Το Ελληνικό "δίνει ζωή" στην οικονομία

Μετά από πολλά εμπόδια το Ελληνικό θα ξεκινήσει να παίρνει μορφή προσφέροντας αρκετές θέσεις εργασίας με το τελικό αποτέλεσμα να είναι γεμάτο από "ζωή".

Το θέμα του Ελληνικού έχει απασχολήσει αρκετά τα τελευταία χρόνια με τα προβλήματα που υπάρχουν αλλά και τα εμπόδια που έχουν σχηματιστεί.

Όμως σύμφωνα με την τελευταία συνάντηση και τις μεγάλες προσπάθειες της νέας κυβέρνησης το ΚΑΣ με την ομόφωνη απόφαση του "σήκωσε" το εμπάργκο και άφησε ελεύθερο το πεδίο ώστε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες επενδύσεων για την ανακατασκευή του.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ανοίγει πολλές πόρτες στον τομέα της οικονομίας αλλά και της εργασίας προσφέροντας έτσι μια νέα "ανάσα" ζωής στην Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι το ΣτΕ απέρριψε τις προσφυγές των κατοίκων και έβγαλε από το δρόμο της υλοποίησης του έργου όλα τα προσχώματα.

Συγκεκριμένα το ΣτΕ ερμηνεύοντας τις σχετικές διατάξεις του ν. 4062/2012 έκρινε, αφενός ότι ο αριθμός των 6 ειδικών κτιρίων είναι εύλογος προκειμένου αυτά να επιτελέσουν την αρχιτεκτονική τους λειτουργία ως τοποσήμων και, αφετέρου, ότι από τις συνοδευτικές του σχεδίου αρχιτεκτονικές μελέτες θα εξαρτηθεί αν θα εξαντληθεί το μέγιστο προβλεπόμενο ύψος των 200 μ.

Το όραμα της Lamda Development

Εμπνευσμένο από την Lamda Development, το Ελληνικό αποτελεί μια επένδυση ύψους 8 δις ευρώ που εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει περισσότερες από 75.000 θέσεις εργασίας στο σύνολό της. Η επιλογή του διεθνούς φήμης αρχιτεκτονικού γραφείου FOSTER + PARTNERS μαζί με τους ARUP Engineers, Charles Anderson Landscape Architecture (ΗΠΑ) και πλήθους Ελληνικών εξειδικευμένων μελετητικών εταιρειών διασφαλίζει το στρατηγικό όραμα, δηλαδή το σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός έργου που θα βελτιώσει το επίπεδο ζωής όχι μόνο στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής αλλά σε ολόκληρη τη χώρα.

Το Έργο αφορά στη μεγαλύτερη αστική ανάπλαση στην Ευρώπη, η οποία έχει σχεδιαστεί, ώστε να προσθέσει σημαντικές νέες επενδύσεις και χρήσεις στους τομείς του τουρισμού, του πολιτισμού, της επιχειρηματικότητας, της καινοτομίας και του περιβάλλοντος, που αναμένεται να συνδράμουν θετικά όχι μόνο στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής αλλά σε ολόκληρη τη χώρα.

Επίσης η περιοχή έχει άμεση σύνδεση με τους όμορους δήμους, δημιουργώντας μια συνέχεια στον αστικό ιστό και δίνοντας έμφαση στη δημιουργία ενός μεγάλου δικτύου πεζοδρόμων και ποδηλατοδρόμων, που ξεπερνά τα 50 χλμ.

Ο σχεδιασμός του έργου λαμβάνει υπόψη τις υπάρχουσες υποδομές και παρέχει τις κατάλληλες δημόσιες συγκοινωνίες για την πρόσβασή των επισκεπτών του.

Οι νέες θέσεις εργασίας που ανοίγει το για το Ελληνικό
Τα πρώτα στάδια για να ξεκινήσουν οι εργασίες είναι πρώτα οι επενδύσεις που θα στηρίξουν την κατασκευή του Ελληνικού.

Έπειτα αυτό που θα ακολουθήσει θα είναι τα σχέδια για το πως θα κατασκευαστούν τα κτίρια, τα καταστήματα και γενικά οι επιχειρήσεις που θα εδρεύουν εκεί.

Αυτό που πρέπει να τονιστεί είναι το γεγονός ότι σε περίπτωση που βρεθούν αρχαιολογικά ευρήματα το ΚΑΣ έχει ζητήσει να εφαρμοστούν οι κείμενες διατάξεις του αρχαιολογικού νόμου.

Οι κατασκευές και η ανάπλαση του Ελληνικού θα προσφέρουν αρκετές εργασίες πάνω 70.000 σύμφωνα με την Lamda Development.

Ακόμα οι θέσεις εργασίες δεν θα είναι μόνο για την κατασκευή των κτηρίων αλλά και το εσωτερικό τους προσφέροντας ευκαιρίες σε διακοσμητές, ηλεκτρολόγους, υδραυλικούς αλλά και σε αρκετά άλλα επαγγέλματα για την πλήρη κατασκευή τους.

