Γάνδη: Μια βόλτα πίσω στο Μεσαίωνα

Η παλιά πόλη της Γάνδης είναι μια γραφική πόλη πλαισιωμένη από σοκάκια, όμορφα κανάλια και μεσαιωνικά κτήρια. Η Γάνδη είναι το καλύτερο αρχιτεκτονικό αξιοθέατο του Βελγίου. Δεν είναι τόσο τουριστική και δημοφιλής όπως η πόλη Μπριζ. Για τους λάτρεις της ιστορίας και της αρχιτεκτονικής η Γάνδη αποτελεί τον απόλυτο προορισμό! Επιπλέον, η έλλειψη τουριστών την καθιστά ένα εξαιρετικό μέρος για να εξοικειωθείτε με τη σύγχρονη τοπική φλαμανδική κουλτούρα.

Μια βόλτα στην πόλη το βράδυ, όταν φωτίζονται τα περισσότερα από τα σημαντικά κτήρια θα σας μείνει μια αξέχαστη εμπειρία. Επίσης, μια βόλτα με βάρκα στο κανάλι κάτω από τα πολλά υποκαταστήματα των καναλιών Scheldt και Leie που τέμνουν την πόλη θα σας μείνει αξέχαστη. Ελάτε λοιπόν να ταξιδέψουμε μαζί με αυτό το άρθρο με μια βόλτα πίσω στον Μεσαίωνα.

Πηγή Εικόνας: secretescapes.com

1. Καθεδρικός Ναός του Αγίου Μπάβο (Sint-Baafskathedraal)

O καθεδρικός ναός του Αγίου Bavo είναι ένα μεγαλοπρεπές κτήριο από τούβλο και γρανίτη. Η χορωδία του Καθεδρικού Ναού χρονολογείται από τον 13ο αιώνα. Ο γοτθικός πύργος και ο κύριος ναός χτίστηκαν κατά τον 15ο και 16ο αιώνα.

Το φωτεινό εσωτερικό του καθεδρικού ναού είναι πλούσια διακοσμημένο με μερικούς μοναδικούς πίνακες ζωγραφικής. Αυτοί περιλαμβάνουν τη μετατροπή του Αγίου Baaf από τον Πέτρο Paul Rubens (1624) και το Χριστό μεταξύ των Γιατρών από Frans Pourbus (1571). Το πιο διάσημο έργο τέχνης εδώ όμως είναι ο Βωμός της Γάνδης, το μεγαλύτερο αριστούργημα της παλιάς φλαμανδικής ζωγραφικής. Κάτω από την κύρια εκκλησία, η εκτεταμένη κρύπτη περιέχει πολυάριθμους τάφους επισκόπων και ένα πλούσιο θησαυροφυλάκιο. Το εξαιρετικό τρίπτυχο Γολγοθά του 1464 από τον Joos van Wassenhove (Justus van Gent) παρουσιάζεται επίσης σε ένα από τα παρεκκλήσια.
Πηγή Εικόνας: pinterest.at

2. Gravensteen

Το Gravensteen είναι ένα από τα ισχυρότερα φρούρια στη Δυτική Ευρώπη, που περιβάλλεται από τον ποταμό Lieve. Χτίστηκε μεταξύ 1180 και 1200 κατόπιν εντολής του Φιλίππου της Αλσατίας στα θεμέλια μιας παλαιότερης δομής του 9ου αιώνα και δημιουργήθηκε στο ύφος των Σύριων σταυροφόρων κάστρων. Σήμερα, παραμένει ένα μοναδικό παράδειγμα της ευρωπαϊκής μεσαιωνικής τέχνης της οχύρωσης.

Τον 14ο αιώνα έπαψε να έχει στρατιωτική λειτουργία και χρησιμοποιήθηκε για τη διοίκηση της γης. Το 1800 τέθηκε σε ιδιωτική ιδιοκτησία και μετατράπηκε σε βαμβακερό μύλο και διαμερίσματα για τους εργαζόμενους. Μπροστά από το κάστρο εκτείνεται η αρχαία πλατεία Sint-Veerleplein.
Αυτή η πλατεία ήταν μια αγορά αλλά και ο τόπος των εκτελέσεων των θυμάτων της Ιεράς Εξέτασης.
Πηγή Εικόνας: radio2.be

3. The Belfry (Het Belfort)

Στη δυτική πλευρά του Sint-Baafsplein βρίσκεται το καμπαναριό ύψους 91 μέτρων, σύμβολο της ανεξαρτησίας της πόλης. Σε αυτό φυλάσσονταν οι χάρτες των προνομίων της Γάνδης. Ο πύργος ξεκίνησε περίπου στο 1300 και μέχρι το 1338 ολοκληρώθηκε. Ο σημερινός πύργος αποκαταστάθηκε στην αρχική του μορφή του 14ου αιώνα, στις αρχές του αιώνα, και αντικατέστησε το ξύλινο καμπαναριό του 1380.

