Case study για το επιχειρείν η “ασφαλιστική διάσωση” της Sunlight

Η αναγνώριση του σημαντικού ρόλου της ασφάλισης και η ενίσχυση της ασφαλιστικής συνείδησης των επιχειρήσεων βρέθηκαν στο επίκεντρο εκδήλωσης που διοργάνωσαν η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος και η εταιρία SUNLIGHT, μέλος του Ομίλου Olympia, η οποία έλαβε χώρα την Πέμπτη, 31 Οκτωβρίου, στο ξενοδοχείο InterContinental. Κατά τη διάρκεια της, παρουσιάστηκε το πρότυπο παράδειγμα της SUNLIGHT, η οποία κατάφερε όχι μόνον να ανακάμψει αλλά και να αναπτυχθεί περαιτέρω σε χρόνο ρεκόρ, μετά την καταστροφική φωτιά στο εργοστάσιό της το Μάιο του 2018.


Ο ασφαλιστικός κλάδος στάθηκε πολύτιμος αρωγός στην προσπάθεια της SUNLIGHT να επανέλθει άμεσα στην επιχειρησιακή κανονικότητα. Λειτουργώντας με ταχύτητα, αποτελεσματικά και οργανωμένα, προχώρησε στην καταβολή συνολικού καθαρού ποσού 66 εκατ. ευρώ για τις υλικές και αποθετικές ζημίες που προκάλεσε η πυρκαγιά που έπληξε το εργοστάσιο της εταιρίας στην Ξάνθη. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσό αποζημίωσης που έχει καταβληθεί έως σήμερα στην Ελλάδα και ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη. Μεσίτης ασφαλίσεων στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν η εταιρία Aon, που συνετέλεσε στην επιτυχή έκβαση του εγχειρήματος.

Επικεφαλής του συνασφαλιστικού σχήματος ήταν η εταιρία Ergo Ασφαλιστική με ποσοστό συμμετοχής 25%. Τα υπόλοιπα μέλη ήταν οι: Ευρώπη Ασφαλιστική (20%), Interamerican (19%), Generali (15%), Eurolife ERB (9%), Ιnterasco (4%), Oρίζων Ασφαλιστική (4%) και Ευρωπαϊκή Πίστη (4%). Σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε και η FAIR CONSULTING, εταιρία τεχνικών συμβούλων που ενεργεί ως αρωγός από την πλευρά ζημιωθέντων εταιριών.

Γιώργος Ξηρουχάκης, Group General Counsel Ομίλου Olympia

Την εκδήλωση παρακολούθησαν ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, οι Πρόεδροι των φορέων της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης, στελέχη επιχειρήσεων διαφόρων κλάδων και εκπρόσωποι Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Το ρόλο του συντονιστή ανέλαβε ο δημοσιογράφος Χρήστος Κώνστας.

Γιάννης Καραγιάννης, Εκτελεστικός Πρόεδρος Ομίλου Olympia

Η ανάδειξη των στοιχείων εκείνων που καθιστούν την ασφαλιστική κάλυψη απαραίτητη για τις σύγχρονες επιχειρήσεις καθώς και η ευαισθητοποίηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σχετικά με το θεσμό της ασφάλισης, αποτέλεσαν τους κύριους στόχους της συγκεκριμένης συνάντησης.

Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου

O κ. Α. Σαρρηγεωργίου, Πρόεδρος της ΕΑΕΕ, κατά τη διάρκεια της εισαγωγικής του ομιλίας ανέφερε μεταξύ άλλων: «Με την ασφαλιστική κάλυψη, η επιχείρηση θωρακίζεται από πληθώρα παραγόντων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν ακόμη και σε ολική διακοπή της επιχειρηματικής της συνέχειας (πτώχευση, απώλεια θέσεων εργασίας, οικονομικές απώλειες μετόχων). Παράλληλα, εξασφαλίζει τα απαραίτητα κεφάλαια για να επανέλθει στην κανονικότητα, σε σύντομο χρονικό διάστημα. Επομένως, η ασφαλιστική προστασία και κάλυψη αποτελεί εχέγγυο διασφάλισης της λειτουργικής και οικονομικής βιωσιμότητας μίας επιχείρησης, και καθοριστικό παράγοντα για την ταχύτατη επαναφορά σε ρυθμούς ανάπτυξης».
Μαργαρίτα Αντωνάκη

Από την πλευρά του Olympia Group, χαιρετισμό απηύθυνε ο κ. Γιάννης Καράγιαννης, Εκτελεστικός Πρόεδρος του Ομίλου, τονίζοντας πως : «Με όλα όσα συμβαίνουν στο ελληνικό και διεθνές γίγνεσθαι, οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις για τις εταιρίες είναι απαραίτητοι lifetime partners. Με αφορμή τη δική μας εμπειρία συμμετέχουμε σε αυτήν την υψηλού κύρους εκδήλωση και μοιραζόμαστε τα συμπεράσματα που αποκομίσαμε από αυτή την μεγάλη πρόκληση που αντιμετωπίσαμε και βγήκαμε δυνατότεροι».

