Με μια βεβαίωση η άδεια παραγωγής για όλες τις ΑΠΕ

Πρόταση για αντικατάσταση της υφιστάμενης Άδειας Παραγωγής που εκδίδεται σήμερα με απόφαση Ολομέλειας της ΡΑΕ με μια Βεβαίωση Καταχώρησης στο νέο Ηλεκτρονικό Μητρώο Παραγωγών ΑΠΕ που θα δημιουργηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα παρουσίασε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Στόχος είναι να καθιερωθεί μια σύντομη αδειοδοτική διαδικασία εξέτασης των νέων αλλά και των συσσωρευμένων εκκρεμών αιτήσεων, λόγω μείωσης των απαιτούμενων δικαιολογητικών και χρήσης αυτοματοποιημένων ελέγχων από ένα νέο πληροφοριακό σύστημα.

Αυτό που επιδιώκεται είναι να εκκαθαριστούν σε σύντομο χρονικό διάστημα οι 1.900 περίπου αιτήσεις που εκκρεμούν στη ΡΑΕ, με την αποφόρτιση του Ρυθμιστή από έναν μεγάλο φόρτο γραφειοκρατικών διαδικασιών, με δεδομένο ότι σήμερα οι χρόνοι εξέτασης από την ΡΑΕ των εκκρεμών αιτήσεων για έκδοση άδειας παραγωγής υπερβαίνουν τους 18 μήνες.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που παρουσίασε η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών (και πρόεδρος της Επιτροπής) κ. Αλεξάνδρα Σδούκου, σε σύνολο 2.346 αιτήσεων έκδοσης άδειας παραγωγής που έχουν κατατεθεί από το 2016 εκκρεμούν οι 1891.

Η πρόταση του ΥΠΕΝ δόθηκε στα μέλη της Επιτροπής που κλήθηκαν να υποβάλουν τις παρατηρήσεις τους έως την Δευτέρα 20 Ιανουαρίου. Οι τελικές ρυθμίσεις για το νέο σύστημα που θα αντικαταστήσει την υφιστάμενη Άδεια Παραγωγής για τους σταθμούς ΑΠΕ θα ενσωματωθούν στο νομοσχέδιο που καταρτίζει το Υπουργείο Περιβάλλοντος για σειρά περιβαλλοντικών και χωροταξικών θεμάτων το οποίο αναμένεται να κατατεθεί εντός του Φεβρουαρίου.

ered.gr

Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!