Για παράδειγμα στην παραλία θα δημιουργηθεί ένα "επτάστερο" ξενοδοχείο, που δεν υπάρχει άλλο στην Ελλάδα δυναμικότητας 250 κλινών, ενώ τα υπόλοιπα τέσσερα ξενοδοχεία θα έχουν δυναμικότητα τουλάχιστον 2.200 κλινών που θα λειτουργούν όλο το χρόνο, δημιουργώντας τουλάχιστον 5.500 νέες θέσεις εργασίας από όλο το φάσμα των τουριστικών ειδικοτήτων.

Ανάγκες που νέων θέσεων εργασία προκύπτουν και από το εμπορικό κέντρο που θα δημιουργήσει 4.500 νέες θέσεις εργασίας, καθώς και στην απορρόφηση 2.000 θέσεων εργασίας από την κατασκευή και λειτουργία του Διεθνούς Ιατρικού Κέντρου και 2.500 θέσεων εργασίας από την κατασκευή και λειτουργία του Διεθνούς Πανεπιστημιακού Κέντρου.

Να σημειωθεί ότι θέσεις εργασίας δεν θα προσφερθούν μόνο στην κατασκευή αλλά και μετά από αυτή από τα εμπορικά κέντρα, καφετέριες κλπ. αλλά και τις επιχειρήσεις που θα βρίσκονται εκεί.

Οι επενδυτές του έργου

Σύμφωνα με το thehellinikon.com οι επενδυτές που θα αποτελέσουν μια μεγάλη ανάσα ζωής στο Ελληνικό είναι η Global Investment Group, η Fosun Group, η Eagle Hills και η Latsis Group.

Αυτά είναι τα κτίρια που θα "γεμίσουν" το Ελληνικό
Το παλιό αεροδρόμιο θα αποκτήσει μια διαφορετική όψη, ένα καλύτερο λουκ με μοναδικά τοπόσημα όπου θα ομορφύνουν την περιοχή με αρκετές δραστηριότητες προσφέροντας του μία διαφορετική "ζωή".

Σύμφωνα με την Lamda Development τα κτήρια που θα κατασκευαστούν θα είναι το Πολυδύναμο Κέντρο Πολλαπλών Λειτουργιών και Εκδηλώσεων του Μητροπολιτικού Πάρκου με τον Πύργο Παρατήρησης, που θα αποτελέσει σημαντικό σημείο αναφοράς καθώς και έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς φιλοξενώντας ποικίλες εκδηλώσεις μεγάλης κλίμακας όπως αγώνες μπάσκετ, συναυλίες και πολλά άλλα.

Επιπλέον, μια ομάδα ψηλών κτιρίων, συμπεριλαμβανομένου του Πύργου κατοικιών στη Μαρίνα του Αγίου Κοσμά, ενός ακόμα Πύργου κατοικιών, του ξενοδοχείου και του πύργου γραφείων επί της Βουλιαγμένης θα συμβάλλουν περαιτέρω στην ανάπλαση του χώρου.

Το αναβαθμισμένο παραλιακό μέτωπο, θα περιλαμβάνει μια νέα παραλία με ελεύθερη πρόσβαση, ένα ενυδρείο παγκόσμιας εμβέλειας και μια υπερσύγχρονη μαρίνα, ανασυνθέτοντας την εικόνα της Αθηναϊκής Ριβιέρας.

Το Integrated Resort καθώς και τα Ιδρύματα Επιστήμης και Έρευνας, θα προσελκύσουν ένα νέο δημογραφικό προφίλ τουρισμού που επισκέπτεται την Αθήνα, παρέχοντας ένα ακόμα ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τη χώρα ως τουριστικό προορισμό.

Ευρύ φάσμα ειδικοτήτων

Επίσης νέες θέσεις εργασίας δημιουργούνται από ευρύ φάσμα ειδικοτήτων δημιουργούνται από νέες χρήσεις όπως από τη δημιουργία πρότυπου επιχειρηματικού πάρκου, συνεδριακό κέντρου, νέου γηπέδου γκολφ, της αξιοποίησης του Ολυμπιακού Κέντρου κανό - καγιάκ κ.λπ.

Θέσεις εργασίας επίσης δημιουργούνται για κοινόχρηστες και κοινωφελείς χρήσεις, όπως: παιδικοί σταθμοί, εγκαταστάσεις πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, διοικητικές εγκαταστάσεις, πολιτισμικοί χώροι, εγκαταστάσεις πρόνοιας/υγείας για την εξυπηρέτηση τόσο του πληθυσμού της περιοχής όσο και άλλων περιοχών του λεκανοπεδίου.

Τότε πιθανότατα θα ξεκινήσουν τα έργα
Σύμφωνα με τα όσα είχε δηλώσει ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης με βάση τον προγραμματισμό το πρώτο φυσικό έργο κατασκευής στο Ελληνικό θα γίνει στις αρχές του 2020.

emea.gr


Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!