Mars City: Αρχιτέκτονες σχεδίασαν «αρειανή» πόλη στο Ντουμπάι (video)

Αρχιτεκτονικό γραφείο σχεδίασε μια πρότυπη πόλη ικανή να φιλοξενήσει ζωή, στην έρημο έξω από το Ντουμπάι. Όλα ξεκίνησαν το 2017, όταν η κυβέρνηση του Ντουμπάι ανέθεσε στο αρχιτεκτονικό γραφείο Bjarke Ingels Group που έχει τη βάση του στη Νέα Υόρκη και την Κοπεγχάγη, να σχεδιάσει μια πρότυπη πόλη ικανή να φιλοξενήσει ζωή στον Άρη και στη συνέχεια να προσαρμόσει το μοντέλο αυτό στην έρημο.


Οι αρχιτέκτονες έλαβαν υπόψιν τους τις προκλήσεις του εξωγήινου κόσμου, καθώς ο Άρης έχει λεπτή ατμόσφαιρα και μηδενικό μαγνητικό πεδίο, οπότε η προστασία από επιβλαβείς ακτινοβολίες είναι ελάχιστη. Η θερμοκρασία με μέση τιμή τους -63 βαθμούς Κελσίου είναι ένα άλλο πρόβλημα που καλούνται να συνυπολογίσουν οι αρχιτέκτονες. Λεπτή ατμόσφαιρα θα πει επίσης μικρή πίεση αέρα, που σημαίνει ότι τα υγρά εξατμίζονται πιο εύκολα.

«Δεδομένου ότι ο Άρης έχει λεπτή ατμόσφαιρα, η μεταφορά θερμότητας θα είναι πολύ χαμηλή, πράγμα που σημαίνει ότι ο αέρας μέσα στους θόλους δεν θα κρυώνει τόσο γρήγορα όσο στη Γη», δήλωσε σε συνέντευξή του στο CNN, ο αρχιτέκτονας του ομίλου Bjarke Ingels, Τζέικομπ Λανγκ.

Για τη διατήρηση μιας φιλόξενης θερμοκρασίας και της κατάλληλης πίεσης, η φουτουριστική πόλη θα αποτελείται από θόλους (βιοδομές), καλυμμένες με διάφανες πολυαιθυλενικές μεμβράνες. Το οξυγόνο θα παράγεται από την εφαρμογή ηλεκτρικής τάσης σε πάγο στο υπέδαφος και θα γεμίζει την βιοδομή. Αυτό που είναι ακόμη πιο ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι ο Άρης έχει το ένα τρίτο της βαρύτητας της Γης. «Δημιουργεί ένα εντελώς νέο σύνολο κανόνων που θα πρέπει να ακολουθήσει κανείς για να οικοδομήσει στο διάστημα», εξηγεί ο Λανγκ.

Τα κτίρια εντός των θόλων θα εκτυπώνονται τρισδιάστατα χρησιμοποιώντας ως δομικό υλικό το αρειανό χώμα. Τα δωμάτια θα βρίσκονται ως και 6 μέτρα κάτω από το έδαφος. «Μελλοντικά θα έχετε φεγγίτες στην υπόγεια σπηλιά σας που θα μοιάζει με ενυδρείο, καθώς θα κολυμπούν τα ψάρια», δήλωσε ο Λανγκ.

Καθώς ο πληθυσμός στον Άρη θα αυξάνεται, θα προστίθενται καινούριες βιοδομές σχηματίζοντας έτσι δίκτυα χωριών, και στη συνέχεια πόλεων, στο σχήμα δακτυλιδιών. Η πόλη θα τροφοδοτείται και θα θερμαίνεται χρησιμοποιώντας ηλιακή ενέργεια και η λεπτή ατμόσφαιρα θα μπορούσε να βοηθήσει τους θόλους να διατηρήσουν τη θερμοκρασία τους.

Το έργο είναι μέρος του πρότζεκτ Mars Science City των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ενός χώρου που προορίζεται για το Διαστημικό Κέντρο Mohammed Bin Rashid στο Ντουμπάι. Η Αρειανή Πόλη της Επιστήμης φιλοδοξεί να καλύψει 176.000 τετραγωνικά μέτρα ερήμου (όσο είναι περίπου 30 γήπεδα ποδοσφαίρου) με κόστος περίπου 135 εκατομμυρίων δολαρίων.Το πρότζεκτ είναι ακόμα στο αρχικό στάδιο ενώ οι υπεύθυνοι δεν έχουν καταλήξει ακόμη σε ένα τελικό σχέδιο. Ωστόσο το αρχιτεκτονικό γραφείο Bjarke Ingels επεξεργάζεται ήδη τις απαραίτητες προσαρμογές στην πρότασή του, αν επιλεγεί για την πρότυπη πόλη στην έρημο του Ντουμπάι. Τέλος, η πόλη αυτή θα διαθέτει ερευνητικό εργαστήριο, εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις, μουσείο, αμφιθέατρο και γραφεία.

Πηγή: CNN