Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας πρωτοπορεί δημιουργώντας ευκαιρίες βιώσιμης ανάπτυξης για τις τοπικές κοινωνίες και την τοπική οικονομία. Ειδικά, εν μέσω της ενεργειακής κρίσης που πλήττει όλους τους κλάδους της οικονομίας -και κυρίως τον πρωτογενή τομέα- η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αποτελεί παράδειγμα ολιστικής προσέγγισης από πλευράς τοπικής αυτοδιοίκησης, η οποία μπορεί να συμβάλλει αποφασιστικά στην επίτευξη του στόχου της ενεργειακής αυτονομίας, με όρους κοινωνικής, οικονομικής και περιβαλλοντικής βιωσιμότητας.
Ο λόγος για την πρωτοβουλία της Περιφέρειας για τον σχεδιασμό ενός εμβληματικού έργου, η ακτινοβολία του οποίου εκτείνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς αφορά στη δημιουργία του μεγαλύτερου συνεργατικού φωτοβολταϊκού πάρκου στην Ευρώπη. Ένα έργο πρωτοποριακό και οραματικό που βρίσκεται ήδη σε τροχιά υλοποίησης, χάριν στις συντονισμένες και άμεσες ενέργειες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, το οποίο θα αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα προς τη μετάβαση στην πράσινη οικονομία. Ταυτόχρονα αποτελεί παράδειγμα βέλτιστης πρακτικής, που καθιστά ενεργειακά αυτόνομο τον αγροτικό πληθυσμό της Δυτικής Ελλάδας.
Σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, κ. Νεκτάριο Φαρμάκη, η ιδέα γεννήθηκε πριν από περίπου έναν χρόνο από την ανάγκη να βρεθεί κάποιος τρόπος, ώστε να απαλλαγούν οι αγρότες από το εξαιρετικά δυσβάσταχτο ενεργειακό κόστος, τα συσσωρευμένα χρέη προς τη ΔΕΗ και το χρόνιο πρόβλημα ηλεκτροδότησης στα αντλιοστάσια ύδρευσης. Σημειωτέον, ο πρωτογενής τομέας είναι ιδιαίτερα σημαντικός για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, συμβάλλοντας με ποσοστό 10% στην τοπική οικονομία -με τον εθνικό μέσο όρο να κυμαίνεται στο 4%- και απασχολώντας σχεδόν 1 στους 3 εργαζόμενους της περιοχής. Πολύ σύντομα και εξαιτίας των πολλαπλών ωφελημάτων, συμπεριλήφθηκε και η Τοπική Αυτοδιοίκηση στο εγχείρημα της ενεργειακής αυτονόμησης. Στόχος είναι να επωφεληθούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Την ίδια στιγμή, οι οικονομικοί πόροι που θα εξοικονομούν οι Δήμοι, απαλλασσόμενοι από το ενεργειακό κόστος θα μπορούν να διοχετευθούν στην ενίσχυση της κοινωνικής τους πολιτικής, για τη στήριξη των περισσότερων ευάλωτων.
Διερευνώντας τις δυνατότητες, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έπραξε το αυτονόητο αξιοποιώντας το θεσμικό πλαίσιο για τις Ενεργειακές Κοινότητες που είναι σε ισχύ από το 2018, τοποθετώντας ουσιαστικά τα θεμέλια για την υλοποίηση του έργου.
Ήδη, έπειτα από σειρά επαφών του κ. Φαρμάκη και στελεχών της Περιφέρειας με θεσμικούς φορείς, όπως στις αρχές του περασμένου Μαΐου με τον ΑΔΜΗΕ, αυτή η πρωτοβουλία που αφορά το σύνολο σχεδόν της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας, έχει τεθεί σε τροχιά υλοποίησης. Στο πλαίσιο του έργου έχουν δημιουργηθεί επτά ενεργειακές κοινότητες, στις οποίες συμμετέχουν συνολικά περίπου 60 φορείς της περιοχής, συμπεριλαμβανομένων ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ, δήμων, εταιρειών ύδρευσης και άλλων νομικών προσώπων. Στην έκταση 1.300 στρεμμάτων του κτήματος Pilot Polder που παραχωρήθηκε στην Περιφέρεια από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, θα αναπτυχθεί το μεγαλύτερο συνεργατικό φωτοβολταϊκό πάρκο στην Ευρώπη, με προϋπολογισμό που θα ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ και συγχρηματοδότηση μέσω του νέου ΕΣΠΑ.
Το αποτύπωμα του έργου αναμένεται να είναι εξαιρετικά θετικό για την τοπική κοινωνία. Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο κ. Φαρμάκης «Οι τοπικές κοινωνίες για να προοδεύσουν, χρειάζεται να είναι ενωμένες κάτω από ένα κοινό όραμα. Αυτό πετυχαίνουμε με αυτή την πρωτοβουλία. Δημιουργήσαμε ένα απόλυτα υλοποιήσιμο όραμα για τη Δυτική Ελλάδα, μέσα από το οποίο 140.000 αγρότες, 300.000 πολίτες συνολικά και 11 δήμοι της, θα δούνε το ενεργειακό τους κόστος να μειώνεται κατακόρυφα και η Περιφέρειά μας θα κάνει ένα άλμα προς τη μετάβαση της οικονομίας της στην πράσινη ανάπτυξη. Ελπίζουμε ότι η πρωτοβουλία μας να αποτελέσει οδηγό και για άλλες Περιφέρειες της χώρας μας».
powergame.gr