Στέφεται από έναν επιχρυσωμένο δράκο χαλκού, ο οποίος εγκαταστάθηκε για πρώτη φορά το 1377. Σήμερα, είναι ένα αντίγραφο, όπως είναι οι τέσσερις ένοπλες μορφές στις γωνίες της πλατφόρμας. Μόνο ένα από τα πρωτότυπα αυτών υπάρχει και μπορείτε να το δείτε στο ισόγειο.

Η υπέροχη αίθουσα υφασμάτων γειτνιάζει απευθείας το καμπαναριό. Αυτό το κτήριο (1426-1441) του Simon van Assche ήταν ο τόπος συνάντησης των εμπόρων μαλλιού και υφασμάτων και μετατράπηκε σε φυλακή τον 18ο αιώνα. Σήμερα διαθέτει ένα δημοφιλές καφέ-εστιατόριο
για τους τουρίστες το οποίο θα μπορείτε να επισκεφτείτε.
Πηγή Εικόνας: earthtrekkers.com

4. Korenmarkt

Το Korenmarkt (Wheat Market) της Γάνδης είναι μια ιστορική πλατεία που φιλοξενεί πολλά από τα παλιά σπίτια συντεχνίας (Gindenhuis) που βρίσκονται κατά μήκος του ποταμού Leie. Η πλατεία ήταν κάποτε ένα σημαντικό κέντρο του εμπορίου. Σήμερα είναι μια ζωντανή περιοχή γνωστή για την υπέροχη αρχιτεκτονική της με πολλά εστιατόρια και καφέ. Κάθε χρόνο στα τέλη Ιουλίου, το Korenmarkt είναι το κέντρο ενός φεστιβάλ 10 ημερών, το Ense Fieste, το οποίο είναι μια συναρπαστική συγκέντρωση μουσικής, θεάτρου, ψυχαγωγίας και άφθονου φαγητού.

Στη νότια πλευρά του Korenmarkt
βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Νικολάου, ένα από τα πιο εμβληματικά αξιοθέατα της Γάνδης. Το εξωτερικό της είναι κατασκευασμένο από το bluestone του Tournai σε γοτθικό στιλ Scheldt που χρονολογείται από τον 13ο αιώνα. Αξίζει να επισκεφθείτε τον επιβλητικό κεντρικό πύργο του και να δείτε το μουσικό όργανο του Αριστείδη Cavaillé-Coll.
Πηγή Εικόνας: aboutcities.de

5. Graslei

Το κανάλι Graslei έχει κατά μήκος του τα καλύτερα σπίτια συντεχνίας του Βελγίου. Για τους λάτρεις της αρχιτεκτονικής είναι ένα εξαιρετικό μέρος για μια βόλτα. Εδώ μπορείτε να θαυμάσετε το γειτονικό Gildehuis der Vrije Schippers (Σπίτι των Ελεύθερων Βαρκάρηδων), που χτίστηκε το 1531 σε γοτθικό ύφος Brabant και το Gildehuis der Graanmeters (σπίτι των ζυγών σιταριού) που χρονολογείται από το 1698. Επίσης, μην παραλείψετε να απαθανατίσετε με την φωτογραφική σας μηχανή το Tolhuisje (Τελωνείο), ένα φλαμανδικό αναγεννησιακό κτήριο του 1682 και το Gildehuis der Metselaars (Σπίτι των Τέκτονων) από το 1527 σε γοτθικό στυλ Brabant.

Όσοι από εσάς θέλετε να δείτε περισσότερα από τα ορόσημα της πόλης μπορείτε να απολαύσετε μια διαδρομή 40 λεπτών με σκάφος στη Γάνδη, που αναχωρεί από το λιμάνι Graseli. Οι επιβάτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν την πόλη από τον ποταμό Leie και να θαυμάσουν σημαντικά κτήρια συμπεριλαμβανομένης της αίθουσας κρεοπωλείου Vleeshuis και του Κάστρου των Κόμηδων.
Πηγή Εικόνας: visitflanders.com

6. Korenlei Canal

Δίπλα στη γέφυρα Sint-Michielsbrug υπάρχει το κανάλι Korenlei το οποίο είναι επενδυμένο από υπέροχες προσόψεις και προσφέρει την καλύτερη θέα των σπιτιών στην απέναντι όχθη του Graslei. Καθώς θα περιπλανιέστε εδώ σημειώστε τα ακόλουθα σπίτια: No. 15 είναι η τοποθεσία του πρώην Hof van Gruuthuse, (House of Duke Egmont), η οποία χρονολογείται από το 1352 και τώρα αντικαθίσταται από ένα κτήριο με μια νεοκλασική πρόσοψη που περιλαμβάνει επίσης το no. 17-19, το Hotel de Ghellinc.

