Πόσο απλό είναι να μετατραπούν σε "έξυπνα" τα παραδοσιακά σπίτια

Μετά το έξυπνο κινητό που απλοποίησε σε μεγάλο βαθμό την επικοινωνία μεταξύ των χρηστών και άλλαξε ακόμα και τον τρόπο δουλειάς κάποιων κατηγοριών επαγγελματιών, το έξυπνο σπίτι έχει ξεκινήσει να «οικοδομείται» και να αλλάζει τον τρόπο ζωής των ενοίκων του.

Οι έντονοι ρυθμοί του σύγχρονου τρόπου ζωής, η έλλειψη ελεύθερου χρόνου και ανάγκη για προσαρμογή στις περιβαλλοντικές ανάγκες προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή δημιουργούν διαρκώς νέες ανάγκες, οι οποίες διαχειρίζονται ενιαία συστήματα αυτοματισμών και ελέγχου στο πλαίσιο του λεγόμενου «έξυπνου σπιτιού».

Πρόκειται με λίγα λόγια για τη δυνατότητα ρύθμισης και ελέγχου ορισμένων ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων. Για παράδειγμα μπορεί πλέον κάποιος να ρυθμίσει απομακρυσμένα τη θερμοκρασία στο σπίτι του, ώστε να έχει την επιθυμητή θερμοκρασία όταν θα επιστρέψει αλλά δεν θα ξοδεύει ενέργεια όσο λείπει.

Σε γενικές γραμμές το σπίτι με νοημοσύνη δίνει στον ένοικό του τον απόλυτο έλεγχο σε συστήματα ασφάλειας, θέρμανσης, φωτισμού, ηλεκτρικών συσκευών, περιεχομένων multimedia κ.α., πάντα με βάση τις καθημερινές ανάγκες του. Οι λειτουργίες αυτές ελέγχονται με το πάτημα ενός κουμπιού, είτε ο ιδιοκτήτης βρίσκεται μέσα στο σπίτι, είτε βρίσκεται ακόμα και στο εξωτερικό.

Όπως επισημαίνει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Νικόλαος Βώρος αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και Διευθυντής Εργαστηρίου Σχεδιασμού Ενσωματωμένων Συστημάτων & Εφαρμογών κατά τη νέα δεκαετία που μόλις ξεκίνησε αναμένουμε αύξηση των συσκευών μέσω των οποίων θα συλλέγουμε τα δεδομένα, τη χρήση της ρομποτικής ως μέρος του IoT και την ανάπτυξη νέων υπηρεσιών με χρήση συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης.

Κρίσιμος στην εξέλιξη των τεχνολογιών αυτών είναι το 5G, που αποτελεί ουσιαστικά μια ομπρέλα τεχνολογιών, η οποία θα παρέχει υψηλή διασυνδεσιμότητα των συσκευών σε μεγάλες ταχύτητες, τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους. «Ουσιαστικά μιλάμε για μια τεχνολογική επανάσταση που θα οδηγήσει σε μια πραγματικότητα όπου τα πάντα θα είναι διασυνδεδεμένα. Εδώ ένα μεγάλο θέμα είναι η ετερογένεια των συσκευών και των δεδομένων», εξηγεί ο Διευθυντής Εργαστηρίου Σχεδιασμού Ενσωματωμένων Συστημάτων & Εφαρμογών.

Η ετερογένεια των συσκευών είναι ζήτημα που απασχολεί ήδη τους κολοσσούς του χώρου των έξυπνων συσκευών, καθώς μπορεί να αποτελέσει τροχοπέδη στην ανάπτυξη τους. Στο πλαίσιο αυτό η Apple, η Amazon και η Google εκτός των άλλων, ανακοίνωσαν το προηγούμενο διάστημα ότι θα συνεργαστούν για την ανάπτυξη ενός κοινού προτύπου «smart home». Ζητούμενο είναι η απλοποίηση των πραγμάτων και γι' αυτό δημιούργησαν το Connected Home Over IP, μία νέα ομάδα εργασίας, τη διαχείριση της οποίας έχει αναλάβει η Zigbee Alliance. Στόχος είναι η ανάπτυξη ενός νέου, ανοικτού πρότυπου συνδεσιμότητας για το έξυπνο σπίτι που θα βασίζεται στο Internet Protocol (IP).

Αν τα καταφέρουν, θα επωφεληθούν τόσο οι καταναλωτές που θα απολαμβάνουν πιο απλοποιημένες υπηρεσίες, χωρίς τον πονοκέφαλο της διασυνδεσιμότητας, όσο και οι διάφορες εταιρείες για τις οποίες θα μειωθεί σημαντικά το κόστος ανάπτυξης εκτός των άλλων.

ered.gr


Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!