4 τρόποι να αυξήσεις κατακόρυφα την αποδοτικότητά σου... το 2020

Τι σημαίνει ότι είμαι αποδοτικός κι αποτελεσματικός στην εργασία μου; Πρόκειται για την ικανότητά μου να επιτυγχάνω το προσδοκώμενο αποτέλεσμα και τους στόχους μου. Όσο πιο αποδοτικός είμαι, τόσο πιο εύκολα πετυχαίνω τους στόχους μου και άρα προσεγγίζω τα επιθυμητά αποτελέσματα στη δουλειά μου.

Αυτό, ως συνέπεια έχει, την αύξηση της αυτοπεποίθησής μου, που με τη σειρά της με ενθαρρύνει να συνεχίζω την πορεία μου, κατακτώντας ακόμη περισσότερους στόχους κι επιτυχίες. Παύω να έχω όρια και κοιτάζω σταθερά την κορυφή!

Συνεπώς, είναι πολύ σημαντικό να ανακαλύπτω τρόπους ώστε να γίνομαι πιο αποδοτικός, εφόσον έτσι όχι μόνο συμβάλλω στην καλύτερη και ταχύτερη επίτευξη των στόχων μέσα στην εταιρεία που εργάζομαι αλλά, παράλληλα, εξελίσσομαι και προσωπικά ως άνθρωπος.

Πως μπορώ να γίνω πιο αποδοτικός τη νέα χρονιά που έρχεται;
  • Γίνομαι πιο συνεργατικός
  • Ενθαρρύνω τον εαυτό μου & τους συνεργάτες μου
  • Μην κάνεις πολλά πράγματα ταυτόχρονα
  • Μην ξεχνάς να κάνεις διαλείμματα!
  • Συν-εργάζομαι σημαίνει ότι δουλεύω μαζί με κάποιον και ότι ο ρόλος όσων εμπλέκονται σε μια συνεργασία είναι ενεργός. Κατά τη διαδικασία της συνεργασίας προσπαθούμε όλοι μαζί να πετύχουμε έναν κοινό στόχο που έχουμε θέσει.

Για να συνεργάζομαι όσο καλύτερα γίνεται, χρειάζεται να μην ενδιαφέρομαι για την προσωπική μου προβολή και το γόητρό μου, αλλά να επικεντρώνομαι στο πώς θα συμβάλλω όσο καλύτερα μπορώ στην επίτευξη του κοινού στόχου.

Θα πρέπει να ενδιαφέρομαι για την άποψη του άλλου, να τον ακούω, να θέλω να τον καταλάβω και να κατανοήσω τη δική του σκοπιά. Επίσης, για να μπορώ να επικοινωνήσω με σαφήνεια αυτό που έχω στο μυαλό μου, πρέπει να ζητώ από τον συνεργάτη μου ό,τι χρειάζομαι ξεκάθαρα και με ευγένεια.

Είναι σημαντικό να ενδιαφέρομαι εμπράκτως για την επίλυση των όποιων ζητημάτων προκύψουν, χωρίς να απαιτώ «ακολούθους». Και είναι χρήσιμο το να ψάχνω τρόπους που θα διευκολύνουν και θα εξομαλύνουν τη συνεργασία.

Όλοι είμαστε ισότιμα μέλη σε μια ομάδα. Μπορεί να έχουμε διαφορετικούς ρόλους, καθένας, όμως όλοι έχουμε την ίδια αξία. Άρα, δεν προσπαθώ να υποκαταστήσω ή να ακυρώσω τον συνεργάτη.

Είναι σημαντικό να ηγούμαι ή να ακολουθώ ανάλογα με το τι ζητάει η περίσταση.

Να δέχομαι και να υποχωρώ όπου χρειάζεται, δίχως να νιώθω ήττα ή συμβιβασμό. Δεν είναι ήττα το να αντιληφθώ πως είναι προτιμότερο να εγκαταλείψω την ιδέα μου αν αυτή δεν εξυπηρετεί τελικά τον κοινό μας στόχο. Ίσα-ίσα, που κάτι τέτοιο δείχνει ευφυία, αντίληψη και διάκριση.

Οπότε, πετυχαίνω την καλύτερη δυνατή συνεργασία όταν αναζητώ τρόπους να εξυπηρετήσω τους κοινούς μας στόχους εντός της ομάδας και όχι εστιάζοντας κι επιμένοντας στο πώς θα γίνει το δικό μου, για λόγους εγωισμού.

