Η VW αποχαιρετά τα μηχανικά κιβώτιαΗ ηλεκτροκίνηση και τα συστήματα ασφαλείας δίνουν το τελειωτικό χτύπημα στα μέχρι πρότινος κραταιά χειροκίνητα κιβώτια.


ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ


Με την ηλεκτροκίνηση να αναπτύσσεται συνεχώς και τις αυτοκινητοβιομηχανίες να αναζητούν πυρετωδώς τρόπους να εξοικονομήσουν πόρους, είναι γεγονός πως τα μηχανικά κιβώτια πνέουν τα λοίσθιά τους.


Μία από τις εταιρείες που πρωτοστατούν στην κατάργηση των χειροκίνητων κιβωτίων από την γκάμα τους είναι η VW, όπως αναφέρουν γερμανικά δημοσιεύματα.

Η διαδικασία σταδιακής απομάκρυνσης του χειροκίνητου σασμάν θα έχει αφετηρία το 2023, για να κορυφωθεί το 2030, όταν και οι μοναδικές διαθέσιμες επιλογές θα είναι τα αυτόματα.

Ειδικότερα, το πρώτο μοντέλο της γκάμας που θα προσφέρεται αποκλειστικά με δύο πεντάλ θα είναι το νέο Tiguan, το οποίο αναμένεται να παρουσιαστεί εντός του 2023. Το τέλος της δεκαετίας θα σημάνει την ολική κατάργηση των μηχανικών κιβωτίων, κάτι άλλωστε που μοιάζει αναπόφευκτο δεδομένου ότι η γκάμα της μάρκας θα στελεχώνεται σχεδόν αποκλειστικά από ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Τα τελευταία, όπως είναι γνωστό, ενσωματώνουν κιβώτιο μιας σχέσης, με εξαίρεση μόλις λίγα μοντέλα (π.χ. Porsche Taycan) που έχουν δύο σχέσεις.

Παράλληλα, το τέλος των μηχανικών κιβωτίων επισπεύδεται και από τις επιταγές της ΕΕ για υποχρεωτική ενσωμάτωση συστημάτων ασφαλείας, με φόντο τη μείωση του αριθμού ατυχημάτων στις ευρωπαϊκές ασφάλτους.

Διότι τα περισσότερα επικουρικά συστήματα (π.χ. Adaptive Cruise Control) είτε είναι συμβατά ή αποκλειστικά με τα αυτόματα κιβώτια, είτε καθιστούν απαραίτητες κάποιες ιδιαίτερα κοστοβόρες μετατροπές, ώστε να συνεργάζονται ομαλά με τα χειροκίνητα.


Σημειώνεται πως η καθολική επικράτηση των αυτόματων κιβωτίων ενδέχεται να αφορά όλες τις μάρκες του ομίλου VW, συμπεριλαμβανομένων των Skoda, Seat και Audi.
Πηγή: newsauto.gr