Σταθερές αποδόσεις στο ελληνικό retail και "κινητικότητα" στα γραφεία

Το περιβάλλον «ανεμικής» ανάπτυξης παρουσιάζει προκλήσεις και συγχρόνως ευκαιρίες για τους Ευρωπαίους επενδυτές ακινήτων εξηγεί σε έκθεσή της με τίτλο «Ο αντίκτυπος των χαμηλών επιτοκίων στον κλάδο των ακινήτων» η εταιρεία Savills.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μείωσε το επιτόκιο καταθέσεων κατά 10 μονάδες βάσης στο -0,5% στην τελευταία συνεδρίασή της που πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο ενώ παράλληλα ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε αγορές κρατικών ομολόγων €20 δις. μηνιαίως προκειμένου να τονώσει την ανάπτυξη στην περιοχή της Ευρωζώνης για «όσο διάστημα κριθεί αναγκαίο». Ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ της Ευρωζώνης αναμένεται να επιβραδυνθεί αισθητά εφέτος στο 1,1% λόγω της παρατεταμένης αδυναμίας του μεταποιητικού τομέα, του λιγότερο ευνοϊκού παγκόσμιου κλίματος και των γεωπολιτικών ανησυχιών που στέκονται εμπόδιο σε επενδύσεις και εξαγωγές.

Ως εκ τούτου, οι κίνδυνοι και οι προοπτικές παραμένουν αυξημένοι εκτιμά η Savills η οποία στην έκθεσή της επισημαίνει ότι όλα αυτά επηρεάζουν τον κλάδο των ακινήτων στον οποίο «αναμένει παραδοσιακά ‘εναλλακτικοί’ τομείς να έρθουν στην επιφάνεια καθώς οι επενδυτές αναζητούν ολοένα και περισσότερο την εξασφάλιση μακροπρόθεσμων εισοδημάτων».

Αύξηση μισθώσεων

Όπως λένε οι αναλυτές η αύξηση των μισθώσεων, αντί των αυξήσεων κεφαλαίου, θα αποτελέσει τη βασική κινητήρια δύναμη των αποδόσεων για το 2020. Η Savills εκτιμά ότι το «βάρος» των κεφαλαίων που στοχεύουν στην ευρωπαϊκή αγορά ακινήτων θα κρατήσει τις αποδόσεις σε χαμηλά επίπεδα το προσεχές διάστημα και πως γεωπολιτικοί παράγοντες θα επηρεάσουν την λήψη αποφάσεων σχετικά με επενδύσεις καθώς οι ευρωπαϊκές οικονομίες θα είναι περισσότερο εκτεθειμένες σε εξωγενείς παγκόσμιους «κραδασμούς». Οι επενδυτές, από την άλλη που «αγαπούν» τον κίνδυνο θα δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στον αντίκτυπο που έχει ο εμπορικός πόλεμος και οι συναλλαγματικές ισοτιμίες και θα «παγώσουν» τις εξαγορές στον τομέα της ακίνητης περιουσίας.

Οι αποδόσεις

Η Savills προβλέπει ότι οι αποδόσεις στον τομέα των εμπορικών ακινήτων και συγκεκριμένα των γραφείων θα κινηθούν και πάλι μέσα στους επόμενους 12 μήνες σε Βέλγιο, Τσεχία, Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία, Ρουμανία και Σουηδία υποστηριζόμενες από αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον. Αντίθετη φαίνεται πως θα είναι η εικόνα του κλάδου των βιομηχανικών ακινήτων με την εταιρεία να εκτιμά πως οι αποδόσεις το επόμενο 12 μηνο σε Τσεχία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ισπανία και Σουηδία θα «συμπιεστούν» περαιτέρω ενώ σε άλλες αγορές θα παραμείνουν σταθερές.

Μείωση των αποδόσεων στον τομέα λιανικής προβλέπει σε Βέλγιο, Τσεχία, Νορβηγία, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία και Ηνωμένο Βασίλειο με την Ρουμανία να είναι η μόνη αγορά που θα «ξεχωρίσει» το επόμενο 12μηνο στο retail λόγω αυξημένων προσδοκιών. Για την Ελλάδα η Savills προβλέπει «σταθερές» αποδόσεις του εν λόγω τομέα ακινήτων.




ered.gr

Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!