Κάτω ακόμη και από την Πολωνία, το Αζερμπαϊτζάν και τις Φιλιππίνες βρίσκεται η Ελλάδα στον Δείκτη Ανταγωνιστικότητας Ταλέντων (GTCI) . Από το σύνολο 132 χωρών, με βάση έρευνα της Adecco, η Ελλάδα καταλαμβάνει την 47η θέση με την Ελβετία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Σιγκαπούρη να μοιράζονται τις τρεις πρώτες θέσεις.
Ποια θέση καταλαμβάνει η Ελλάδα στους επιμέρους δείκτες, όπως είναι αυτός της διατήρησης ταλέντων, προσέλκυσης ταλέντων και εξωστρέφειας; Εκεί οι επιδόσεις της χώρας είναι πολύ χειρότερες. Σύμφωνα με την Adecco το μεγαλύτερο περιθώριο βελτίωσης εντοπίζεται στον πυλώνα προσέλκυσης ταλέντων όπου η χώρα βρίσκεται στην 81η θέση, λόγω της περιορισμένης εξωστρέφειας της χώρας συγκριτικά με τις χώρες που ανήκουν στις ομάδες των ανταγωνιστών της, σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντίνο Μυλωνά, επικεφαλής του Cluster Ελλάδας – Βουλγαρίας του ομίλου Adecco. Σε ότι αφορά την αξιοποίηση της τεχνολογίας, η Ελλάδα καταλαμβάνει την 84η, την 36η στο Robot Density και την 109η στις επενδύσεις στις αναδυόμενες τεχνολογίες όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη και το διαδίκτυο, ενώ στον πυλώνα διατήρησης ταλέντων, η Ελλάδα καταλαμβάνει την 30η θέση.
Το 2020 τις κορυφαίες θέσεις στον Δείκτη Ανταγωνιστικότητας Παγκόσμιου Ταλέντου εξακολουθούν να διατηρούν ευρωπαϊκές χώρες καταλαμβάνοντας 17 από τις 25 καλύτερες θέσεις, ενώ η Ελβετία διατηρεί την πρώτη θέση μπροστά από τις Η.Π.Α. Ακολουθούν η Σιγκαπούρη (3η), και χώρες από την Βόρεια Ευρώπη, όπως η Σουηδία (4η), η Δανία (5η), η Ολλανδία (6η) και η Φινλανδία (7η). Στο άλλο άκρο της κλίμακας, η Υεμένη έρχεται τελευταία, στην 132η θέση κάτω από αφρικανικές χώρες όπως η Αγκόλα, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και το Μπουρούντι.
Πρώτη πόλη με την υψηλότερη βαθμολογία στην προσέλκυση ταλέντων είναι η Νέα Υόρκη, ακολουθεί το Λονδίνο και η Σιγκαπούρη. Την δεκάδα συμπληρώνουν τρεις πόλεις των ΗΠΑ - Σαν Φρανσίσκο (4η), Βοστώνη (5η) και Λος Άντζελες (9η) δύο από την Ευρώπη - Παρίσι, (7η) και Μόναχο (10η) και δύο από την Ανατολική Ασία - το Χονγκ Κονγκ (6ο) και το Τόκιο (8η).
Ενδιαφέρον έχει επίσης πως χώρες όπως η Ινδονησία, χώρα με χαμηλότερο μεσαίο εισόδημα, έχει ανέβει 20 θέσεις στην κατάταξη από το 2015 φτάνοντας στην 58η θέση. Δύο άλλες χώρες χαμηλού μέσου εισοδήματος με αξιοσημείωτη πρόοδο είναι η Γκάνα, η οποία από την 83η θέση βρέθηκε στην 74 και η Ινδία, η οποία βελτίωσε τη θέση της κατά 10 μονάδες και έφτασε στη θέση 66.
capital.gr