Ευρωζώνη: 6 τράπεζες δεν καλύπτουν τις κεφαλαιακές απαιτήσεις της ΕΚΤ

Έξι τράπεζες της ευρωζώνης κινούνται χαμηλότερα από τις κεφαλαιακές απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και έχουν ενημερωθεί ότι πρέπει να αναλάβουν δράση για να διορθώσουν τις ελλείψεις, κάτι που υπογραμμίζει τη συνεχιζόμενη ευάλωτη θέση του τραπεζικού τομέα της Ευρώπης.

Σύμφωνα με τους Financial Times, o αριθμός των τραπεζών που δεν πληρούν τις κεφαλαιακές απαιτήσεις στην ευρωζώνη έχει αυξηθεί από πέρυσι, υποδηλώνοντας ότι τα πολύ χαμηλά επιτόκια, τα κόστη και τα πρόστιμα για προηγούμενα παραπτώματα ασκούν πιέσεις στον τομέα.

Ο Αντρέα Ενρία (φωτό), επικεφαλής του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, δήλωσε ότι «είναι γενικά ικανοποιημένος» με τα αποτελέσματα της τελευταίας ανασκόπησης των τραπεζικών κεφαλαιακών αναγκών.

Ωστόσο, σημείωσε ότι υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με τα «επιχειρηματικά μοντέλα, την εσωτερική διακυβέρνηση και τους λειτουργικούς κινδύνους στις τράπεζες», προσθέτοντας: «Εδώ θα δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση στο εποπτικό έργο μας».

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια συνέχισαν να υποχωρούν - έφτασαν στα 543 δισ. ευρώ τον τελευταίο Σεπτέμβριο, από 1 τρισ. ευρώ που ήταν πέντε χρόνια πριν.

kerdos.gr


Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!