Η νέα τάση στην παγκόσμια αγορά ακινήτων




Το ξέσπασμα της πανδημίας έβαλε για λίγο στον πάγο τις αγορές ακινήτων. Η απότομη αναβολή των διαπραγματεύσεων, μείωσε τη ροή των συναλλαγών παγκοσμίως. Αυτή ήταν η πρώτη αντίδραση, η μία πλευρά του νομίσματος. Υπάρχει όμως και η άλλη πλευρά. Αυτή που έπεται. Η επόμενη ημέρα και η τάση που διαμορφώνεται στον τουρισμό και στο real estate.

Μετά από μία -σύντομη- καταιγίδα, ακολουθεί λιακάδα. Και οι προβλέψεις στην ελληνική αγορά ακινήτων φαίνεται να είναι αισιόδοξες. Μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων των ταξιδιών, το μέλλον στο real estate της χώρας μας φαντάζει ευοίωνο. Όπως όλα δείχνουν, η έως τώρα σωστή διαχείριση της κρίσης της πανδημίας ανέδειξε την αξιοπιστία της Ελλάδας προς τα έξω, αποτελώντας την καλύτερη διαφήμιση για τη χώρα.

Πριν λίγες ημέρες, με κεντρικό άρθρο στην ιστοσελίδα της, η εφημερίδα Bild προέτρεπε τους Γερμανούς να επιλέξουν την Ελλάδα για τις καλοκαιρινές τους διακοπές. «Πού μπορεί να πάει κανείς αυτή τη χρονιά για διακοπές;», ήταν το ερώτημα. Η χώρα μας ήταν μέσα στις απαντήσεις της Bild, ενός μέσου που μόνο φιλικά δεν αντιμετωπίζει τόσα χρόνια την Ελλάδα και τους πολίτες της.

Δεν είναι λίγοι οι επενδυτές που έχουν στρέψει το βλέμμα τους στην Ελλάδα, καθώς οι βασικές χώρες δραστηριοποίησής τους, όπως η Ισπανία και η Ιταλία, με το σοκ που έχουν περάσει από το πέρασμα του Covid-19 δεν αποτελούν, πλέον, σταθερή και ασφαλή επιλογή για επενδύσεις.

Σύμφωνα, μάλιστα, με ειδικούς του χώρου η ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας με καλύτερες τιμές ακινήτων σε σχέση με δημοφιλείς προορισμούς της Ευρώπης, όπως για παράδειγμα η Μαγιόρκα και η Ίμπιζα, αποτελεί ακόμη ένα κίνητρο για τους διεθνείς επενδυτές.

Στο επίκεντρο βρίσκονται ακίνητα που πληρούν τις καλύτερες προϋποθέσεις από την πλευρά των αγοραστών. Ιδιωτικές βίλες και σπίτια μακριά από την πολυκοσμία. Ακίνητα που μπορούν να προσφέρουν πολυτέλεια, άνεση, ιδιωτικότητα, ασφάλεια. Τα τέσσερα στοιχεία που ψάχνει ο υποψήφιος αγοραστής, σε όποιο από τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα επιλέξει να επενδύσει τα χρήματά του για τις διακοπές του.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση δείχνει να συμμερίζεται την αγωνία των επαγγελματιών του χώρου των ακινήτων, καθώς είναι πρόθυμη να λάβει μια σειρά μέτρων τα οποία θα βοηθήσουν στην επανεκκίνηση της δραστηριότητας στο χώρο του real estate και τη νέα τάση που δημιουργείται.

