Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και γενικότερα όλες οι ατομικές επιχειρήσεις είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι του νέου φορολογικού νομοσχεδίου. Από το 2020 θα διαπιστώσουν μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνάει τα 1.300 ευρώ.
Όπως γράφει η «Καθημερινή» αυτό θα συμβεί εξαιτίας της σημαντικής μείωσης του πρώτου φορολογικού συντελεστή από 22% σε 9%. Συγκεκριμένα όσοι δηλώνουν εισοδήματα έως 10.000 θα δουν τον φόρο να μειώνεται κατά 60% περίπου ή διαφορετικά κατά 1.300 ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι οι αυτοαπασχολούμενοι που δεν έχουν εξαρτημένη σχέση εργασίας ή έχουν έως τρεις εργοδότες φορολογούνται από το πρώτο ευρώ του ετήσιου καθαρού εισοδήματος που εμφανίζουν στην εφορία, καθώς γι’ αυτούς δεν ισχύει αφορολόγητο όριο εισοδήματος.
Ωστόσο, με στόχο να περιορισθεί η φοροδιαφυγή, από το νέο έτος οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα πρέπει να συγκεντρώνουν αποδείξεις ίσες με το 30% του εισοδήματος με ηλεκτρονικό τρόπο. Εφόσον δεν δηλώσουν τις απαιτούμενες αποδείξεις ή μαζέψουν λιγότερες θα επιβάλλεται πέναλτι (20%-25%) επί της διαφοράς. Αυτό που ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό είναι πώς θα δουλέψει το σύστημα γι’ αυτούς, καθώς οι ελεύθεροι επαγγελματίες δηλώνουν έξοδα τα οποία καταγράφονται στο έντυπο Ε3.
Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί στα μέσα Νοεμβρίου στη Βουλή, θα προβλέπει εισαγωγικό συντελεστή 9% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ και 22% για τα επόμενα 10.000 ευρώ. Από εκεί και πάνω οι υφιστάμενοι φορολογικοί συντελεστές μειώνονται κατά μία ποσοστιαία μονάδα.
Παράδειγμα:
Ελεύθερος επαγγελματίας με εισόδημα 10.000 ευρώ πληρώνει σήμερα στην εφορία 2.200 ευρώ. Με τις αλλαγές που επέρχονται ο φόρος μειώνεται στα 900 ευρώ, δηλαδή θα έχει όφελος ύψους 1.300 ευρώ. Αλλος επαγγελματίας με ετήσιο εισόδημα 40.000 ευρώ πληρώνει σήμερα 11.000 ευρώ στην εφορία. Το επόμενο έτος οι φόροι που θα κληθεί να καταβάλει περιορίζονται κατά 1.500 ευρώ.
Από το νέο έτος οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα υποχρεωθούν να συλλέγουν ηλεκτρονικά αποδείξεις (μέσω e-banking ή με κάρτες) το 30% του εισοδήματός τους. Αυτό που δεν έχει διευκρινισθεί από το υπουργείο Οικονομικών, είναι εάν το 30% αντιστοιχεί στα ακαθάριστα έσοδα της εταιρείας ή στο ποσό που θα απομείνει μετά την αφαίρεση των εξόδων του επαγγελματία και θα αφορά μόνο τις οικιακές δαπάνες. Φοροτεχνικοί υποστηρίζουν ότι το 30% θα αφορά αποκλειστικά τις οικογενειακές δαπάνες. Δηλαδή θα αφαιρούνται πρώτα οι επαγγελματικές δαπάνες και μετά θα υπολογίζεται το 30%.
Παράδειγμα:
Ελεύθερος επαγγελματίας έχει ακαθάριστα έσοδα 10.000 ευρώ τον χρόνο, αλλά με επαγγελματικές δαπάνες 3.000 ευρώ φορολογείται για εισόδημα 7.000 ευρώ. Τότε θα καλείται να καλύψει με «πλαστικό χρήμα» πληρωμές ύψους 2.100 ευρώ (7.000 x 30%). Αν όμως έχει δαπανήσει και τις 3.000 ευρώ (που αφορούν τις επαγγελματικές δαπάνες) με κάρτες ή με e-banking, είναι ιδιαίτερα δύσκολο να γίνει ο διαχωρισμός ποιες αφορούν την επιχείρηση και ποιες την οικογένεια. Και προφανώς ούτε οι τράπεζες ούτε το Δημόσιο θα ελέγξουν τις αποδείξεις. Το πρόβλημα θα μπορούσε να επιλυθεί εάν οι πληρωμές των επαγγελματικών λογαριασμών πραγματοποιούνται μέσω συγκεκριμένου επαγγελματικού τραπεζικού λογαριασμού, ώστε να διαχωρίζονται από τις οικογενειακές δαπάνες.