Στη συνέχεια, ο κ. Γ. Ξηρουχάκης, Group General Counsel του Ομίλου Olympia, αναφέρθηκε στο πρότυπο παράδειγμα της SUNLIGHT: «Η επιχειρηματική συνέχεια αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για τον Όμιλό μας και το παράδειγμα της SUNLIGHT μας επιβεβαίωσε πως επιχειρηματική συνέχεια χωρίς ασφαλιστική πίστη δεν μπορεί να υπάρξει. Με τη βοήθεια του συνασφαλιστικού μας σχήματος και των τεχνικών μας συμβούλων και φυσικά την απίστευτη προσπάθεια των ανθρώπων μας, μετατρέψαμε όλοι μαζί την κρίση σε ευκαιρία περαιτέρω ανάπτυξης της εταιρίας».

Στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση πάνελ με θέμα: «Ασφαλιστική κάλυψη και συνείδηση: επιλογή ή αναγκαιότητα» στην οποία συμμετείχαν η κα. Μ. Αντωνάκη, Γενική Διευθύντρια της ΕΑΕΕ, η κα. Τ. Χαδούλη, Legal Counsel & Compliance Director της SUNLIGHT, ο κ. Γ. Δαλιάνης, Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΟΝ, ο κ. Θ. Κοκκάλας, Διευθύνων Σύμβουλος της ERGO Ασφαλιστική, ο κ. Ν. Μακρόπουλος, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΡΩΠΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ, ο κ. Γ. Καντώρος, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Interamerican και ο κ. Π. Δημητρίου, Διευθύνων Σύμβουλος της Generalli Hellas.

Στο πλαίσιο της συζήτησης, οι ομιλητές τοποθετήθηκαν για τη θέση του ασφαλιστικού κλάδου στο σύγχρονο «επιχειρείν» και για τα σημαντικά οφέλη που προσφέρει στις επιχειρήσεις. Οι συμμετέχοντες αναφέρθηκαν επίσης στην αξιοπιστία και τη φερεγγυότητα που συνοδεύει την ασφαλιστική αγορά, εφόδια που έχουν συμβάλλει στην ισχυρή αναπτυξιακή πορεία που σημειώνει τα τελευταία χρόνια.

Συγκεκριμένα, η κα. Μ. Αντωνάκη, Γενική Διευθύντρια της ΕΑΕΕ, σχολίασε πως «Η ασφαλιστική προστασία και κάλυψη αποτελεί εχέγγυο διασφάλισης της λειτουργικής και οικονομικής βιωσιμότητας μίας επιχείρησης και καθοριστικό παράγοντα για ταχύτατη επαναφορά σε ρυθμούς ανάπτυξης. Επιπλέον, λειτουργεί και ως μια επένδυση που εξασφαλίζει το μέλλον της, τη συνεχή ανάπτυξη της και την απρόσκοπτη λειτουργία της. Τελικά, ο μεγάλος κίνδυνος για μια επιχείρηση είναι η έλλειψη συνειδητοποίησης των κινδύνων και η αμέλεια να ασφαλιστεί».

Ο κ. Γ. Δαλιάνης, Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΟΝ, ανέφερε από την πλευρά του πως : «Η ασφαλιστική αποζημίωση στην συγκεκριμένη περίπτωση υπήρξε το αποτέλεσμα σε ένα stress test των δυνατότητων και της αξιοπιστίας της Ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς. Αποτέλεσε την βάση της απρόσκοπτης εκτέλεσης του σχεδίου διαχείρισης της ζημιάς, πρόσφερε αίσιο επίλογο στην περιπέτεια της SUNLIGHT και εμπέδωσε αίσθημα επιχειρησιακής ασφάλειας και συνέχειας. Εκτός από την έμπρακτη επαλήθευση της αρχής της καλής πίστης στην ομαλή διεξαγωγή της διαδικασίας και την ταχεία ανταπόκριση, η AON ανέδειξε την αξία του αποτελεσματικού σχεδιασμού του ασφαλιστικού προγράμματος. Επιπλέον, η ορθή επιτελική δράση και ενεργητική συμβουλευτική υποστήριξη της ΑΟΝ, τόσο πριν όσο και μετά την επέλευση της ασφαλιστικής περίπτωσης συνετέλεσαν ουσιαστικά στο ευτυχές αποτέλεσμα» ενώ ο κ. Θ. Κοκκάλας, Διευθύνων Σύμβουλος της ERGO Ασφαλιστική, τόνισε πως : «Είμαι περήφανος για την αποτελεσματικότητα με την οποία οι συνάδελφοι μου από την ERGO διαχειρίστηκαν τη μεγαλύτερη και μία από τις πιο περίπλοκες ζημιές στην ιστορία της Ασφάλισης στην Ελλάδα. To πρότυπο παράδειγμα της SUNLIGHT αποτελεί την έμπρακτη απόδειξη ότι ο ορθά ασφαλισμένος οργανισμός μπορεί να συνεχίζει απρόσκοπτα την επιχειρηματική του δραστηριότητα χωρίς το άγχος οποιουδήποτε απρόβλεπτου κινδύνου».