Νο 7 κατά μήκος του Korenlei είναι το Gildehuis der Onvrije Schippers (Σπίτι των Δεμένων Βαρκάρηδων), το οποίο είναι ένα μπαρόκ κτήριο που χρονολογείται από το 1739 και το Νο 24, Lintworm en Krocht το οποίο ήταν ένα ρωμανικό κάστρο του 12ου αιώνα που ξαναχτίστηκε στις αρχές του 20ου αιώνα.
Πηγή Εικόνας: blogspot.com

7. Museum of Ghent (STAM)

Το Μουσείο της Γάνδης είναι ένα από τα πλουσιότερα στο Βέλγιο και παρουσιάζει μια αξιοσημείωτη συλλογή που καταγράφει την κληρονομιά και τον πολιτισμό της πόλης σε ένα μοναδικό ιστορικό περιβάλλον. Στα πολυάριθμα δωμάτια υπάρχει αναλυτική χρονολογική αφήγηση της ιστορίας της Γάνδης με εκθέματα όπως κοσμήματα, όπλα, υφάσματα, βιβλία, πίνακες ζωγραφικής, θρησκευτικές εικόνες και κεραμικά, όλα ενισχυμένα από υπερσύγχρονες οθόνες πολυμέσων.

Το εξαιρετικό κεντρικό σημείο του μουσείου είναι το réfectoire του 14ου αιώνα. Οι εσωτερικοί τοίχοι είναι ζωγραφισμένοι με τοιχογραφίες, μεταξύ των οποίων είναι ένας πίνακας μήκους 10 μέτρων του Τελευταίου Δείπνου. Εκτός από τη μόνιμη συλλογή, το μουσείο φιλοξενεί μια σειρά από προσωρινά εκθέματα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους που στεγάζονται στο γειτονικό κτήριο της μονής.
Πηγή Εικόνας: barco.com

8. Vismarkt and Kraanlei

Το υπέροχο μπαρόκ κτήριο στο Sint-Veerleplein No. 5 είναι η παλιά ψαραγορά που χτίστηκε το 1689 σύμφωνα με τα σχέδια του Artus Quellin. Η πύλη απεικονίζει τον Ποσειδώνα και αλληγορικές αναπαραστάσεις των Scheldt (αρσενικό) και Leie (θηλυκό). Στα βορειοανατολικά, το κανάλι Kraanlei συνορεύει με το Sint-Veerleplein που θα μπορείτε να δείτε τα διάφορα κομψά σπίτια.

Αμέσως στα αριστερά είναι No. 1, το Craenenburgh
, η σειρά των σπιτιών De Lelye (No. 3-11), χτισμένο περίπου 1500 σε γοτθικό στυλ. Το no 13, το In den Bliekenmarkt είναι ένα πρώην κατάστημα ψαριών. Κατά μήκος του Kraanlei βρίσκεται το σπίτι Νο 75, De Klok, που χρονολογείται από τον 17ο αιώνα, με μια σπειροειδή σκάλα και διακοσμημένο με πολλά αλληγορικά ανάγλυφα. To No 77, De Zeven Werken van Barmhartigheid και το No. 79, Het Vliegend Hert είναι μπαρόκ σπίτια της πόλης του 17ου αιώνα διακοσμημένα με εξαίσια ανάγλυφα.
Πηγή Εικόνας: travelita.ch
Ελπίζω να απολαύσατε τη βόλτα μας πίσω στον Μεσαίωνα. Υπάρχουν ακόμα και άλλα πολλά αξιόλογα αξιοθέατα να θαυμάσετε στη Γάνδη. Αν έχετε αρκετό χρόνο στη διάθεση σας επισκεφτείτε τα ερείπια του Sint-Baafsabdij, την Εκκλησία του Αγίου Μιχαήλ, το Μουσείο Καλών Τεχνών, την Παλιά Αγορά Groentenmarkt και το Μουσείο Voor Volkskunde.

Στο τέλος μετά από μια ξενάγηση στη Γάνδη μπορείτε να δοκιμάσετε τις γαστρονομικές απολαύσεις της πόλης όπως μια σούπα κάρυ με γαρίδες, μια ινδονησιακή σούπα κοτόπουλου ή ένα φλαμανδικό στιφάδο και μην παραλείψετε μια σοκολατένια βάφλα.

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο:

  1. Lee, J., (2019), 14 Top-Rated Tourist Attractions in Ghent. Ανακτήθηκε από: https://www.planetware.com/tourist-attractions-/ghent-gent-b-ov-ggg.htm. (Τελευταία Πρόσβαση 27.01.2021).
  2. Van De Poel, N., (2017), 20 Must-Visit Attractions in Ghent. Ανακτήθηκε από: https://www.theculturetrip.com/europe/belgium/articles/20-must-visit-attractions-in-ghent. (Τελευταία Πρόσβαση 27.01.2021).
  3. 15 Best Things to Do in Ghent. Ανακτήθηκε από: https://www.the crazytourist.com. (Τελευταία Πρόσβαση 27.01.2021).
  4. Ghent, History and Population. Ανακτήθηκε από: https://www.brittanica.com. (Τελευταία Πρόσβαση 27.01.2021).
Πηγή: maxmag.gr