Το ΣτΕ ακυρώνει αντικειμενικές τιμές

Στην ακύρωση της απόφασης του 2018 (ΠΟΛ 1113/2018) στην οποία βασίστηκαν οι νέες αντικειμενικές ακινήτων σε δώδεκα περιοχές προχώρησε το ΣτΕ

Το Ανώτατο δικαστήριο θεώρησε οτι ο προσδιορισμός τιμών εκκίνησης των ακινήτων δεν έγινε με τρόπο επιστημονικώς άρτιο καθως δεν τηρήθηκαν τα κριτήρια που προκύπτουν από τα ευρωπαϊκά και διεθνή εκτιμητικά πρότυπα (τα οποία, άλλωστε, έχουν αξιοποιηθεί στη συναφή νομοθεσία και διοικητική πρακτική άλλων κρατών, που στηρίζονται, για την επιβολή φόρων, σε σύγχρονα, υποβοηθούμενα από την πληροφορική, συστήματα ομαδικής εκτίμησης της αξίας των ακινήτων), με συνέπεια η διαδικασία αυτή να παρουσιάζει σοβαρές αποκλίσεις από αυτά

Επιπλέον, στο τελικό στάδιο της διαδικασίας υπολογισμού των τιμών εκκίνησης, εφαρμόσθηκαν οριζόντια, συντελεστές αναπροσαρμογής/απομείωσης των τιμών εκκίνησης στις οποίες είχε καταλήξει η εκτιμητική διαδικασία, ανάλογα με το ποσοστό αύξησης που προέκυπτε σε σχέση με τις τότε ισχύουσες τιμές ζώνης. H μείωση αυτή έγινε συλλήβδην, για όλες τις ζώνες στις οποίες προέκυπτε αύξηση της τιμής εκκίνησης, κατ’ επίκληση της παρατεταμένης οικονομικής ύφεσης, της συναφούς κατάστασης της αγοράς ακινήτων και της ανάγκης ομαλής μετάβασης σε νέο σύστημα αντικειμενικών αξιών, χωρίς αιφνιδιασμό των πολιτών. Συνεπεία τούτου, αναπροσαρμόσθηκε (μειώθηκε), μεταξύ άλλων, και η τιμή εκκίνησης σε ορισμένες ζώνες.

Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει ιδιοκτήτες διαμερισμάτων, κατοικιών και μονοκατοικιών από το Ψυχικό, τη Φιλοθέη, την Εκάλη, την πλατεία Μαβίλη, το Κολωνάκι, την Κυψέλη, τα Κάτω Πατήσια, την Καισαριανή, τον Πειραιά, την Πυλαία-Χορτιάτη Θεσσαλονίκης, την Κρωπία, την Υδρα κ.λπ., αλλά και το Σωματείο «Ενωση Ιδιοκτητών Ψυχικού» ζητώντας να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική, παράνομη και εξωπραγματική η σχετική απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών που όριζε τις νέες αντικειμενικές αξίες υποστηριζοντας οτι με τον τρόπο που υπολογίστηκαν μεγάλος αριθμός ιδιοκτητών επιβαρυνόταν φορολογικά υπέρμετρα και δυσανάλογα σε σχέση με ιδιοκτήτες άλλων περιοχών που θα φορολογήθηκαν επιεικέστερα.

Ξανασχεδιάζονται οι αντικειμενικές αξίες

Την Παρασκευή που πέρασε πραγματοποιήθηκε, παρουσία του κ. Σταϊκούρα, η πρώτη συνάντηση της Ομάδας Εργασίας για την αναμόρφωση του πλαισίου εκτιμήσεων και προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών, υπό την προεδρία του γενικού γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής κ. Χρήστου Τριαντόπουλου.

Στο νέο σύστημα αναμένεται να ενταχθούν περιοχές που μέχρι σήμερα βρίσκονται εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού αξίας ακινήτων με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται με πολύ λιγότερους φόρους σε σύγκριση με αντίστοιχα ακίνητα που βρίσκονται εντός αντικειμενικού προσδιορισμού. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται και περιοχές φιλέτα όπου οι πραγματικές τους αξίες τα τελευταία χρόνια έχουν απογειωθεί.

ered.gr

Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!