Διαχείριση αποβλήτων: Ένα βήμα πιο κοντά στο στόχο για την κυκλική οικονομία η Ελλάδα



Το έργο αποτελεί μια μονάδα ανάκτησης και ανακύκλωσης που θα δέχεται όλα τα ρεύματα (ανακυκλώσιμα υλικά, προδιαλεγμένα οργανικά απόβλητα και απόβλητα από τον υπολειμματικό κάδο) και θα έχει τη δυνατότητα να παράγει δευτερογενές καύσιμο. Συγκεκριμένα, έχει δυναμικότητα 29.518 τόνους ανά έτος σύμμεικτα υπολειμματικά απόβλητα, 10.000 τόνους ανά έτος χωριστά συλλεγέντα ανακυκλώσιμα υλικά και 14.197 τόνους ανά έτος προδιαλεγμένα οργανικά απόβλητα, ενώ πρόκειται να λειτουργήσει σύμφωνα με τις νέες προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Με τη νέα μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων στην Κέρκυρα ανοίγει ο δρόμος για να απαλλαγεί το νησί από ένα χρόνιο πρόβλημα το οποίο γινόταν ακόμη πιο εμφανές κατά την τουριστική περίοδο. Και όπως είναι γνωστό το πρόβλημα δεν αφορά μόνο στην Κέρκυρα. Η πλειοψηφία των ελληνικών νησιών ασφυκτιούν υπό το βάρος των σκουπιδιών τους με αρκετά από αυτά σε Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Βόρειο Αιγαίο και Ιόνιο να διαθέτουν ακόμη ενεργούς Χώρους Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων.
Μέχρι πρότινος το πρόβλημα αποδιδόταν στο θεσμικό πλαίσιο και την αποσπασματική εφαρμογή κατάλληλων πολιτικών ενώ οι δημοτικές αρχές απέδιδαν το πρόβλημα στην έλλειψη υποδομών και ανακύκλωσης στην έλλειψη προσωπικού καθαριότητας και στο γεγονός ότι τα νησιά στερούνται χώρων ταφής, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται παράνομες χωματερές.


Μαζί με τη μονάδα της Κέρκυρας οι δημοπρατήσεις τέτοιων έργων έχουν φθάσει τις 26 ενώ μέσα στο επόμενο διάστημα θα ακολουθήσει η δημοπράτηση και άλλων μονάδων με στόχο να έχει ολοκληρωθεί η σειρά δημοπρατήσεων των αναγκαίων υποδομών για τη διαχείριση αποβλήτων στη χώρα μέχρι τις αρχές του 2023. Για την περαιτέρω ανάπτυξη των έργων, μέσα στο καλοκαίρι, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει 600 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία μονάδων ανακύκλωσης και επεξεργασίας αποβλήτων.


Με την έναρξη των έργων αναμένεται να ενισχυθούν περαιτέρω τα ποσοστά ανακύκλωσης και επανάχρησης, στοιχεία απαραίτητα για τη μετάβαση σε μια κυκλική οικονομία χαμηλών ρύπων.


Σημειώνεται ότι σήμερα το ποσοστό ανακύκλωσης στην Ελλάδα διαμορφώνεται στο 20%, αρκετά χαμηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο ο οποίος είναι 50% ενώ στόχος της κυβέρνησης (ν.4819/2021) είναι η ανακύκλωση των αστικών αποβλήτων να ανέλθει σε ποσοστό τουλάχιστον 55% το 2025, 60% το 2030 και 65% το 2035 και η ανακύκλωση των συσκευασιών σε ποσοστό τουλάχιστον 65% το 2025 και 70% το 2030.


Πένη Χαλάτση
insider.gr