Η ΑΚΤΩΡ κυριαρχεί στη Ρουμανία με συνολικά έργα 1,4 δισ. ευρώ σε ένα χρόνο

Μετά την οριστική αναδοχή του σιδηροδρομικού έργου αξίας 573 εκατ. ευρώ, μέσω της κοινοπραξίας στην οποία είναι επικεφαλής με ποσοστό 60%, η ΑΚΤΩΡ εδραιώνει την ηγετική της θέση στην Ρουμανική αγορά.

Το έργο, το οποίο ανέλαβε οριστικά η κοινοπραξία με τις ALSTOM και ARCADΑ της οποίας η ΑΚΤΩΡ είναι επικεφαλής με 60%, είναι συνολικής αξίας 573 εκατ. ευρώ και αφορά την αποκατάσταση και την αναβάθμιση του τμήματος Apata – Cata της σιδηροδρομικής γραμμής Brasov – Simeria, η οποία αποτελεί μέρος του ευρωπαϊκού διαδρόμου μεταφορών Ρήνου-Δούναβη.

Πρόκειται για το τρίτο τμήμα που αναλαμβάνει η θυγατρική του Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ στη συγκεκριμένη σιδηροδρομική γραμμή, καθώς υπενθυμίζεται πως τον Ιούνιο η ΑΚΤΩΡ αναδείχθηκε ανάδοχος και για το έργο αναβάθμισης των δύο όμορων σιδηροδρομικών τμημάτων Brasov – Apata και Cata – Sighisoara, με συνολικό προϋπολογισμό 627 εκατ. ευρώ.

Στο πλαίσιο του έργου προβλέπεται η εκτέλεση ενός ευρέως φάσματος σιδηροδρομικών εργασιών αναβάθμισης της γραμμής σε υποδομή και υπερδομή, μεταξύ των οποίων η αποκατάσταση δοµικών έργων (σιδηροδρομικές γέφυρες, σταθμοί, οδογέφυρες και αποχετευτικοί αγωγοί), ο εκσυγχρονισμός των τοπικών διασταυρώσεων, η ηλεκτροδότηση, καθώς και η αναβάθμιση των συστημάτων σηματοδότησης και επικοινωνιών.

Η ολοκλήρωση των εργασιών, εντός διαστήματος 48 μηνών σύμφωνα με το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα, θα επιτρέψει την κίνηση εμπορικών και επιβατικών τρένων με μέγιστη ταχύτητα 120 χλμ./ω και 160 χλμ./ω αντίστοιχα, σύμφωνα με τις πλέον σύγχρονες ευρωπαϊκές προδιαγραφές, ενώ το συνολικό μήκος του σιδηροδρομικού τμήματος θα μειωθεί από τα 44 χλμ. σήμερα στα 28,2 χλμ., περιλαμβάνοντας μάλιστα δύο σήραγγες, οι οποίες πρόκειται να φτάνουν σε μήκος τα 12 χλμ.

Αλέξανδρος Εξάρχου: "Η ΑΚΤΩΡ ανταγωνίζεται σε διεθνές επίπεδο"

Με αφορμή την ανάδειξη της εταιρείας ως οριστικού αναδόχου του έργου, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΚΤΩΡ, Αλέξανδρος Εξάρχου, ανέφερε: «Πρόκειται για ένα ακόμη έργο το οποίο σηματοδοτεί το υψηλό επίπεδο εξειδικευμένης εμπειρίας που έχει αναπτύξει η ΑΚΤΩΡ στον τομέα των σιδηροδρομικών έργων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Αξιοποιώντας το συγκριτικό πλεονέκτημα που διαθέτει στην κατασκευή και αναβάθμιση σύνθετων σιδηροδρομικών υποδομών, η ΑΚΤΩΡ μπορεί να ανταγωνιστεί επιτυχώς σε διεθνές επίπεδο, διεκδικώντας επάξια μέρος από τα μεγάλα έργα αναβάθμισης των σιδηροδρομικών μεταφορών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή».

Σημειώνεται πως τον Απρίλιο, η ΑΚΤΩΡ προχώρησε στην υπογραφή της σύμβασης για την κατασκευή οδικού έργου (Lot 3 της Περιφερειακής Οδού Βουκουρεστίου) με προϋπολογισμό 180 εκατ., ενώ διαθέτει ακόμη τέσσερα μεγάλα οδικά και σιδηροδρομικά έργα υπό κατασκευή στη Ρουμανία, μεταξύ των οποίων οι αυτοκινητόδρομοι Baia Mare – Sighetu Marmatiei και Sebes – Turda, καθώς και τα σιδηροδρομικά τμήματα Micasasa – Coslariu και Gurasada – Ilteu 2C.

emea.gr


Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!