Τρεις κινήσεις που θα ξυπνήσουν επενδύσεις

Ο κύκλος παρεμβάσεων για λήξη της πενταετούς περιπέτειας στις λεγόμενες εμβληματικές επενδύσεις θεμελιώνει σαφέστατα ενεργό επιχειρηματικό κλίμα. Η σταθεροποίησή του όμως απαιτεί και δείγμα κυβερνητικής επενδυτικής γραφής.

Έτσι ερμηνεύονται οι, συγκρατημένες ακόμη (λόγω μεσολάβησης και της θερινής περιόδου), αντιδράσεις της αγοράς στις, κατά τα άλλα κρινόμενες ως εύστοχες, παρεμβάσεις τόσο του πρωθυπουργού κ. Κυρ. Μητσοτάκη όσο και του οικονομικού επιτελείου, σε εκκρεμή επιχειρηματικά και επενδυτικά σχέδια σε συνδυασμό βέβαια και με τις (ταυτόχρονες) δηλώσεις, για μεταβολές και τομές στην αναπτυξιακή και επενδυτική πολιτική.

Και στη βάση αυτών των δηλώσεων, κύκλοι επενδυτών και επιχειρηματικές ομάδες (από εκείνους που προετοιμάζονται να ανταποκριθούν στο κυβερνητικό προσκλητήριο για ανάσχεση της αποεπένδυσης, με νέα εκστρατεία εκβιομηχάνισης), εκτιμούν ότι ο διάλογος με τους αρμόδιους οικονομικούς υπουργούς θα είναι άμεσα αποδοτικός στο ζωντάνεμα επενδύσεων, αν περιλαμβάνει (ασφαλώς μεταξύ άλλων επιλογών) και τις εξής τρεις ανέξοδες μεν (όπως τις χαρακτηρίζουν) αλλά αποτελεσματικές ρυθμίσεις:

- Πρώτον, παροχή δυνατότητας να ολοκληρωθούν επενδύσεις που έχουν υπαχθεί εδώ και μια 10ετία σε αναπτυξιακούς νόμους, αλλά η κρίση και οι συνέπειες από την έλλειψη χρηματοδότησης και ρευστότητας δεν επέτρεψε την πραγματοποίησή τους, εντός των εγκεκριμένων προθεσμιών.

- Δεύτερον, τακτοποίηση οικονομικών και άλλων εκκρεμοτήτων σε υποχρεώσεις της Πολιτείας στον θεσμό των Επιχειρηματικών Πάρκων ώστε να αποδεσμευτούν επιχειρηματικά κεφάλαια που έχουν διατεθεί για να λειτουργήσουν τα Πάρκα.

- Τρίτον, άμεση μεταφορά αρμοδιοτήτων, περιφερειακών και Κεντρικών υπηρεσιών των αρμοδίων υπουργείων (ειδικά των υπουργείων Ανάπτυξης-Επενδύσεων και Περιβάλλοντος-Ενέργειας) σε Επιμελητήρια και σε διαπιστευμένα, από το κράτος, ιδιωτικά γραφεία (που βεβαίως και θα προκύψουν αν γίνει νομοθετική ρύθμιση) του μεγαλύτερου μέρους των αρμοδιοτήτων αδειοδότησης, με ταυτόχρονη λειτουργία (σε επίπεδο υπουργείου) των διαδικασιών fast track για μεγάλες και στρατηγικού χαρακτήρα επενδύσεις.

Οι επισημάνσεις αυτές θα απασχολήσουν έτσι και αλλιώς τον οποιονδήποτε διάλογο σε θέματα οικονομίας και ανάπτυξης που αναμένεται να εξελιχθεί εντός του Σεπτεμβρίου.

capital.gr

Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!