Η ενθάρρυνση είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι που παίζει τον δικό της ρόλο στην αποδοτικότητα, τόσο στη δική μας όσο και των άλλων ανθρώπων. Νιώθω εμπιστοσύνη και την αυτοπεποίθηση ότι μπορώ να τα καταφέρω. Όσο πιο ενθαρρυμένοι είμαστε, τόσο περισσότερο δεν φοβόμαστε να προσπαθήσουμε να αντιμετωπίσουμε τις όποιες δυσκολίες ή τα εμπόδια. Ο ενθαρρυμένος άνθρωπος δεν φοβάται να αναλάβει δράση, ούτε προσπαθεί να αποφύγει τις ευθύνες του. Συνεργάζεται, ζητά βοήθεια όπου χρειάζεται και συμμετέχει ενεργά, δίνοντας τον καλύτερό του εαυτό.

Είναι σκόπιμο, λοιπόν, να παρατηρείς για τον εαυτό σου και τους συνεργάτες σου, όλα τα θετικά σημεία. Να αναγνωρίζεις κάθε θετική προσπάθεια που κάνεις εσύ και οι άλλοι, ανεξαρτήτως αποτελέσματος. Δεν επιβραβεύουμε μόνο την επιτυχία, μια και πολλές φορές το αποτέλεσμα δεν εξαρτάται μόνο ή αποκλειστικά από εμάς. Αναγνωρίζουμε την όλη προσπάθεια και το έργο που κάναμε. Χρησιμοποιούμε υπέρ μας όλη την εμπειρία που αποκομίσαμε!

Ενθάρρυνση σημαίνει παρατηρώ και κρατώ όλα τα θετικά, τα αναγνωρίζω και τα επισημαίνω. Όσο περισσότερο επικεντρώνομαι στα θετικά, τόσο αυξάνεται το θάρρος μου και η πίστη μου ότι μπορώ να τα καταφέρω.

Έρευνες δείχνουν πως είναι πιο αποτελεσματικό όταν επικεντρώνεσαι σε έναν στόχο τη φορά. Μπορείς να αφιερώνεσαι σε μικρά, διαδικαστικά πράγματα που αφορούν την καθημερινότητά σου, όχι όμως να δουλεύεις συγχρόνως σε πολλά και σημαντικά έργα.

Η ενέργειά σου διασκορπίζεται και χάνεις την συγκέντρωσή σου. Τελικά ξοδεύεις παραπάνω χρόνο πηγαίνοντας από το ένα έργο στο άλλο και δεν αποδίδεις το μέγιστο των δυνατοτήτων σου.

Οπότε, σε συμβουλεύω να επικεντρώνεις όλη σου την ενέργεια σε έναν στόχο τη φορά, εστιάζοντας στο πώς θα τον πετύχεις καλύτερα.

Αφού ολοκληρώσεις την εργασία σου, χωρίς αντιπερισπασμούς, μπορείς να ξεκινήσεις να δουλεύεις στο επόμενο έργο.

Όταν λέω διάλειμμα, δεν εννοώ απλώς να μιλήσεις στο τηλέφωνο, να πας στο μπάνιο ή να φας κάτι γρήγορο στο πόδι.

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος, προκειμένου να λειτουργεί αποδοτικότερα, χρειάζεται διαλείμματα κατά τα οποία «αδειάζει». Ξεφεύγει, δηλαδή, εντελώς από αυτό στο οποίο είχε στραμμένο την προσοχή του πριν, ώστε να επανέλθει ανανεωμένος και ξεκούραστος.

Κάνε κάτι που να σου ταιριάζει και να σε ευχαριστεί στα διαλείμματα σου. Μπορείς να βγεις μια 20λεπτη βόλτα, να κάνεις διαλογισμό, να πάρεις έναν σύντομο ύπνο (power nap), να απολαύσεις αργά το γεύμα σου, να συζητήσεις με συνεργάτη σου, να ακούσεις ένα podcast που σε εμπνέει ή μουσική που σε ηρεμεί στο τηλέφωνό σου. Είναι σίγουρο πως μπορείς να βρεις έναν τρόπο να ξεκουράζεσαι και να χαλαρώνεις για 15-20 λεπτά, δύο ή τρεις φορές μέσα στη μέρα, ανάλογα με τις ώρες που δουλεύεις και τις ανάγκες σου.

Για το 2020, λοιπόν, σου προτείνω να δουλέψεις πάνω στα 4 παραπάνω tips, τα οποία όχι μόνο συμβάλλουν στο να αυξήσουν την αποδοτικότητά σου στον εργασιακό σου χώρο, αλλά θα σε κάνουν και πιο χαρούμενο, αφού βελτιώνουν τις διαπροσωπικές κι επαγγελματικές σχέσεις και διευκολύνουν σημαντικά την καθημερινότητά σου.

Σου εύχομαι μια χαρούμενη, δημιουργική κι αποδοτική χρονιά. Χρόνια πολλά!

της Νταίζης Μανιατοπούλου
epixeiro.gr


Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!