Το «.ευ» είναι εδώ: Ευρωπαϊκά domain name σε πλήρη ελληνική γραφή

Τη δυνατότητα να αποκτήσει domain name με κατάληξη της μορφής .ευ έχει πλέον κάθε ενδιαφερόμενος, κάτι που σημαίνει ότι οι χρήστες είναι σε θέση να δημιουργήσουν μια ευρωπαϊκή διεύθυνση σε ελληνική γραφή (όπως το «παράδειγμα.ευ»).

Πρόκειται για το τρίτο extension που δίνει στην «κυκλοφορία» το EURid, ο οργανισμός που διαχειρίζεται την ευρωπαϊκή διαδικτυακή κατάληξη, μετά το λατινικό .eu και το κυριλλικό .ею. Τα επίσημα αποκαλυπτήρια πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Πέμπτη 14/11 το βράδυ, σε εκδήλωση που έλαβε χώρα στο Four Seasons Astir Palace Hotel Athens και που παρακολούθησε το epixeiro.gr, λίγες ώρες μετά την διαδικτυακή διάθεση της ελληνικής κατάληξης στο κοινό. Η συγκεκριμένη εξέλιξη, η διάθεση του .eu στα ελληνικά, αναφέρεται πως «αντιπροσωπεύει ένα ακόμη ορόσημο, καθώς και τη συνεχιζόμενη εκστρατεία υποστήριξης της πολυγλωσσίας στο διαδίκτυο».

Κατά τη διάρκεια σύντομου χαιρετισμού, ο Δρ Αθανάσιος Στάβερης-Πολυκαλάς, ειδικός σύμβουλος του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη, υπογράμμισε πως η Ελλάδα έχει υποστηρίξει εξαρχής την διεθνοποίηση αυτού του τομέα του διαδικτύου, συμμετέχοντας στην διαμόρφωση των σχετικών προτύπων. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ελληνικοί χαρακτήρες χρησιμοποιούνται στα second-level domain από το 2005. Η Ελλάδα ήταν στις πρώτες χώρες που εξέφρασαν ενδιαφέρον για την απόκτηση top-level domain, όταν ξεκίνησαν οι σχετικές διαδικασίες, ενώ την ίδια εποχή ξεκίνησαν και οι διαδικασίες για ένα ευρωπαϊκό top-level domain στην γλώσσα μας. Μια διαδικασία που αφορούσε τα .ελ και .ευ.

Ο κ. Στάβερης-Πολυκαλάς τόνισε, χαρακτηριστικά, ότι «γνωρίζουμε πως τα .ελ και .ευ ίσως δεν δημιουργήσουν μεγάλα κέρδη, καθώς η περίπτωση της Ελλάδας δεν είναι ίδια με εκείνες της Κίνας, της Ιαπωνίας, της Κορέας, της Ρωσίας ή των αραβικών χωρών, όπου τα διεθνοποιημένα domain name αποδείχθηκαν επιτυχημένες επιχειρηματικές υποθέσεις. Εντούτοις, το θέμα εδώ δεν είναι το κέρδος. Οι Έλληνες και η ελληνόφωνη κοινότητα μπορούν να διατηρήσουν την πολιτισμική τους ταυτότητα και να τιμούν την κληρονομιά της στο παγκόσμιο διαδίκτυο», παρέχοντας παράλληλα ευκαιρίες για καινοτομία και ανάπτυξη, όπως για εφαρμογές που σχετίζονται με την ηλεκτρονική διακυβέρνηση.

Ο Γιώργος Τσελέντης, Scientific Project Officer της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναφέρθηκε στο τι σημαίνει η παρουσίαση του .eu στα ελληνικά, υποστηρίζοντας πως αυτή αποτελεί ένα ορόσημο, «όχι απλώς δύο χαρακτήρες». «Αφορά σε θέματα όπως το ψηφιακό χάσμα, η έκφραση του πολιτισμού και η οικονομία». Ο Marc Van Wesemael, CEO του EURid, δήλωσε με τη σειρά του πως με το ορόσημο της παρουσίασης του .eu στα ελληνικά, «ανυπομονούμε να έχουμε καταχωρημένα υψηλής ποιότητας ελληνικά domain», με την Ελλάδα να αποτελεί μια «σημαντική αγορά» για το .eu, Σημειώνεται πως η χώρα μας φτάνει τα 50.000 καταχωρημένα domain υπό τη συγκεκριμένη κατάληξη, με έναν ρυθμό ανάπτυξης του 2% (Νοέμβριος 2018 - Νοέμβριος 2019).

Το .ευ θα επιτρέψει στους τελικούς χρήστες να απολαύσουν στα ελληνικά την πλήρη εμπειρία των διεθνοποιημένων ονομάτων τομέα (domain names), καθώς ελληνικά ονόματα τομέα θα μπορούν πλέον να κατοχυρώνονται με την ελληνική κατάληξη. Το EURid θα εφαρμόσει πλήρως τον κανόνα που λέει ότι η γραφή στο second-level domain πρέπει να ταιριάζει με εκείνη στο top-level. Αυτό σημαίνει ότι όλα τα τρέχοντα ονόματα τομέα που είναι καταχωρημένα στα ελληνικά υπό την .eu θα υποβληθούν σε τριετή φάση προσαρμογής. Έτσι, τα domain names που είναι επί του παρόντος καταχωρημένα υπό το .eu θα καταχωρηθούν και υπό το .ευ. Αυτά θα συνυπάρχουν μέχρι τις 13 Νοεμβρίου του 2022. Οι καταχωρητές αυτών των ονομάτων τομέα θα πρέπει να καταβάλλουν τέλη για το όνομα τομέα μόνο στο .eu. Στις 14 Νοεμβρίου 2022, τα ονόματα τομέων στα ελληνικά υπό το .eu θα καταργηθούν σταδιακά και το ισοδύναμό τους στο .ευ θα παραμείνει καταχωρημένο στη βάση δεδομένων του EURid.

Σημειώνεται πως, βάσει στατιστικών για το τέλος του τρίτου τριμήνου του 2019 και όσον αφορά στα ccTLD (τις καταλήξεις που σχετίζονται με κάποια χώρα ή γεωγραφική περιοχή), ο αριθμός των καταχωρήσεων για το .eu και το κυριλλικό .ею έφτανε τις 3.581.478. Τις περισσότερες καταχωρήσεις παρουσιάζει το γερμανικό .de (16.264.426), το βρετανικό .uk (13.270.812), το ολλανδικό .nl (5.886.910) και το ρωσικό .ru (4.955.159). Οι περισσότερες καταχωρήσεις .eu και .ею προέρχονται από την Γερμανία, την Ολλανδία, την Γαλλία, την Ιταλία και την Πολωνία, ενώ τον μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης σε αυτό το θέμα παρουσιάζει η Πορτογαλία, η Νορβηγία και η Σλοβενία.

του Χρήστου Κοτσακά
epixeiro.gr

Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!