Προχωρά η επένδυση της NCH Capital στην Κασσιόπη

Ξεκινούν στις αρχές του 2020 οι πρόδρομες κατασκευαστικές εργασίες για το "Kassiopi Resort”, την τουριστική – ξενοδοχειακή επένδυση ύψους άνω των 100 εκατ. ευρώ που θα υλοποιήσει η NCH Capital στην περιοχή "Ερημίτης” της βόρειας Κέρκυρας.

Στον επενδυτή χορηγήθηκε πρόσφατα η άδεια κατεδάφισης του παλαιού ναυτικού φυλακίου που πλεον έχει μεταφερθεί σε νέα τοποθεσία. Το φυλάκιο που βρίσκεται στην έκταση των 49 στρεμμάτων, το δικαίωμα χρήσης της οποίας παραχωρήθηκε στην NCH μέσω διεθνούς διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ, χρονολογούνταν από τη δεκαετία του 1950. Εντός της έκτασης δεν υφίσταται άλλο κτίσμα, πέραν ενός παλαιού ανεμόμυλου που θα αποκατασταθεί πλήρως για να αποτελέσει ένα από τα τοπόσημα της επένδυσης που θα υλοποιηθεί.

Το project που ξεκίνησε το 2012, καθυστέρησε σημαντικά λόγω αντιδράσεων της προσκείμενης στο ΣΥΡΙΖΑ τοπικής αυτοδιοίκησης και "ξεπάγωσε” με πρωτοβουλίες του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνη Γεωργιάδη, δείχνει να βρίσκεται στη γραμμή της εκκίνησης και απομένουν τυπικές εκκρεμότητες για την έκδοση της οικοδομικής άδειας.

"Υπολογίζουμε ότι στα τέλη του Ιανουαρίου θα διαθέτουμε όλα τα απαιτούμενα έγγραφα και άδειες για να εκκινήσει και επίσημα η κατασκευή του έργου”, αναφέρει ο Ανδρέας Σάντης, Managing Director & Head of Western Balkans, Greece and Cyprus της NCH Capital.

Η επένδυση της NCH Capital στον Ερημίτη, περιλαμβάνει τη δημιουργία ξενοδοχείου 5 αστέρων, 90 δωματίων και 180 κλινών, σαράντα ανεξάρτητων κατοικιών, οι οποίες κατά μέσο όρο θα είναι εμβαδού 250 τ.μ. η καθεμία σε έκταση 1.000 τ.μ., καθώς και μαρίνας 60 θέσεων. Τη διαχείριση του Kassiopi Resort θα αναλάβει διεθνής operator, ενώ το έργο στη κατασκευαστική φάση θα δημιουργήσει 1.000 θέσεις εργασίας και όταν τεθεί σε λειτουργία θα απασχολεί 500 μόνιμες θέσεις εργασίας.

Οι δισεκατομμυριούχοι – ιδιοκτήτες που αντιδρούν

Ερωτήματα, πάντως έχει προκαλέσει το τελευταίο διάστημα μια νέα συντονισμένη προσπάθεια να δημιουργηθεί ξανά "κλίμα” κατά του project που από την εκκίνησή του, πίσω στο 2012, συναντά διαρκώς εμπόδια.

Μετά τις "περιβαλλοντικές οργανώσεις", τους προσκείμενους στο ΣΥΡΙΖΑ τοπικούς αξιωματούχους, τις 11 προσφυγές και αγωγές στο ΣτΕ και σε άλλα δικαστήρια που όλες απερρίφθησαν, πρόσφατα δημοσιεύματα του εξωτερικού κάνουν λόγο για δισεκατομμυριούχους, επενδυτές και τραπεζίτες που αντιμάχονται της επένδυσης.

Κοινό τους σημείο; Είναι ιδιοκτήτες γης δίπλα ή κοντά στην έκταση που απέκτησε η NCH μέσω του διεθνούς δημόσιου διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ. Κάτι που για ορισμένους ίσως εξηγεί τα σοβαρά εμπόδια που από την πρώτη στιγμή συνάντησε η επένδυση.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται ο Γερμανός επενδυτής Jörg Rockenhäuser, υψηλόβαθμο στέλεχος του επενδυτικού ομίλου Permira που δήλωσε στη Frankfurter Allgemeine Zeitung ότι θέλει "να προστατευτεί η φυσική ομορφιά του Ερημίτη και να μείνει η Ελλάδα η ομορφότερη χώρα της Ευρώπης”….

Ο Rockenhäuser έχει αποκτήσει παρακείμενη έκταση με 1.000 ελαιόδεντρα, ενώ σε κοντινή απόσταση βρίσκεται και η περίφημη εξοχική κατοικία της οικογένειας Rothschild, σε έκταση δεκάδων στρεμμάτων που έχει αποκτηθεί προ δεκαετιών.

Μαζί τους εμφανίζεται να συντάσσεται και ο Rob Lucas, Managing Partner της CVC Capital, αλλά και η Lee Durrell, χήρα του γνωστού συγγραφέα Gerald Durrell που με τα βιβλία του ανέδειξε τα κάλλη της Κέρκυρας.

Η ομάδα των "επενδυτών-ακτιβιστών” μαζί με άλλους υποστηρικτές και υπό το σύνθημα Save Erimitis που είχαν υιοθετήσει τοπικές περιβαλλοντικές οργανώσεις, εμφανίζονται να έχουν στείλει επιστολή στις ελληνικές Αρχές για το θέμα.

Μάλιστα, έχουν προτείνει, μεταξύ άλλων, να αγοράσουν (!) οι ίδιοι την έκταση, κάτι που βέβαια θα μπορούσαν να πράξουν πίσω στο 2012 όταν πραγματοποιήθηκε ο διεθνής διαγωνισμός για την αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων του ελληνικού Δημοσίου, σε μια προσπάθεια να εξυπηρετηθούν οι τεράστιες υποχρεώσεις της Ελλάδας προς τους δανειστές της.

capital.gr


Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!