Οι τράπεζες εντείνουν το κλίμα πίεσης προς τους δανειολήπτες καθώς βλέπουν πως δεν υπάρχει η αναμενόμενη ανταπόκριση να ενταχθούν στην προστασία πρώτης κατοικίας.
Τα πιστωτικά ιδρύματα αφού είδαν πως οι επιστολές με τις οποίες καλούσαν τους οφειλέτες να ρυθμίσουν τα δάνεια τους δεν απέδωσαν προχωρούν στο επόμενο στάδια που είναι οι διαταγές πληρωμής και οι πλειστηριασμοί. Μέχρι τον Δεκέμβριο έχουν προγραμματιστεί από τις τράπεζες πάνω από 12.000 πλειστηριασμοί. Τα στελέχη των τραπεζών εκτιμούν ότι τα στεγαστικά δάνεια που βρίσκονται σε καθυστέρηση ξεπερνούν τα 350.000.
Αξιοσημείωτο είναι πως οι 8 στους δέκα πελάτες των τραπεζών που δείχνουν απρόθυμοι να προσέλθουν σε διαδικασία τακτοποίησης πληρούν τα κριτήρια ένταξης στο καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας.
Εν τω μεταξύ σύμφωνα με τα στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, από την 1η Ιουλίου του τρέχοντος έτους που λειτούργησε η πλατφόρμα μέχρι τις 22 Σεπτεμβρίου έχουν εισέλθει στην εφαρμογή και συναίνεσαν στην άρση φορολογικού και τραπεζικού απορρήτου 31.328 χρήστες.
Εξ αυτών 21.101 χρήστες έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία ετοιμασίας της αίτησης αλλά μόνο 67 αιτήσεις έχουν υποβληθεί και διαβιβαστεί στις τράπεζες. Από την πλευρά τους τα πιστωτικά ιδρύματα έχουν δώσει 16 προτάσεις ρύθμισης σε δανειολήπτες από τους οποίους μόλις 3 έχουν αποδεχθεί έως τώρα τις προτάσεις.
Σε κάθε περίπτωση η προθεσμία για την ένταξη στην πλατφόρμα προστασίας της πρώτης κατοικίας εκπνέει στις 31/12/2019.
Που οφείλεται όμως αυτή η απροθυμία των δανειοληπτών να ανταποκριθούν;
Όπως μας λέει η δικηγόρος κυρία Όλια Νικολοπούλου ο κόσμος ίσως έχει κάποια άγνοια ή φοβάται να μπει στη διαδικασία. Από την άλλη η πλατφόρμα ίσως δεν είναι τόσο φιλική απέναντι στους δανειολήπτες με αποτέλεσμα τα αιτήματα να μην είναι τόσα πολλά. Δεν είναι εύκολο σε όλους τους δανειολήπτες να μπουν σε ένα κομπιούτερ και να μπορέσουν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία. Καταρχήν δεν ξέρει ο δανειολήπτης αν είναι επιλέξιμος, δεύτερον δεν ξέρει την εμπορική αξία του ακινήτου του για να μπορέσει να τη δηλώσει μέσα στο σύστημα, επιπρόσθετα δεν είναι εύκολο να ανεβάσει τα δικαιολογητικά στην πλατφόρμα.
Το λέμε αυτό διότι με βάση τα στοιχεία των τραπεζών τα κριτήρια ένταξης στην προστασία πρώτης κατοικίας διαθέτουν 150.000 με 180.000 δανειολήπτες.
Μέχρι στιγμής ωστόσο μόλις 31.000 δανειολήπτες έχουν ξεκινήσει τις απαραίτητες διαδικασίες μέσα στην πλατφόρμα κι όπως λένε οι τράπεζες με το ρυθμό που υπάρχει έως το τέλος του χρόνου δεν θα αιτηθούν ένταξη στη ρύθμιση πάνω από 50.000 δανειολήπτες.
Υπάρχει ωστόσο κάποια άλλη λύση για τους δανειολήπτες πέραν της πλατφόρμας στην οποία προσδοκούν οι δανειολήπτες; Κατά την κυρία Νικολοπούλου δεν υπάρχει άλλη λύση αυτή τη στιγμή. Είναι η μοναδική διαθέσιμη λύση την οποία πρέπει με κάθε τρόπο να αξιοποιήσουν οι δανειολήπτες που το δικαιούνται.
Οι τράπεζες, μας λέει, θα πρέπει να οργανώσουν τη διαδικασία ,να βοηθήσουν ουσιαστικά τον δανειολήπτη έτσι ώστε να μπορέσει να ολοκληρώσει τη διαδικασία. Τα πιστωτικά ιδρύματα, που άλλωστε έχουν όλα τα στοιχεία των δανειοληπτών, μπορούν να δουν πολύ εύκολα αν ένας δανειολήπτης πληροί τις προϋποθέσεις ώστε να ενταχθεί στη ρύθμιση.
Οι υπόλοιποι δανειολήπτες όμως που δεν είναι επιλέξιμοι τι μπορούν να πράξουν;
Όσοι δεν μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση θα πρέπει να προσέλθουν στις τράπεζες και να διακανονίσουν τα δάνειά τους. Να κάνουν δηλαδή ρυθμίσεις ,οι τράπεζες έτσι κι αλλιώς έχουν μπει στη διαδικασία να προτείνουν και συζητούν πια κάποιες λύσεις. Ο καθένας λοιπόν θα πρέπει να κυνηγήσει λίγο την τράπεζα να στραφεί προς τα εκεί και να δει με ποιον τρόπο εξωδικαστικά μπορεί να ρυθμίσει το δάνειό του.
Αν παρόλα αυτά έρθει μια διαταγή πληρωμής σε κάποιον δανειολήπτη τι μπορεί να κάνει; Αυτό που μπορεί να κάνει ο δανειολήπτης είναι να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες ανακοπής της διαταγής πληρωμής. Σύμφωνα με την κυρία Νικολοπούλου, οι ανακοπές δύσκολα κερδίζονται, αλλά κερδίζονται εφόσον υπάρχουν τυπικοί και ουσιαστικοί λόγοι. Αυτό που συστήνω στους δανειολήπτες είναι να εκμεταλλευτούν το χρόνο που τους δίνει μια ανακοπή πληρωμής για να έρθουν σε συνεννόηση με την τράπεζα για τη ρύθμιση των οφειλών τους.
businessnews.gr