Grant Thornton: Πώς βλέπουν το μέλλον οι επιχειρήσεις

Η χρονιά με τις καλύτερες επιδόσεις της πενταετίας από το 2013 ήταν το 2018 για τις ελληνικές επιχειρήσεις, από πλευράς πωλήσεων και κερδών.

Οι επιχειρήσεις βλέπουν με αισιοδοξία το μέλλον, με την κυριότερη, ωστόσο, πρόκληση που αντιμετωπίζουν να είναι η δυσκολία πρόσβασης σε χρηματοδότηση. Η ελληνική επιχειρηματικότητα ανεβάζει ρυθμούς, η επιτάχυνση θα έρθει μέσα από επενδύσεις.

Τα παραπάνω είναι τα γενικά συμπεράσματα της ετήσιας έρευνας της Grant Thornton για το περιβάλλον στο επιχειρείν, την οποία παρουσίασαν χθες στην εκδήλωση των Growth Awards που συνδιοργανώνουν Eurobank και Grant Thornton, οι partners της Grant Thornton, Θανάσης Ξύνας, Χριστίνα Τσιρώνη και Λίνα Καζά. Στην έρευνα, με τίτλο "Greek Businesses: Growth challenges", που πραγματοποιήθηκε σε 8.000 επιχειρήσεις από 92 κλάδους της Οικονομίας διαπιστώνονται τα εξής:

-Το 2018 ήταν η καλύτερη χρονιά για τις πωλήσεις και τα κέρδη των ελληνικών επιχειρήσεων από το 2013. Οι 6 στις 10 επιχειρήσεις παρουσίασαν αύξηση πωλήσεων άνω του 5% και 7 στις 10 επιχειρήσεις είχαν επίσης θετική προ φόρων κερδοφορία. Ωστόσο, η αύξηση της κερδοφορίας ήταν χαμηλότερη της αύξησης των πωλήσεων και κινήθηκε στο +3%.

-3 στις 10 επιχειρήσεις ήταν ζημιογόνες, ενώ οι μισές εξ αυτών παρέμειναν ζημιογόνες τα τελευταία τρία έτη (πριν το 2018). Διαπιστώνεται ότι οι επιχειρήσεις αυτές διαμορφώνουν το 50% των ζημιών του 2018, διαμορφώνοντας ένα σκληρό πυρήνα ζημιογόνων επιχειρήσεων με διαχρονικά προβλήματα.

-Για τους επόμενους 12 μήνες, 8 στους 10 Έλληνες επιχειρηματίες δηλώνουν αισιόδοξοι για τις πωλήσεις και την κερδοφορία των επιχειρήσεών τους. Στην Ευρώπη, το αντίστοιχο ποσοστό αισιοδοξίας αφορά 5 στους 10 επιχειρηματίες.Οι μισοί - 5 στους 10 - Έλληνες επιχειρηματίες (ανεξαρτήτως από το εάν εξάγουν ή όχι) αναμένουν ότι η ανάπτυξη θα έρθει μέσω εξαγωγών. 3 στις 10 επιχειρήσεις πραγματοποιούν εξαγωγές στην Ευρώπη, 2 στις 10 στον υπόλοιπο κόσμο, ενώ 4 στις 10 επιχειρήσεις αναμένουν ανάπτυξη μέσω εξαγωγών.

-Ο δανεισμός των ελληνικών επιχειρήσεων μειώθηκε το 2018 κατά 1,5%, όσο περίπου και τα ίδια κεφάλαιά τους (μείωση 1,2%). Διαπιστώνεται ότι βασικό περιορισμό για τις επιχειρήσεις συνιστά η δυσκολία πρόσβασης σε χρηματοδότηση.

-2 στις 10 επιχειρήσεις δυσκολεύονται να εξυπηρετήσουν τον δανεισμό τους. Τα δάνεια με δυσκολία εξυπηρέτησης ανέρχονται σε 29 δις. ευρώ. Στον αντίποδα, 6 στις 10 επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα άντλησης πρόσθετων κεφαλαίων, τα οποία υπολογίζονται σε 44 δις. ευρώ.