Ο κ. Ν. Μακρόπουλος, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΡΩΠΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ, σχολίασε ότι «Στην ΕΥΡΩΠΗ Ασφαλιστική, με πλήρη συναίσθηση και με μεγάλη υπευθυνότητα από την πρώτη στιγμή θέσαμε ως προτεραιότητα την ανάγκη της άμεσης επαναλειτουργίας του εργοστασίου της SUNLIGHT. Κάναμε πράξη αυτό που πρεσβεύει ο θεσμός της Ιδιωτικής Ασφάλισης, να είμαστε δίπλα σε κάθε πελάτη μας τη στιγμή που μας χρειάζεται και να ανταποκρινόμαστε στις προσδοκίες του μετατρέποντας ένα καταστροφικό γεγονός σε ελπίδα για το αύριο. Σε τέτοιες δύσκολες στιγμές η ταχύτητα, ο επαγγελματισμός και η αξιοπιστία όλων συνέβαλλαν καθοριστικά στο τελικό αποτέλεσμα, να μπορέσει η επιχείρηση να συνεχίσει το έργο της απρόσκοπτα διατηρώντας την ανοδική και κυρίαρχη θέση που κατέχει στη διεθνή αγορά». Από την πλευρά του ο κ. Γ. Καντώρος, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Interamerican δήλωσε πως : «Δυστυχώς, μόνο μέσα από δυσάρεστα γεγονότα, όπως η ζημιά που έπληξε τη SUNLIGHT, αναδεικνύεται και επιβεβαιώνεται η αξία της ασφάλισης και ο κομβικός ρόλος των ασφαλιστικών εταιριών. Το μέγεθος και η ωριμότητα της Ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς αποτέλεσε, για μια ακόμη φορά, στυλοβάτη του επιχειρείν στην Ελλάδα, καλύπτοντας με συνασφάλιση από 8 εταιρίες έναν μεγάλο οργανισμό και εξασφαλίζοντας τη συνέχιση της λειτουργίας του. Εξίσου σημαντικό είναι το ότι, με την έγκαιρη ανταπόκριση των εταιριών στην καταβολή της αποζημίωσης, διασφαλίστηκε και η ομαλότητα της καθημερινής ζωής στην περιοχή της Ξάνθης, όπου η SUNLIGHT έχει περισσότερους από 800 εργαζόμενους και επηρεάζει το 8% των θέσεων απασχόλησης στο νομό».

Τέλος, ο κ. Π. Δημητρίου, Διευθύνων Σύμβουλος της Generalli Hellas ανέφερε «Η ασφαλιστική αγορά, κατόπιν ενός ατυχηματικού γεγονότος, αναδεικνύει για άλλη μια φορά έμπρακτα τον ρόλο της και την αξία της, μέσω της άμεσης και ακέραιης αποζημίωσης διασφαλίζοντας την αδιάκοπη λειτουργία της επιχείρησης και την προστασία των συμφερόντων της, της ευημερίας της αλλά και του εργατικού της δυναμικού».

H κα. Τ. Χαδούλη, Legal Counsel & Compliance Director της SUNLIGHT, δήλωσε «Η επιτυχής διαχείριση του περιστατικού της φωτιάς στο εργοστάσιο της SUNLIGHT ήταν αποτέλεσμα επιχειρηματικής συνέπειας και αντίληψης της ευθύνης απέναντι στους ανθρώπους μας, την τοπική κοινωνία, τους πελάτες, την επιχειρηματική κοινότητα, τους ομολογιούχους μας. Η εταιρία μας κατάφερε να βγει πιο δυνατή από αυτή την ιστορία γιατί είχε έναν πολύ καλά οργανωμένο μηχανισμό και σύμμαχό της το συνασφαλιστικό σχήμα».

Πηγή: insurancedaily.gr

Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!