Ανεβαίνει το budget των τουριστών, 10% πάνω η δαπάνη ανά ταξίδι

Κατά 53 ευρώ υψηλότερη είναι φέτος η μέση δαπάνη των ξένων τουριστών στη χώρα μας, καταγράφοντας άνοδο 10% σε σύγκριση με πέρσι. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το ταξιδιωτικό ισοζύγιο πληρωμών στο εννεάμηνο η δαπάνη ανά ταξίδι μη κατοίκων στην Ελλάδα έφτασε τα 583 ευρώ, όταν το αντίστοιχο διάστημα του 2018 ήταν στα 530 ευρώ και του 2017 στα 538 ευρώ. Αντίστοιχα το Σεπτέμβριο η φετινή μέση δαπάνη ανήλθε σε 546 ευρώ, από 493 το περσινό Σεπτέμβριο (άνοδος 10,8%) και 509 ευρώ το Σεπτέμβριο του 2017.

Τα τουριστικά έσοδα συνεχίζουν την εκρηκτική τους πορεία. Σημειώνεται πως την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου τα συνολικά έσοδα από τον Τουρισμό εμφάνισαν αύξηση κατά 14% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018 και διαμορφώθηκαν στα 16,088 δισ. ευρώ, την ώρα που οι προβλέψεις φορέων του κλάδου στην αρχή της σεζόν έκαναν λόγο για εισπράξεις στα ίδια επίπεδα με τα περσινά.

Το 2018 στην Ελλάδα ήρθαν περίπου 30 εκατ. επισκέπτες από το εξωτερικό, χωρίς να υπολογίζονται οι επιβάτες της κρουαζιέρας. Τα έσοδα αντιστοίχως έφτασαν τα 15,6 δισ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο 10,2% σε σύγκριση με το 2017.

Η μέση δαπάνη ανά ταξίδι συνολικά για τον εισερχόμενο τουρισμό ήταν 486 ευρώ, η δαπάνη ανά διανυκτέρευση 70 ευρώ, ενώ η μέση διάρκεια παραμονής διαμορφώθηκε στις επτά διανυκτερεύσεις.

Η τόνωσης της μέσης δαπάνης ανά επισκέπτη είναι το μεγάλο στοίχημα για την τουριστική αγορά, που πλέον αποσυνδέσει τα ρεκόρ από τον αριθμό των αφίξεων και επικεντρώνεται στην αύξηση των εσόδων και στην αναβάθμιση της τουριστικής εμπειρίας.

Στην κατεύθυνση αυτή, και το υπουργείο Τουρισμού και ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων έχουν προσανατολιστεί στη διαμόρφωση ενός τουριστικού προϊόντος που θα φέρει περισσότερα έσοδα αφενός, αφετέρου θα επιμηκύνει την τουριστική περίοδο.

Στο κομμάτι των αφίξεων, καταγράφεται και πάλι άνοδος, αλλά σε χαμηλότερα επίπεδα. Στο εννεάμηνο η κίνηση επισκεπτών από το εξωτερικό αυξήθηκε κατά 3,8% και έφτασε 26,9 εκατ. τουρίστες έναντι 25,9 εκατ. ταξιδιωτών το περσινό εννεάμηνο.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών - Αττικής και Αργοσαρωνικού, η ημερήσια δαπάνη των τουριστών στην Αθήνα για αξιοθέατα, εστίαση, μεταφορά και αγορές είναι στα 115 ευρώ, στα ίδια επίπεδα με το 2018. Όπως σημειώνουν επαγγελματίες του χώρου, αν οι συνεδριακές υποδομές υπήρχαν, τότε τα έσοδα και για την πρωτεύουσα θα ήταν υψηλότερα.

Με την σεζόν να έχει ήδη ολοκληρωθεί στους τουριστικούς προορισμούς και η κίνηση να επικεντρώνεται τους τελευταίους μήνες της χρονιάς στο city break, η προσοχή στρέφεται και στις κρατήσεις του 2020. Στόχος και πάλι σύμφωνα με το ρεπορτάζ θα είναι η προσέλκυση επισκεπτών με μεγαλύτερο διαθέσιμο budget.

capital.gr

Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!