Στην τελική ευθεία για την απόκτηση του Πόρτο Καρράς ο Ιβάν Σαββίδης

Με τον επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να έχει αποκλειστικές διαπραγματεύσεις η Τεχνική Ολυμπιακή για την πώληση του ξενοδοχειακού συγκροτήματος Πόρτο Καρράς, με την εισηγμένη τεχνική εταιρεία να γνωστοποιεί προχθές-χωρίς να κατονομάζει την ταυτότητα του επενδυτή- την έναρξη της διαδικασίας. Παρότι, αρχικά, πληροφορίες της αγοράς ήθελαν την ΤΕΜΕΣ, που ελέγχει το Costa Navarino και το Χίλτον, την αμερικανική επενδυτική εταιρεία Hines και την Prodea Investments να ανήκουν στην λίστα των υποψήφιων επενδυτών, τελικά ο Ιβάν Σαββίδης, αποτελεί τον επικρατέστερο διεκδικητή του Πόρτο Καρράς.

Το ξενοδοχείο

Το Πόρτο Καρράς έχει αποτιμηθεί προς 394,5 εκατ. ευρώ, (στοιχεία 31/12/2018), αξία που είναι μειωμένη κατά 72,5 εκατ. ευρώ έναντι της αντίστοιχης εκτίμησης της 31/12/2017. Ως εκ τούτου, οι συζητήσεις για το ύψος του τιμήματος έχουν ως βάση τα 394,5 εκατ. ευρώ, με το Πόρτο Καρράς, που βρίσκεται σε έκταση 17.630 στρεμμάτων στη Σιθωνία, να περιλαμβάνει τα ξενοδοχεία Villa Galini, τα πέντε αστέρων Meliton και Sithonia και το Village Inn. Το ξενοδοχειακό συγκρότημα διαθέτει την μεγαλύτερη ιδιωτική μαρίνα στη Βόρεια Ελλάδα, που είναι μία από τις μεγαλύτερες των Βαλκανίων, γήπεδο γκολφ 18 οπών και συνεδριακό κέντρο.

Στο πρότυπο των μεγάλων τουριστικών αναπτύξεων, που συνδυάζουν την κατοικία με τις τουριστικές μονάδες, η Πόρτο Καρράς Α.Ε. έχει εξασφαλίσει την οικοδομική άδεια για την κατασκευή 526 υπερπολυτελών κατοικιών τις οποίες οι αγοραστές θα έχουν τη δυνατότητα να ενοικιάζουν. Η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων των δύο πλευρών θα κριθεί από το ύψος του τιμήματος στο οποίο εκτιμάται ότι θα ενσωματωθεί η υπεραξία της οικιστικής επένδυσης.

Με στόχο τη διευκόλυνση της πώλησης και της απόσχισης δραστηριοτήτων που δεν σχετίζονται με το ξενοδοχείο, η Τεχνική Ολυμπιακή έχει εισφέρει τις μετοχές της Πόρτο Καρράς A.E. στην εταιρεία T.O. International Holding Ltd.

Ενισχύει τις επενδύσεις στον τουρισμό

Εάν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Τεχνικής Ολυμπιακής-τη διαδικασία για λογαριασμό της "τρέχουν” η αμερικανική Cushman & Wakefield και η βρετανική Profin Management Limited- στεφθούν με επιτυχία, τότε ο Ιβάν Σαββίδης θα υλοποιήσει μία ακόμη μεγάλη επένδυση στον εγχώριο τουρισμό. Ελέγχει, μέσω μίσθωσης 40 ετών, το Μακεδονία Παλλάς, και σχεδιάζει την τουριστική αξιοποίηση της έκτασης 230 στρεμμάτων στο Παλιούρι Χαλκιδικής, όπου βρισκόταν το ξενοδοχείο ΞΕΝΙΑ, της οποίας την παραχώρηση έχει αναλάβει για διάστημα 99 ετών.

Την ίδια στιγμή, για την Τεχνική Ολυμπιακή, ενδεχόμενη ολοκλήρωση της συναλλαγής, θα βγάλει από τη στενωπό ρευστότητας την κατασκευαστική εταιρεία, που έχει υπογράψει σύμβαση ομολογιακού δανείου έως 45 εκατ. ευρώ και διάρκειας έως 30 μηνών με τη Fortress.

Από το 1963

Η πώληση του Πόρτο Καρράς θα σημάνει την αλλαγή, για τρίτη φορά ιδιοκτήτη σε διάστημα μισού περίπου αιώνα, με την ιστορία της τουριστικής ανάπτυξης να χρονολογείται από το 1963, οπότε η μονή Γρηγορίου του Αγίου Όρους, προχώρησε στην πώληση μέρους του δασικού ακινήτου της στο Ν.Μαρμαρά Χαλκιδικής. Την έκταση αγόρασε η εταιρεία "Τουριστική Γεωργική-Εξαγωγική" Α.Ε. του εφοπλιστή Γιάννη Καρρά, ενώ η εκμετάλλευσή της "ξεκλείδωσε" με νομοθετικό διάταγμα του 1968 (βάσει του οποίου παύει να χαρακτηρίζεται δάσος) και με νόμο του 1977 που προέβλεπε την τουριστική αξιοποίησή της.

Οι εξελίξεις αυτές όμως, δεν απέτρεψαν την πτώχευση της εταιρείας του Καρρά, με τις πιστώτριες τράπεζες να θέτουν το ξενοδοχειακό συγκρότημα σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης, το οποίο αγοράστηκε τον Ιανουάριο του 1999 από την Ποτιδαία, θυγατρική εταιρεία της Εθνικής Τράπεζας. Τον Δεκέμβριο της ίδια χρονιάς η Εθνική Τράπεζα, η ΕΤΒΑ και η ΕΤΕΒΑ μεταβίβασαν με διεθνή διαγωνισμό την εταιρεία ΠΟΤΙΔΑΙΑ στην Τεχνική Ολυμπιακή, που πλειοδότησε. Το 2004 με τροπολογία του τότε υφυπουργού Οικονομίας Χρ. Πάχτα αποχαρακτηρίζονται 110 στρέμματα, ρύθμιση που θεωρήθηκε φωτογραφική υπέρ του Κ. Στέγγου. Ωστόσο, παρότι ο ίδιος υπεραμύνθηκε, τότε, την αναγκαιότητα της τροπολογίας προκειμένου να επιταχυνθεί η υλοποίηση μίας μεγάλης επένδυσης, η συγκεκριμένη ρύθμιση αποσύρθηκε, έχοντας, προηγουμένως, προκαλέσει πολιτική έκρηξη και ισχυρές αναταράξεις στην τότε κυβέρνηση.

Το 2017, οριστικοποιήθηκε η υπ.αρ.199/2010 οικοδομική άδεια για ανέγερση 526 κατοικιών στο συγκρότημα Πόρτο Καρράς, μετά την έκδοση της απόφασης του Διοικητικού Εφετείου Θεσσαλονίκης με την οποία απορρίφθηκε αίτηση ακύρωσης που άσκησε ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης κατά της απόφασης της 8ης Συνεδρίασης της 4ης/8/2015 του Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α.) της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής. Η άδεια αυτή είναι και ένα από τα ισχυρά χαρτιά της επένδυσης στο Πόρτο Καρράς.

capital.gr


Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!