Οι πιο δημοφιλείς περιοχές για κατοικία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη



Τις πιο δημοφιλείς περιοχές για αναζήτηση κατοικίας προς ενοικίαση και πώληση σε Αττική και Θεσσαλονίκη, καθώς και τις περιοχές στις οποίες σημειώθηκε η μεγαλύτερη αύξηση στη ζήτηση, κατέδειξε έρευνα που πραγματοποίησε τον Ιανουάριο η πλατφόρμα αγγελιών ακινήτων Spitogatos.

Στην περιοχή Αμπελόκηποι-Πεντάγωνο πραγματοποιήθηκαν και το 2020 οι περισσότερες αναζητήσεις κατοικίας για ενοικίαση, με τις δημοφιλέστερες περιοχές για ενοικίαση κατοικίας στην Αττική να συμπληρώνονται από το Παγκράτι, τον Νέο Κόσμο, την περιοχή Κολωνάκι-Λυκαβηττός και τα Πετράλωνα.

Πιο περιζήτητη περιοχή για αγορά σπιτιού το 2020 ήταν η Κολωνάκι-Λυκαβηττός, όπως αυτή είναι καταχωρημένη στην πλατφόρμα της Spitogatos.gr, ενώ οι άλλες περιοχές στις οποίες πραγματοποιήθηκαν οι περισσότερες αναζητήσεις για κατοικίες προς πώληση ήταν οι Αμπελόκηποι-Πεντάγωνο, το Παγκράτι, το Ιστορικό Κέντρο και η Κυψέλη.

Στη Θεσσαλονίκη, οι πιο δημοφιλείς περιοχές τόσο για ενοικίαση όσο και για αγορά κατοικίας για το 2020 ταυτίζονται απόλυτα, με το Κέντρο και την Τούμπα να βρίσκονται στην κορυφή των προτιμήσεων τόσο των ενδιαφερόμενων ενοικιαστών όσο και των αγοραστών.

Όσον αφορά τις περιοχές στις οποίες παρατηρήθηκε η μεγαλύτερη αύξηση στη ζήτηση κατοικίας προς ενοικίαση, βάσει των αναζητήσεων που πραγματοποιήθηκαν στο δίκτυο του Spitogatos, το ενδιαφέρον εκτοξεύθηκε σε κάποιες περιοχές εκτός του δήμου Αθηναίων, όπως το Σούνιο (+47%), τα Βίλια (+45%), η Κερατέα (+44%), τα Ανω Λιόσια (43%) και το Μαρκόπουλο (+42%).

Στη Θεσσαλονίκη, σε ελάχιστες περιοχές αυξήθηκε το ενδιαφέρον για ενοικίαση κατοικίας, με πιο αξιοσημείωτες περιπτώσεις την Πυλαία (+7%) και την Καλαμαριά (7%), ενώ η ζήτηση έμεινε σταθερή στην Τούμπα.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η διαπίστωση που προκύπτει από την έρευνα του Spitogatos ότι κατά τη διάρκεια του 2020 αυξήθηκε η δημοφιλία των δυτικών προαστίων της Αττικής ως εξεταζόμενης περιοχής για αγορά ακινήτου. Πιο συγκεκριμένα, η ζήτηση ανέβηκε σημαντικά στη Νέα Φιλαδέλφεια (+35%), τις Αχαρνές (+35%), τη Μεταμόρφωση (+34%), το Ίλιον (+34%) και το Καματερό (+33%). Αντίστοιχα στη Θεσσαλονίκη, η μεγαλύτερη ετήσια αύξηση στη ζήτηση σημειώθηκε σε περιφερειακούς δήμους όπως το Πανόραμα (+26%), η Θέρμη (+25%), το Ωραιόκαστρο (+24%), η Μίκρα (+23%) και τα Πεύκα (+22%).

Ο CEO του Spitogatos Δημήτρης Μελαχροινός σημειώνει: «Βάσει των στοιχείων που έχουμε συλλέξει μέσω της ιστοσελίδας του Spitogatos για το 2020, η πανδημία όχι μόνο δεν μείωσε το ενδιαφέρον των Ελλήνων ως προς την αναζήτηση ακινήτου, αντιθέτως προκάλεσε έντονη συσσωρευμένη ζήτηση, με το ενδιαφέρον σε κάποιες απομακρυσμένες από το κέντρο περιοχές και προάστια να εκτινάσσεται σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Αναμένουμε λοιπόν να δούμε τη νέα ισορροπία που θα προκύψει το 2021 μεταξύ προσφοράς και ζήτησης και αφετέρου, το κατά πόσο αυτό θα επηρεάσει τις τιμές των ακινήτων, ειδικά σε αυτές τις περιοχές».

Πηγή: euro2day.gr