Προ των πυλών η ψηφιακή επανάσταση και ο ψηφιακός μετασχηματισμός της κοινωνίας

Για την ψηφιακή επανάσταση, τις προσπάθειες της χώρας μας και τα βήματα που πρέπει να γίνουν από τους δήμους συζητήσαμε με τον Διευθυντή του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας , καθηγητή Στέργιο Λογοθετίδη στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες» με αφορμή το πρώτο υβριδικό γεγονός, το πρόσφατο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στην χώρα μας.

«Τα μέτρα που έχουμε συνολικά λάβει για να κάνουμε την βιομηχανία μας πιο ψηφιακή δεν είναι ακόμη τόσα πολλά.» μας είπε ο κος Λογοθετίδης σημειώνοντας «Έχουμε, όμως, ξεκινήσει και θα ακολουθήσουμε γρήγορα τις επόμενες χώρες. Το επιβάλει η ίδια η ΕΕ να κάνουν οι χώρες μέλη αυτές τις κινήσεις, αν δεν συμμετέχει κάθε χώρα δεν θα μπορέσει να ωφεληθεί και η ίδια. Χρειάζεται χρήματα και προσπάθεια.»

 
 
Ενισχύει η χώρα μας αυτή την κοινή ευρωπαϊκή προσπάθεια; Ρωτήσαμε τον κο Λογοθετίδη «Άργησε λίγο να μπει σε αυτή την διαδικασία επίσημα μπαίνει τώρα ας ελπίσουμε ότι θα το κάνει με πολύ γρηγορότερα βήματα.» απάντησε και πρόσθεσε πως: «Χρειάζεται την αλλαγή. Αυτός ο ψηφιακός μετασχηματισμός ενισχύει την Βιομηχανία 4.0 αλλά και την έξυπνη κοινωνία που κινείται λίγο γρηγορότερα. Η επικοινωνία στον άνθρωπο ξεκίνησε νωρίτερα από ότι ξεκίνησε η βιομηχανία , βρίσκεται ένα επίπεδο πολύ πιο μπροστά, μιλάμε για την κοινωνία 5.0 . Ενώ έγιναν οι τέσσερις Βιομηχανικές Επαναστάσεις, τώρα μιλάμε για την 5η Βιομηχανική Επανάσταση. Αυτά τα δύο συμπίπτουν και κάνουν άλματα και θα πρέπει η βιομηχανία μας, αλλά και η κοινωνία γρήγορα να μετασχηματιστούν, να κινηθούν γρηγορότερα και στην κατασκευή του hardware και στην δημιουργία του software.»

Ο κος Λογοθετίδης μίλησε για καινούργιες επιμέρους τεχνολογίες που συμβάλλουν στην κυκλική βιομηχανία, στην πράσινη ενέργεια , όλα στο χώρο της ηλεκτρονικής, της ηλεκτροκίνησης, των κτιρίων, καθώς και για το green deal, το μεγάλο στοίχημα της Ε.Ε. «Οι δήμοι έχουν ξεκινήσει πιο έντονα.» ανέφερε ο κος Λογοθετίδης και πρόσθεσε «Υπάρχουν ειδικά προγράμματα, ένα «τρέχει», ένα ξεκινάει τώρα. Οι δήμοι θα παίξουν ένα κυρίαρχο ρόλο στην μετά Covid εποχή. Ως πιο δημόσιοι φορείς θα ενισχυθούν με ειδικά κονδύλια για την πράσινη ανάπτυξη, την κυκλική ανάπτυξη, τον ψηφιακό μετασχηματισμό της κοινωνίας.»

Τέλος, όπως ανέφερε ο διευθυντής του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας «μιλάμε για έναν μετασχηματισμό όχι απλώς της Βιομηχανίας, αλλά και της κοινωνίας.» για να καταλήξει λέγοντας πως: «Σταδιακά όλη η κοινωνία θα πρέπει να υιοθετήσει τις καινούργιες εφαρμογές και να τις χρησιμοποιήσει. Έξυπνες πόλεις, έξυπνες στάσεις, καινούργιες τεχνολογίες που ενισχύουν την πράσινη ανάπτυξη, ελαττώνουν το διοξείδιο του άνθρακος, δίνουν δουλειές, εισάγουν νέες καινοτομίες, χρησιμοποιούν λιγότερη ενέργεια. Αλλά και άλλες δράσεις στο χώρο της επικοινωνίας.»


Ρεπορτάζ-κείμενο:Μαρία Νικολάου

φωτο: προϊόντα Νανοτεχνολογίας