Πότε ξεκινούν τα έργα οπτικών ινών για ταχύτητες έως 100Mbps

Μετά και την εξασφάλιση κοινοτικών πόρων 300 εκατ. ευρώ, η χρηματοδότηση του έργου-μαμούθ "υποδομές υπερυψηλής ευρυζωνικότητας- Ultrafast broadband”, ύψους 870 εκατ. ευρώ (700 εκατ. ευρώ χωρίς ΦΠΑ), έχει, πλήρως, εξασφαλιστεί, με τα βλέμματα της αγοράς να είναι, πλέον, στραμμένα στο πότε θα ξεκινήσουν οι κατασκευαστικές εργασίες για την τοποθέτηση οπτικής ίνας.

Αυτή τη στιγμή, βρίσκεται σε εξέλιξη η πρώτη φάση του διαγωνισμού που αφορά την εκδήλωση ενδιαφέροντος, διαδικασία που εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί μέσα στο Φθινόπωρο. Θα ακολουθήσει η υποβολή προσφορών που εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί σε διάστημα περίπου έξι μηνών, με την κατακύρωση του έργου στους αναδόχους να τοποθετείται έως το καλοκαίρι του 2020.

Υπερυψηλές ταχύτητες

Το έργο UltraFast Broadband (UFBB), που έχει ως αντικείμενο την ανάπτυξη εκτεταμένου δικτύου οπτικών ινών θα επιτρέπει υπερυψηλές ταχύτητες internet άνω των 100 Mbps, έχει προσελκύσει ισχυρό ενδιαφέρον τόσο από τους παρόχους όσο και από τις τεχνικές εταιρείες, με κεφάλαια της τάξης των 400 εκατ. ευρώ να είναι ιδιωτική συνεισφορά.

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα έργα τηλεπικοινωνιών στην Ευρώπη, που θα επιτρέπει ταχύτητες λήψης τουλάχιστον 100 Megabit ανά δευτερόλεπτο (Mbps), με δυνατότητα αναβάθμισης σε 1 Gigabit ανά δευτερόλεπτο (Gbps), σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις και δημόσιους οργανισμούς.

Μέσω του ΣΔΙΤ θα ενισχυθεί η δημιουργία υποδομών που απευθύνονται στο 18% του πληθυσμού της χώρας που κατοικεί κυρίως σε αγροτικές ή/και απομακρυσμένες από τα αστικά κέντρα περιοχές, οι οποίες δεν προσελκύουν ιδιωτικές επενδύσεις. Προς την κατεύθυνση αυτή, ο σχεδιασμός, προβλέπει τον χωρισμό της ελληνικής επικράτειας σε επτά περιοχές (lots) οι οποίες, κατόπιν δημόσιου διαγωνισμού, θα ανατεθούν στις ενδιαφερόμενες εταιρείες για την ανάπτυξη των σχετικών δικτυακών υποδομών.

Όταν αυτό ολοκληρωθεί, δηλαδή σε τρία χρόνια από την έναρξη των εργασιών, ο πληθυσμός στις περιοχές παρέμβασης θα καλύπτεται σε ποσοστό άνω του 99% με ταχύτητες τουλάχιστον 100 Mbps. Ταυτόχρονα, ένα όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού των περιοχών θα καλύπτεται με υπηρεσία τουλάχιστον 100 Mbps, που να είναι αναβαθμίσιμη σε 1 Gigabit.

Συνολικά, εκτιμάται ότι το σύνολο των ενεργών συνδέσεων που θα καλύπτει το έργο UltraFast Broadband θα ανέρχεται σε 812.000, αριθμός που αντιστοιχεί σε περίπου 2.400.000 πολίτες.

capital.gr


Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!