Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή “μοιράζει” 278 εκατ. ευρώ σε 75 Startups και ΜμΕ

75 υποσχόμενες Startups και μικρομεσαίες επιχειρήσεις επιλέχθηκαν να χρηματοδοτηθούν κάτω από την “ομπρέλα” του European Innovation Council (EIC) Accelerator. Από αυτές, οι 39 θα λάβουν άμεσα τόσο επιχορήγηση όσο και επένδυση με παραχώρηση μετοχών.

Μεταξύ των εταιρειών που επιλέχθηκαν είναι η Hiberband, η οποία δημιουργεί το πρώτο παγκόσμιο δίκτυο Internet of Things χρησιμοποιώντας χαμηλού κόστους δορυφόρους χαμηλής τροχιάς, η Chrysalix Technologies, ένα spin-off που παράγει βιώσιμα καύσιμα χρησιμοποιώντας οργανικά υλικά και η BrainQ, που αναπτύσσει τεχνολογίες που βασίζονται στην AI και έχουν στόχο να να μεταμορφώσουν τις ζωές των ασθενών με σοβαρούς εγκεφαλικούς τραυματισμούς.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που προσφέρεται αυτή η «μεικτή χρηματοδότηση» για την επιτάχυνση της ανάπτυξης ευρωπαϊκών εταιρειών με πρωτοποριακές καινοτομίες. Η Επιτροπή υπέγραψε επίσης συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τη σύσταση ειδικού ταμείου EIC για τη διαχείριση των μετοχών που προκύπτουν από τις επενδύσεις.

Η Mariya Gabriel, Επίτροπος για την Καινοτομία, την Έρευνα, τον Πολιτισμό, την Εκπαίδευση και τη Νεολαία, δήλωσε σχετικά: “Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Καινοτομίας θα μετατρέψει μελλοντικά πολύ περισσότερους επιστήμονες παγκόσμιας κλάσης και νεοφυείς επιχειρήσεις σε παγκόσμιους ηγέτες της τεχνολογίας. Χαίρομαι που αυτή η πρώτη προσφορά “μεικτής χρηματοδότησης” παρουσίασε τόσο μεγάλη ζήτηση […] Αυτό επιβεβαιώνει ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Καινοτομίας καλύπτει ένα κενό χρηματοδότησης και ότι είναι σωστό καταστεί μια ολοκληρωμένη πρωτοβουλία στο πλαίσιο του επόμενου προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής ‘Ένωσης”.

Σημειώνεται ότι οι Startups και οι ΜμΕ που επιλέχθηκαν για την πιλοτική φάση του EIC Accelerator προέρχονται από 15 κράτη-μέλη, με τη Γαλλία και το Ισραήλ να “φιλοξενούν” τα περισσότερα projects. Εκτός από την οικονομική υποστήριξη, οι εταιρείες θα έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες δικτύωσης, εκπαίδευσης και επιχειρηματική επιτάχυνσης.

startupper.gr

Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!