-Οι επιχειρηματίες έχουν συγκρατημένες προσδοκίες για τις επενδύσεις, με 4 στους 10 να αναμένουν αύξηση των επενδύσεων σε γη/ακίνητα, 6 στους 10 σε μηχανήματα/εξοπλισμό και μόλις 3 στους 10 να είναι διατεθειμένοι να αυξήσουν τις επενδύσεις σε έρευνα και τεχνολογία.

-Στην Ελλάδα, 6 στους 10 επιχειρηματίες αναμένουν αύξηση της απασχόλησης και 5 στους 10 αναμένουν και αύξηση στους μισθούς. Στην Ευρώπη, οι 4 στους 10 επιχειρηματίες προβλέπουν αύξηση της απασχόλησης, αλλά οι 7 στους 10 προβλέπουν αύξηση των μισθών.

-Ολοένα και περισσότερες ελληνικές επιχειρήσεις εισέρχονται σε αναπτυξιακή τροχιά, αφού 9 στις 10 από τις επιχειρήσεις που η Grant Thornton κατατάσσει στην κατηγορία των spotlighters και των illuminators ήταν κερδοφόρες κατά το τελευταίο έτος, σημειώνοντας επίσης αύξηση πωλήσεων κατά 10% και αύξηση του καθαρού δανεισμού τους κατά 3%.

-Το 93% των επιχειρήσεων είναι μικρομεσαίες, δηλ. με κύκλο εργασιών έως 50 εκατ. ευρώ, και το 7% μεγάλες. Οι μικρομεσαίες πραγματοποιούν το 28% του κύκλου εργασιών της Οικονομίας και οι μεγάλες το 72%.

-Την περίοδο 2013 – 2018, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αύξησαν τις πωλήσεις τους κατά 33%, ενώ οι μεγάλες κατά 2%. Η αύξηση στα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ήταν 49% για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και 31% για τις μεγάλες. Κοινός παρονομαστής για τις επιχειρήσεις ήταν η περιορισμένη πρόσβαση σε χρηματοδότηση, με μείωση του καθαρού δανεισμού στο -1% για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και -22% για τις μεγάλες.

-Οι στρατηγικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις είναι οι περιορισμοί στη χρηματοδότηση, η υψηλή φορολογία, η αβεβαιότητα του οικονομικού περιβάλλοντος και οι νομικές διαδικασίες και η γραφειοκρατία. Χαμηλή προτεραιότητα δίνουν οι ελληνικές επιχειρήσεις σε σύγχρονα προβλήματα όπως η ταχύτητα των τεχνολογικών εξελίξεων και η κλιματική αλλαγή.

-Η αισιοδοξία για το οικονομικό περιβάλλον είναι υψηλότερη στην Ελλάδα όπου 7 στους 10 επιχειρηματίες δηλώνουν αισιόδοξοι για το εγχώριο οικονομικό κλίμα έναντι 5 στους 10 Ευρωπαίους επιχειρηματίες που δηλώνουν αισιόδοξοι για το διεθνές οικονομικό κλίμα.

-Όσον αφορά τις στρατηγικές ανάπτυξης, 8 στις 10 επιχειρήσεις αξιολογούν ως τέτοιες τις εσωτερικές διαδικασίες βελτίωσης και τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Οι 7 στις 10 την αποτελεσματικότητα λειτουργίας των πωλήσεων. Επίσης οι 7 στις 10 την επικέντρωση σε αγορές του εσωτερικού.

-Επίσης 7 στις 10 (και 8 στις 10 για τις μεγάλες επιχειρήσεις) την ανάπτυξη νέων προϊόντων και υπηρεσιών. Οι 6 στις 10 (και 7 στις 10 για τις μεγάλες επιχειρήσεις) αξιολογούν ως στρατηγική ανάπτυξης την προσέλκυση εξειδικευμένου προσωπικού και ταλέντων. Οι 5 στις 10 την λήψη και αναδιάρθρωση χρηματοδότησης. Οι 5 στις 10 την επικέντρωση σε αγορές του εξωτερικού. Οι 2 στις 10 τις εξαγορές, τις συγχωνεύσεις και τις στρατηγικές συνεργασίες και 1 στις 10 την εκποίηση δραστηριότητας.

Πηγή: capital.gr


Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!