Η Helga de Alvear θα μπορούσε να έχει επιλέξει οποιοδήποτε μέρος στον κόσμο για να αναδείξει τη συλλογή της με 2.500 έργα σύγχρονης τέχνης, αλλά επέλεξε μια ισπανική πόλη που δεν είναι ένα μεγάλο πολιτιστικό κέντρο
Στη Δυτική Ισπανία, η μαγική μεσαιωνική πόλη Κάθερες έχει έναν ανεκτίμητο θησαυρό σύγχρονης τέχνης τον οποίο μπορεί κάποιος να ανακαλύψει πίσω από τα ψηλά παλάτια, τις εκκλησίες και τα μοναστήρια της παλιάς πόλης που γνώρισε μεγάλη ακμή όταν μετά την ανακάλυψη του Νέου κόσμου πολλοί κάτοικοι που έφυγαν για να αναζητήσουν την τύχη τους, επέστρεψαν ως πλούσιοι.
Η παλιά συνοικία του Κάθερες και η πλατεία Plaza de San Jorge με τις εκπληκτικές μπαρόκ εκκλησίες της και την παλιά εβραϊκή συνοικία είναι μέρος μιας πολιτιστικής εμπειρίας που συμπληρώνεται με το Κέντρο Εικαστικών Τεχνών Fundación Helga de Alvear στην άκρη της παλιάς πόλης. Το ίδιο το κτίριο του μουσείου είναι συναρπαστικό. Βρίσκεται στο Calle Pizarro και είναι χτισμένο σε μοντέρνο στιλ, που χρονολογείται την πρώτη δεκαετία του 20ου αιώνα, ενώ πρόσφατα προστέθηκε μια νέα πτέρυγα για να δημιουργηθεί περισσότερος χώρος που θα στεγάσει τη συλλογή της Helga de Alvear, εκπληρώνοντας την επιθυμία της να μοιραστεί τη μεγάλη ιδιωτική συλλογή της με το κοινό.
Γεννημένη στη Γερμανία, η 84χρονη σήμερα Helga de Alvear, σπούδασε στη Γενεύη και το Λονδίνο, ταξίδεψε στην Ισπανία το 1957, για να βελτιώσει τα ισπανικά της. Ερωτεύτηκε τη χώρα και γνώρισε τον μελλοντικό σύζυγό της, αρχιτέκτονα Jaime de Alvear. Το 1967 γνώρισε τη διάσημη έμπορο τέχνης Juana Mordó και αγόρασε το πρώτο της έργο τέχνης. Χωρίς να υποψιάζεται τις διαστάσεις που θα έπαιρνε αυτή η πράξη, ξεκίνησε με αυτόν τον τρόπο μια δραστηριότητα που ασκεί μέχρι σήμερα με πάθος, επαγγελματισμό και επιμονή, τρεις ιδιότητες που της επέτρεψαν να συγκεντρώσει την πιο σημαντική ιδιωτική συλλογή της Ισπανίας με έργα της διεθνούς σύγχρονης τέχνης και μία από τις πιο σημαντικές στην Ευρώπη.
Αυτό που την ενδιαφέρει είναι τα έργα που αποκτά να εκπροσωπούν τις καλλιτεχνικές εξελίξεις της εποχής μας. Σε αυτό, γνώμονας υπήρξε η πολυετής της συμμετοχή και μαθητεία στην γκαλερί της Juana Mordó, την οποία θεωρούσε μέντορά της και ακόμα και μετά τον θάνατό της έμεινε και εργάστηκε για δέκα χρόνια στην γκαλερί της. Το 1995, ωστόσο, αποφάσισε να ανοίξει μια δική της γκαλερί δίπλα στο Μουσείο Reina Sofía στη Μαδρίτη.
Με τις εκθέσεις της υπερασπίστηκε τη διεθνή σύγχρονη τέχνη με ιδιαίτερη έμφαση στη φωτογραφία, το βίντεο και την εγκατάσταση – σε μια εποχή που αυτά τα μέσα ήταν σχεδόν άγνωστα στην Ισπανία. Η Helga de Alvear βοήθησε επίσης στη δημιουργία του ARCO το 1982, ενός από τα πιο σημαντικά γεγονότα σύγχρονης τέχνης στον κόσμο. Ένα άλλο από τα επιτεύγματά της ήταν η δημιουργία του Fundación Museo Reina Sofía στη Μαδρίτη.
Παθιασμένη με την τέχνη συγκέντρωσε περισσότερα από 2.500 έργα και ίδρυσε το Fundación Helga de Alvear το 2006, με την υποστήριξη της περιφερειακής κυβέρνησης της Extremadura και του Δημοτικού Συμβουλίου του Κάθερες. Δίπλα στο συναρπαστικό κτίριο που στεγάζει τη συλλογή της, ολοκληρώθηκε ένα νέο έργο από τη διάσημη αρχιτεκτονική εταιρεία Mansilla + Tuñón Architects που ανέλαβε το έργο της αναδιαμόρφωσης, της αποκατάστασης και επέκτασης του αρχικού κτηρίου Casa Grande του 1913. Ένα εντυπωσιακό κτίριο ορθώθηκε με λευκές στήλες και το μουσείο απέκτησε 17.000 m2 εκθεσιακών χώρων και περίπου 8.000 m2 χώρου κήπου.
Η Helga de Alvear θα μπορούσε να έχει επιλέξει οποιοδήποτε μέρος στον κόσμο για να αναδείξει τη συλλογή της με 2.500 έργα σύγχρονης τέχνης, αλλά επέλεξε μια ισπανική πόλη που δεν είναι ένα μεγάλο πολιτιστικό κέντρο. Το Centro de Artes Visuales Fundación Helga de Alvear είναι ένας ακτινοβόλος χώρος τέχνης με τα δυο κτίριά του να συνδέουν τον 20ο και τον 21ο αιώνα και καλλιτέχνες από τον Πικάσο μέχρι τον Ανίς Καπούρ, από τον Νταλί μέχρι τον Γιόζεφ Μπόις και τον Αράκι. Ενώνοντας το παρελθόν με το παρόν, τα δυο κτίρια ενσωματώνουν την ιδέα της δημιουργίας ενός αστικού “trompe l’oeil” που θα κάνει την τέχνη ακόμα πιο φιλική και προσβάσιμη στο κοινό.
Κείμενο: Αργυρώ Μποζώνη
Πηγή: elculture.gr