Ποιες είναι οι χώρες που δίνουν τα μεγαλύτερα περιθώρια εξέλιξης σε γυναίκες επιχειρηματίες; Ποιες ανισότητες υπάρχουν ακόμα στο πεδίο της επιχειρηματικότητας; Η Mastercard απαντά σε αυτά τα ερωτήματα μέσα από τον δείκτη ‘Mastercard Index of Women Entrepreneurs’.
Ο δείκτης αυτός βασίζεται σε δεδομένα τα οποία έχουν δημοσιευθεί από διεθνείς οργανισμούς, όπως ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας, η UNESCO και ο GEM (Global Entrepreneurship Monitor), και παρακολουθεί και αποτυπώνει την πρόοδο και καταξίωση των γυναικών, επιχειρηματιών και ιδιοκτητών εταιρειών, σε 58 αγορές, που αντιπροσωπεύουν το 80% περίπου του παγκόσμιου γυναικείου εργατικού δυναμικού, σε τρία επίπεδα:
- την εξέλιξη των γυναικών
- την πρόσβαση σε οικονομικούς πόρους και την γνώση, και
- τους παράγοντες που υποστηρίζουν την επιχειρηματικότητα υποστηρικτικοί επιχειρηματικοί παράγοντες.
Τα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν ότι οι γυναίκες είναι σε θέση να προχωρήσουν σε επιπλέον επιχειρηματικές δραστηριότητες και να έχουν υψηλότερα ποσοστά συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό σε ανοικτές και ‘ζωντανές’ αγορές, όπου η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και η ευκολία στην επιχειρηματική δραστηριότητα είναι μεγάλες. Μπορούν, επίσης, να έχουν πρόσβαση σε κεφάλαια και να αντλήσουν τους απαραίτητους πόρους, τόσο από χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες όσο και από ακαδημαϊκά προγράμματα.
Από τις αγορές που βρέθηκαν στις πρώτες 20 θέσεις της κατάταξης, το 80% είναι οικονομίες υψηλού εισοδήματος, στις οποίες οι συνθήκες ευνοούν και προάγουν την επιχειρηματικότητα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, έφτασαν για πρώτη φορά στην κορυφή της κατάταξης και η Νέα Ζηλανδία ακολούθησε στη δεύτερη θέση.
Οι κορυφαίες 10 αγορές για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα βασιζόμενη σε προϋποθέσεις και ευκαιρίες ανάπτυξης:
- Ηνωμένες Πολιτείες – 70,3
- Νέα Ζηλανδία – 70,2
- Καναδάς – 69,0
- Ισραήλ – 68.4
- Ιρλανδία – 67,7
- Ταϊβάν – 66,2
- Ελβετία -65,8
- Σιγκαπούρη – 65,6
- Ηνωμένο Βασίλειο – 65,6
- Πολωνία – 65,1
Ο δείκτης δείχνει, επίσης, ότι η ύπαρξη επιχειρηματικών ευκαιριών δεν συμβαδίζει απαραίτητα με τον πλούτο και τον ρυθμό ανάπτυξης της αγοράς. Χώρες με λιγότερο ευνοϊκές συνθήκες στήριξης, όπως η Ουγκάντα, η Γκάνα και η Μποτσουάνα, καταλαμβάνουν τις τρεις πρώτες θέσεις για τις χώρες με τα μεγαλύτερα ποσοστά γυναικών που έχουν τις δικές τους επιχειρήσεις. Οι γυναίκες σε αυτές τις αγορές θεωρούνται επιχειρηματίες ‘από ανάγκη’, καθώς, παρά την έλλειψη χρηματοοικονομικών κεφαλαίων και την πρόσβαση σε υποστηρικτικές υπηρεσίες, άρχισαν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα για λόγους επιβίωσης.
Οι Top 10 αγορές με βάση την αναλογία γυναικών στο σύνολο των ιδιοκτητών επιχειρήσεων
- Ουγκάντα – 38,2%
- Γκάνα – 37,9%
- Μποτσουάνα – 36,0%
- Ηνωμένες Πολιτείες – 35,1%
- Νέα Ζηλανδία – 31,8%
- Ρωσία – 31,2%
- Μαλάουι – 31,1%
- Αυστραλία – 30,9%
- Αγκόλα -30,3%
- Πορτογαλία – 30,2%
«Στη Mastercard, πιστεύουμε σε μια οικονομία όπου οι γυναίκες θα μπορούν να αξιοποιήσουν στο μέγιστο τις ικανότητες και τις δεξιότητές τους και να νιώθουν ασφάλεια στα πρώτα τους επιχειρηματικά βήματα. Οι οργανισμοί που ανήκουν και καθοδηγούνται από γυναίκες αποτελούν καταλύτες οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης. Είναι χρέος όλων μας να δημιουργήσουμε έναν επιχειρηματικό κόσμο βασισμένο στην ισότητα και την αξιοκρατία και στη Mastercard δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας προς αυτή την κατεύθυνση.», δήλωσε η Άσπα Παλημέρη, Country Manager της Mastercard για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα.
Εκτός από το να αναδεικνύει την πρόοδο που έχουν κάνει οι γυναίκες επιχειρηματίες παγκοσμίως, η Mastercard έχει δεσμευτεί να δημιουργήσει έναν καλύτερο κόσμο για τις γυναίκες που παρέχει απεριόριστες δυνατότητες σε όλους. Στο πλαίσιο αυτής της κατεύθυνσης στην Ελλάδα, η Mastercard πρόσφατα πραγματοποίησε την πρωτοβουλία Live A Legacy που έχει ως στόχο τη γυναικεία ενδυνάμωση στο σύγχρονο και συνεχώς μεταβαλλόμενο εργασιακό περιβάλλον.
startupper.gr