Η πόλη των Startups δεν είναι μόνο το San Francisco

H πόλη της B. Καλιφόρνιας ήταν και είναι το κέντρο των τεχνολογικών Startups τις τελευταίες δεκαετίες αλλά φαίνεται ότι και η Ευρώπη ανακάμπτει δίνοντας περισσότερες επιλογές στους founders αναφορικά με την έδρα της επιχείρησής τους.

Το Founder Collective έκανε μια έρευνα για τις πόλεις και τις χώρες με τα περισσότερα Exits από το 2009 έως το 2019, (εξαγορές και IPOs) με επίκεντρο εταιρείες Software και Ηλεκτρονικού Εμπορίου.

Η έρευνα είναι ενδεικτική και δεν περιλαμβάνει την Ασία. Η Ινδία όπως αναφέρεται έχει μεγάλες προοπτικές στο μέλλον, η Ιαπωνία εστιάζει στους υπάρχοντες παίκτες και όχι στις Startups, ενώ η Κίνα, παρά το γεγονός ότι έχει τέσσερις από τις μεγαλύτερες εταιρείες software στον κόσμο, απουσιάζει γιατί είναι σχετικά δύσκολο επενδυτές και άλλες εταιρείες να εισέλθουν εκεί και λόγω της μεγάλης κρατικής εμπλοκής σχεδόν στα πάντα.

Η Silicon Valley παραμένει στη κορυφή με δεκάδες εταιρείες με τρις αποτιμήσεων και ακολουθεί η Βοστώνη η οποία φαίνεται δυνατή στο Consumer Tech αλλά και στη ρομποτική. Το Λος Άντζελες επίσης έχει μερικά δυνατά τεχνολογικά Exits ενώ και η Νέα Υόρκη έχει να δείξει Exits όπως αυτά της MongoDB.

Στην Ευρώπη Σουηδία και Ηνωμένο Βασίλειο είναι στη κορυφή ενώ ακολουθεί η Ολλανδία, η Γερμανία, η Φινλανδία και η Γαλλία ενώ το Ισραήλ επιβεβαιώνει τον τίτλο του σαν Startup Nation.

Όλα τα παραπάνω δείχνουν ότι μια πετυχημένη Startup μπορεί να δημιουργηθεί οπουδήποτε, αλλά για να μεγαλώσει, πέρα από τη πρόσβαση στα κεφάλαια, παίζει ρόλο και το ευρύτερο κρατικό και κανονιστικό πλαίσιο, η ποιότητα ζωής και ειδικά η εύρεση ταλέντων και έμπειρων στελεχών για υψηλόβαθμες θέσεις.


startupper.gr



Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!