Μεγάλη αύξηση της αξίας εξαγορών και συγχωνεύσεων αναμένεται να υπάρξει φέτος, σύμφωνα με την PriceWaterhouseCoopers, λόγω της βελτίωσης εμπιστοσύνης και κλίματος και της υστέρησης επενδύσεων που εμφάνισε την προηγούμενη 10ετία η ελληνική οικονομία.
Στο πρώτο δίμηνο του έτους έχουν υπογραφεί δεσμευτικές συμφωνίες ή έχουν δρομολογηθεί deals ύψους άνω των 3 δισ. ευρώ, χωρίς να συνυπολογίζεται το φετινό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων (εκτίμηση εσόδων 1,5 δισ.), όταν στο σύνολο του 2019 η αξία εξαγορών και συγχωνεύσεων ανήλθε σε 4,3 δισ. ευρώ.
Το ενδιαφέρον των επενδυτών επικεντρώνεται στους κλάδους ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ευρύτερα στον κλάδο ενέργειας, όπου έχουν κλείσει ήδη δύο συναλλαγές από EΛΠE και Motor Oil.
Σύμφωνα με την PwC, διαπιστώνεται αύξηση του αριθμού και της ποιότητας των ενδιαφερόμενων επενδυτών, που προϊδεάζει για μια πολύ καλύτερη χρονιά σε επίπεδο συναλλαγών από αυτές του 2019 και του 2018.
Ακολουθούν οι κλάδοι του real estate και του τουρισμού, όπου αναμένεται να συνεχιστεί η τάση αύξησης των συναλλαγών, καθώς νέοι, μεγαλύτερης εμβέλειας παίκτες συζητούν νέα deals
Σύμφωνα με τα στελέχη της PwC, η χώρα πρέπει να εκμεταλλευθεί το momentum της αύξησης των επενδύσεων, προωθώντας ταυτόχρονα τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να κερδίσει το στοίχημα της βιώσιμης ανάπτυξης.
«Ξεκινάμε με καλύτερες προϋποθέσεις σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, καθώς μειώθηκε σημαντικά το κόστος δανεισμού για Δημόσιο και επιχειρήσεις, βιώνουμε ήδη την ενίσχυση των ρυθμών ανάκαμψης, απαιτείται όμως η διενέργεια μεταρρυθμίσεων που θα βοηθήσουν την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων», ήταν το συμπέρασμα των στελεχών της PwC κατά την παρουσίαση της μελέτης «Εξαγορές και συγχωνεύσεις ελληνικών επιχειρήσεων το 2019».
Η εταιρεία εκτιμά ότι ο ρυθμός μεγέθυνσης της οικονομίας θα είναι φέτος υψηλότερος του 2%, σημειώνοντας ότι η επίπτωση από τον κορωνοϊό θα είναι μικρή αν δεν πληγούν κλάδοι-κλειδιά όπως ο τουρισμός.
Σημειώνεται ότι το 2019 ήταν η καλύτερη χρονιά της τελευταίας δεκαετίας για τις ελληνικές επιχειρήσεις, καθώς προσέλκυσαν κεφάλαια 12 δισ. ευρώ, εκ των οποίων όμως τα 5 δισ. αφορούν σε εκδόσεις εταιρικών ομολόγων, έναντι μόλις 5 δισ. το 2018. Η καθαρή αξία εξαγορών και συγχωνεύσεων ανήλθε στα 4,3 δισ. ευρώ έναντι 3,6 δισ. το 2018 ενώ τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις ανήλθαν στο 1,2 δισ. ευρώ έναντι στόχου 2,5 δισ., λόγω της μετάθεσης πώλησης του 30% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών.
Ο Κυριάκος Ανδρέου, Partner και Advisory Leader, PwC Ελλάδας δήλωσε σχετικά: “Η Ελλάδα δημιουργεί σταδιακά το δικό της αφήγημα με αποτέλεσμα την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών. Αυτό αποτυπώνεται στις αποδόσεις του Ελληνικού 10ετούς ομολόγου οι οποίες έπεσαν στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2006. Η απόσταση της απόδοσης του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου από το μέσο όρο ευρωπαϊκών χωρών - ανάλογα επηρεασμένων από την κρίση - βρισκόταν στο τέλος του 2019 στις 0,84 π.μ. από τις 2,68 π.μ. το 2018. Η μείωση του κόστους κεφαλαίου ενθαρρύνει την επενδυτική δραστηριότητα, ωστόσο η επίτευξη υψηλής και βιώσιμης ανάπτυξης αποτελεί τη μεγάλη πρόκληση. Είναι αναγκαία η ενίσχυση της εξωστρέφειας και της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μέσα από ένα γενναίο κύμα μεταρρυθμίσεων”.
Ο Θανάσης Πανόπουλος, Partner και Επικεφαλής του τμήματος Deals της PwC Ελλάδας, σχολίασε: “Σε συνέχεια μιας μεγάλης περιόδου όπου οι αποεπενδύσεις των συστημικών τραπεζών αποτελούσαν τον κύριο όγκο των Ε&Σ, το 2019 παρουσιάζεται ένα ισορροπημένο portfolio με κινητικότητα σε μεγαλύτερο εύρος κλάδων. Η υγιής αυτή ισορροπία παράλληλα με την αύξηση των εισερχόμενων επενδύσεων, σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας θετικής περιόδου. Η ωρίμανση της αγοράς με βάθος χρόνου προϋποθέτει την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων”.
businessnews.gr