Δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας κατά της αυθαίρετης δόμησηςΤη δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα παρακολουθεί διαρκώς τυχόν αυθαιρεσίες στη δόμηση, ανακοίνωσε μέσω του ΣΚΑΪ ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, στον απόηχο των όσων είδαν το φως της δημοσιότητας για σωρεία πολεοδομικών παραβάσεων στη Μύκονο.


Μην χάνετε σημαντικές εξελίξεις
Κάντε εγγραφή στο Newsletter της ERGON με ένα κλικ
είναι δωρεάν, χωρίς χρήση cookies, χωρίς κουραστικές διαφημίσειςΌπως εξήγησε ο κ. Σκρέκας «η πλατφόρμα θα λαμβάνει αεροφωτογραφίες από το 2011 έως σήμερα, και οπού βλέπουμε στο έδαφος ότι θα υπάρχουν αυθαιρεσίες θα επιβάλλονται τα πρόστιμα».

«Με αυτόν τον τρόπο θα παρακολουθούμε συνεχώς την εξέλιξη, τις μεταβολές πάνω στη γη, και θα μπορούμε να προλαμβάνουμε από την αρχή την αυθαιρεσία» σημείωσε. Ο κ. Σκρέκας ξεκαθάρισε ότι «ο έλεγχος θα είναι συστηματικός, θα ξεκινήσουμε από τις αυθαίρετες κατασκευές στον αιγιαλό και θα προχωρήσουμε σε όλες τις καταγγελίες που υπάρχουν καταγγελίες, με σύγκριση του χάρτη του 2011 με το τι συμβαίνει σήμερα».


Δυσβάσταχτα πρόστιμα

«Η πολιτική βούληση είναι ξεκάθαρη, η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησης είναι απόλυτη, δεν θα επιτρέψουμε σε αυθαιρεσίες να νομιμοποιηθούν και να συνεχιστεί η παραβατικότητα, ή θα αναγκαστούν να πληρώνουν δυσβάστακτα πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης του αυθαίρετου που καθίσταται μη συμφέρον να διατηρηθεί ένα αυθαίρετο», σημείωσε χαρακτηριστικά. «Έκτος των περιπτώσεων που υποχρεωτικά θα οδηγηθούμε στην έκδοση οριστικών πρωτοκόλλων κατεδάφισης» διευκρίνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος.

«Φέραμε στην κεντρική υπηρεσία του ΥΠΕΝ την έκδοση νέων άδειων ανέγερσης κτιρίων, και έχουμε παγώσει στην εκτός σχεδίου δόμηση την ανέγερση νέων κτηρίων μέχρι να ολοκληρωθεί το ειδικό πολεοδομικό σχέδιο μέχρι τέλος του χρόνου» σημείωσε ο κ. Σκρέκας.


Δύο παρεμβάσεις

Όπως τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος, θα διεξάγονται έλεγχοι στη Μύκονο από επιθεωρητές περιβάλλοντος και οικονομική αστυνομία, και θα επιβάλλονται πρόστιμα για τα αυθαίρετα.

«Με εντολή πρωθυπουργού προχωρήσαμε σε δύο παρεμβάσεις. Πρώτον, με νομοθετική παρέμβαση δίνουμε τη δυνατότητα στην κεντρική υπηρεσία περιβάλλοντος και ενέργειας, στους επιθεωρητές περιβάλλοντος και επιθεωρητές δόμησης, όχι μόνο για ελέγχους, άλλα και για επιβολή προστίμων για περιβαλλοντικά εγκλήματα ή παραβάσεις. Δεύτερον, δίνουμε τη δυνατότητα στον ΓΓ. Χωροταξίας να συστήνει μεικτά κλιμάκια οικονομικής αστυνομίας – επιθεωρητών περιβάλλοντος, και επιθεωρητών δόμησης για επιτόπιους ελέγχους», όπως είπε.