Σκυλακάκης: Αγορά ευκαιριών η ελληνική αγορά ακινήτων τους επόμενους μήνες

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης, υφυπουργός Οικονομικών- αρμόδιος για θέματα Δημοσιονομικής Πολιτικής σε διαδικτυακή συζήτηση που διοργανώθηκε από την Prodexpo το προηγούμενο διάστημα, «από πλευράς κυβέρνησης θα υπάρξει μια δραστική επιτάχυνση για να ξεπεραστούν διάφορα γραφειοκρατικά εμπόδια προκειμένου να είναι εφικτές οι επενδυτικές δραστηριότητες. Η αγορά ακινήτων θα είναι μία από τις αγορές για τις οποίες θα ψάξουμε να βρούμε και εναλλακτικά πρωτόκολλα προκειμένου να δεχτούμε τους επενδυτές και να κινηθεί η αγορά».

Μεταξύ άλλων σε αυτά τα μέτρα συγκαταλέγεται και η επανεκκίνηση του προγράμματος της «χρυσής βίζας» μέσω πληρεξούσιου, κατά το οποίο χορηγούνται άδειες παραμονής σε όσους θέλουν να επενδύσουν στη χώρα μας εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, επενδύοντας το λιγότερο 250.000 ευρώ στην αγορά ακινήτων. «Ακόμη κι αν η οικονομία μας είναι παγωμένη, οι επενδύσεις αυτές είναι μακροπρόθεσμες, οπότε δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην πραγματοποιούνται», εξήγησε ο ίδιος.

Σε κάθε περίπτωση, φάνηκε αρκετά αισιόδοξος για την επόμενη μέρα στην αγορά ακινήτων στη χώρα μας συγκριτικά με την Ευρώπη, καθώς όπως εξήγησε η υπόλοιπη Ευρώπη αναφορικά με τις τιμές των ακινήτων της ήταν σχετικά «υπερώριμη», κάτι που δεν ισχύει και στην Ελλάδα.

Συμπληρώνοντας, διαπίστωσε πώς «η αγορά ακινήτων στην Ελλάδα τους επόμενους μήνες θα είναι μια αγορά ευκαιριών για τους επενδυτές, καθώς αρκετοί θα είναι εκείνοι που θα επιδιώξουν να αξιοποιήσουν τα ακίνητά τους με διάφορους τρόπους ώστε να αντιμετωπίσουν την κρίση», ενώ εκτίμησε ότι το 2021 θα είναι μια χρονιά πολύ σημαντική για τον τουρισμό.

Τι υποστηρίζουν από την πλευρά τους οι επαγγελματίες του χώρου

Αισιόδοξα συγκρατημένοι εμφανίζονται από την πλευρά τους και οι ειδικοί του χώρου, οι οποίοι θεωρούν πως παρόλο το αρνητικό πλαίσιο της πανδημίας, η στάση που έχει κρατήσει μέχρι στιγμής η Ελλάδα στην αντιμετώπισή της έχει δείξει ένα καλό πρόσωπο προς τα έξω. Σε αυτό οφείλεται η αιτία που η πτώση δεν θα είναι τόσο σημαντική, παρόλο που η μείωση στην εκδήλωση ενδιαφέροντος για αγορά ή ενοικίαση ακινήτων είναι αισθητή, καθώς δεν δύναται η επίδειξη των ακινήτων λόγω των περιοριστικών μέτρων.

Σε αυτά τα συμπεράσματα οδηγούνται σύμβουλοι του real estate βασισμένοι στο γεγονός ότι ήδη πριν την εμφάνιση του Covid-19 η αγορά ακινήτων στη χώρα μας κινούνταν, ως επί το πλείστον, από ξένους επενδυτές. Ταυτόχρονα, παρατηρείται και μια κινητικότητα από την πλευρά των εγχώριων επενδυτών οι οποίοι αναζητούν ευκαιρίες σε ακίνητα, μια τάση που φαίνεται να ενισχύεται όλο και περισσότερο με το πέρασμα των ημερών.

Οσοι προσφέρουν πολυτέλεια, άνεση, ιδιωτικότητα, ασφάλεια θα κάνουν τη διαφορά και θα βγουν κερδισμένοι. Μαζί τους και εκείνοι που θα επενδύσουν στη νέα τάση που διαμορφώνεται παγκοσμίως.