυτελών ακινήτων προς ιδιώτες πολύ υψηλών εισοδημάτων, συνεχίζουν να αποτελούν, έμμεσα, μέρος της εξίσωσης για αγοραστές και πωλητές. Ταυτόχρονα, σε διεθνές επίπεδο το περιορισμένο υφιστάμενο απόθεμα πολυτελών ακινήτων, ειδικά στις αγορές υψηλής ζήτησης, αρχίζει να απασχολεί ολοένα και περισσότερο και τις δύο πλευρές της αγοράς.

Σύμφωνα, τέλος, με την έκθεση, τόσο σε ελληνικό όσο και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο το ισχυρό δολάριο ΗΠΑ θέτει σταθερά θεμέλια για αυξημένο ενδιαφέρον για τις κατοικίες πολυτελείας.

Ενδεικτικό της σημασίας που έχει αρχίσει να αποκτά η ελληνική αγορά στο δίκτυο της Sotheby’s είναι ότι η έκθεση Luxury Outlook, που επιμελείται ο διεθνής οίκος σε ετήσια βάση και καλύπτει 81 αγορές παγκοσμίως, με στοιχεία από πάνω από 1.000 γραφεία ανά τον κόσμο, δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά και στην Ελλάδα.

Νίκος Ρουσάνογλου

kathimerini.gr